Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Šalčiausią savaitę – kelios dešimtys pranešimų apie lauke pastebėtus gyvūnus

Lietuvoje pastarąją savaitę staiga atšalus orams ir kai kuriose šalies vietose temperatūrai pasiekus net iki 25–27 laipsnių šalčio, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) iš gyventojų sulaukė per 30 pranešimų apie šaltyje pastebėtus besiganančius ūkinius gyvūnus ir lauke paliktus augintinius.

Dažniausiai apie įtariamus pažeidimus buvo pranešta iš Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio, Tauragės, Marijampolės.

Vien savaitgalio dienomis VMVT sulaukė bent 10 pranešimų apie galimus gyvūnų sveikatingumo ir gerovės pažeidimus. 80 proc. skambučių ir pranešimų buvo gauta dėl lauke pastebėtų žvarbiomis sąlygomis laikytų augintinių, pavyzdžiui, pririštų kiemo šunų, neturėjusių pastogės pasislėpti nuo sniego, šalčio ir vėjo, dėl galimai nepakankamo gyvūnų šėrimo, girdymo ir pan. Abejingi lauke pririštam augintiniui neliko kaimynai, pranešę veterinarijos inspektoriams apie nepriežiūros atvejį sodyboje, kurioje garbaus amžiaus savininkas negyvena nuolatos ir negali tinkamai pasirūpinti savo gyvūnu. Gyventojus piktino ir lauke šaltyje, užuot suvaryti į tvartus, laikyti ūkiniai gyvūnai – apie tokias situacijas buvo pranešta 6 kartus.

Dėl visų šių atvejų VMVT inspektoriai vyko į vietą tikrinti gautos informacijos, tačiau pranešimai dėl netinkamomis sąlygomis laikytų gyvūnų pasitvirtino tik 4 atvejais – jų laikytojams duoti privalomi nurodymai tinkamai pasirūpinti gyvūnais, o nustačius, kad situacija nesikeičia – bus taikomos administracinės nuobaudos bei sankcijos.

Pasak VMVT atstovų, labai svarbu, kad apie netinkamas gyvūnų laikymo, priežiūros sąlygas ir kitus panašius atvejus pranešantys asmenys nurodytų visą informaciją, kuri būtina tyrimui pradėti, t. y. gyvūno laikymo vietą, trumpai apibūdintų aplinkybes, taip pat paliktų savo kontaktinius duomenis, kuriais VMVT inspektorius galėtų susisiekti dėl papildomos informacijos ir greičiau galėtų identifikuoti pažeidimus darančius asmenis.

Be to, nors artimiausiomis dienomis, pasak sinoptikų, galima tikėtis švelnesnių klimato sąlygų, VMVT specialistai dar kartą primena svarbiausias taisykles, kad žema aplinkos temperatūra, sniegas, vėjas ar šlapdriba nesukeltų grėsmės gyvūnų sveikatai.

Nors gyvūno atsparumas žemoms temperatūroms skiriasi priklausomai nuo jo veislės ir, pavyzdžiui, galvijams žiemai būdingi gamtos reiškiniai nėra tokie pavojingi, tačiau lauke paliekamiems suaugusiems galvijams, arkliams, avims ir kitiems ūkiniams gyvūnams, taip pat ir kiemo šunimis turėtų būti užtikrintos reikiamos sąlygos, o pučiant žvarbiam vėjui, lyjant ar sningant jų buvimą lauke reikėtų riboti. Geriausias būdas yra atverti tvarto duris, kad ūkiniai gyvūnai galėtų išeiti į lauką savo noru, kai lauke bus jiems priimtinos oro sąlygos. Voljeruose ar prie būdos pririšti kiemo šunys turi turėti tinkamo dydžio, sandarias ir šiltas būdas, į kurias neprilytų ar nepripustytų sniego. Visi gyvūnai turi gauti pakankamai maistingo pašaro ir vandens. Poreikis pašarui ir vandeniui šaltuoju metų laiku padidėja, nes gyvūno organizmas didesnę dalį energijos sunaudoja fiziologinei kūno temperatūrai. Taip pat jiems būtina užuovėja, sausi pakratai, turėtų būti šildomos vandens girdyklos.

Pastebėjus netinkamomis sąlygomis laikomus, kenčiančius, prastai prižiūrimus ar nuo nepalankių oro sąlygų neapsaugotus ūkinius gyvūnus ar gyvūnus augintinius, prašoma apie tai informuoti regioninius VMVT padalinius arba pranešti šiuo telefonu 8 800 40 403.

Rekomenduojami video