Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Rekordinės bulvių kainos krinta

Vasarą vyravusios aukštos bulvių pardavimo kainos menksta. Teigiama, kad, prasidėjus bulviakasiui, jos dar sumažės, nes neturintys kur jų laikyti augintojai skubės daržoves realizuoti.

Lėmė gamtinės sąlygos

Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro (ŽŪIKVC) duomenimis, kilogramo bulvių mažmeninė pardavimo kaina 2019 metų II ketvirtį Lietuvos didžiuosiuose prekybos tinkluose siekė 0,54 Eur ir buvo net 125 proc. didesnė nei tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metais bei 42,11 proc. didesnė nei 2019 metų I ketvirtį. Kilogramo bulvių vidutinė pardavimo kaina Lietuvos prekiniuose ūkiuose (be PVM) rugpjūčio mėnesį siekė 0,23–0,33 Eur, rugsėjį – 0,15–0,23 Eur. Aukščiausios bulvių pardavimo kainos prekiniuose ūkiuose vyravo birželio–liepos mėnesį ir siekė 0,41– 0,54 Eur už kilogramą. Kilogramas bulvių Lenkijos didmeninėse bazėse šių metų rugpjūčio 26 d. – rugsėjo 5 d. kainavo 0,23–0,31 Eur. ŽŪIKVC informuoja, kad daržovių kaina tiek mūsų šalyje, tiek šalyse kaimynėse išaugo dėl nepalankių gamtinių sąlygų ir mažesnio derliaus. Tačiau rudenį, prasidėjus pagrindiniam derliaus nuėmimui, kainos turėtų sumažėti.

ŽŪIKVC duomenimis, šiųmečio bulvių ir daržovių derliaus turėtų pakakti vidaus poreikiams patenkinti. Jeigu prekybininkai pirks Lietuvoje išaugintą produkciją, vartotojai bus aprūpinti vietine produkcija. Tačiau jeigu pigesnės produkcijos prekybininkai ieškos užsienyje, Lietuvos ūkininkai bulves ir daržoves eksportuos, nes yra jų paklausa pietinėse ir rytinėse Europos šalyse, ir vartotojai dalį daržovių gaus importuotų. Kol prekybos tinkluose realizuojama Lietuvoje išauginta produkcija, jos kaina būna mažesnė, o jai pasibaigus, įvežtinių daržovių kaina labai padidėja.

R. Skapo manymu, šiais metais ūkiuose bulvių bus mažiau, bet tai tikriausiai neturės didelės įtakos kainai.

Lietuviškos bulvės paklausios

Prekybos tinklo IKI rinkodaros vadovas Andrej Pometko tvirtino, kad vietos augintojų bulvės prekybos tinklo IKI asortimente kasmet yra ne tik labai laukiamos, bet ir aktyviai perkamos. „Ne pirmus metus stebime, kad vasaromis visų daržovių pardavimai šokteli, tačiau daugiausia šalies gyventojai nuperka būtent bulvių. Bulvių, kaip ir kitų daržovių, kainas nulemia tokie veiksniai kaip sezoniškumas, tais metais vyraujančios gamtinės sąlygos ir nuimamo derliaus kiekis. Palyginti su ankstesniais metais, šių daržovių kainos išlieka gana panašios“, – sakė rinkodaros vadovas. Šiuo metu IKI prekybos tinkluose prekiaujama ne tik lietuviškomis bulvėmis, bet ir saldžiosiomis bulvėmis iš JAV bei mažosiomis bulvytėmis „Agata“, kurios atkeliauja iš Prancūzijos.

Pasak „Maximos“ atstovės ryšiams su visuomene Rimos Aukštuolytės, šiuo metu jų prekybos tinkle yra pats lietuviškų bulvių sezono įkarštis. Jų kaina, palyginti su rugpjūčio mėnesiu, sumažėjusi. Rugsėjo pradžioje lietuviškų bulvių kilogramą buvo galima įsigyti už 0,29 Eur su akcija (kaina be akcijos – 0,49 Eur). Rugpjūčio pradžioje ši kaina siekė 0,69 Eur. „Stengiamės savo asortimentą formuoti atsižvelgdami į skirtingų klientų poreikius, todėl mūsų parduotuvėse galite rasti ir išskirtinių, įvairių spalvų (mėlynų, raudonų) prancūziškų bulvių. Jų kaina svyruoja nuo 2,3 iki 3,7 Eur“, – teigė R.Aukštuolytė.

Šiuo metu „Lidl“ prekybos tinkle prekiaujama tik Lietuvoje užaugintomis bulvėmis. „Lidl Lietuva“ komunikacijos vadovo Valdo Lopetos teigimu, iki rugsėjo 8 dienos jų prekybos tinkle buvo taikoma nuolaida šviežioms bulvėmis, kilogramas jų kainavo 0,29 Eur. Kilogramas plautų šviežių lietuviškų bulvių kainuoja 0,66 Eur, o lietuviškų smulkiavaisių – 0,39 Eur.

Pasak „Norfos“ atstovo spaudai Dariaus Ryliškio, jų prekybos tinkle kilogramas lietuviškų bulvių kainuoja 0,28 Eur, itališkų – 0,75 Eur, saldžiųjų ispaniškų – 2,25 Eur.

Turgavietėse bulvės pinga

Turgavietėse bulvių pardavimo kainos taip pat mažėja. Pasak pardavėjų, aukščiausios kainos laikėsi iki rugpjūčio vidurio. Ukmergės rajono ūkininkas Ramūnas Skapas, daržoves pardavinėjantis turgavietėje, sakė, kad smulkiausios bulvės parduodamos po 0,20 Eur už kilogramą, stambesnės – po 40–50 Eur. Perkantiesiems didesnius kiekius bulvės parduodamos pigiau. Pasak pašnekovo, nuo rugsėjo vidurio, atvėsus orams, prasidės bulviakasiai, tuomet bulvių pardavimo kaina gali dar labiau sumenkti. „Manau, šiais metais ūkiuose bulvių bus mažiau, bet tai neturėtų turėti didelės įtakos kainai. Juk šioms daržovėms yra daug alternatyvų. Jei bulvių kaina bus labai aukšta, pirkėjai rinksis kitus produktus“, – pabrėžė ūkininkas.

R.Skapas prekiauja kelių veislių bulvėmis. Pačios populiariausios tarp pirkėjų– Laura, Vineta, Adora bei Savana.

Kitos to paties rajono ūkininkės Rimos Kamarauskienės manymu, bulvių kainos priklauso nuo derliaus. „Šiais metais mūsų ūkyje dėl sausros jis bus menkesnis. Ankstesniais metais vienas keras subrandindavo15 gumbų, o šiais metais – 6–8 gumbus“, – teigė ūkininkė. Šiuo metu turgavietėje ji pardavinėja dviejų veislių bulves: Vineta ir Laura. Vasaros sezonu pirkėjams buvo siūloma Presta veislės bulvės. Moteris tikino, kad rugsėjį bulvių perkamumas būna pats mažiausias, pirkėjai nebeperka bulvių 10–20 kilogramų maišais, kaip būdavo ankstesniais metais. Dažniausiai nuperkama po 5–10 kilogramų. Atsižvelgiant į pirkėjų poreikius, bulvės taip ir fasuojamos, jų kainos pigesnės nei perkant vieną kilogramą.

Lietuvos daržovių augintojų asociacijai priklausantys nariai, auginantys bulves, klientams siūlo įvairaus dydžio maistines bulves: 25–35 mm, 35–50 mm, 50–70 mm, 70 ir daugiau mm. Jos parduodamos po kilogramą, fasuojamos po 2,5, 5, 10, 20 ir 40 kilogramų. Jų kilogramo kaina0,15–0,29 Eur.

Kainų neprognozuoja

Pasak Vilniaus rajono ūkininko Ježio Gvozdovič, bulvių pardavimo kainą rugsėjį lems derliaus gausa. Tie ūkiai, kuriuose įrengtos laistymo sistemos, – sulauks gausesnio derliaus, tačiau bulvių savikaina išaugs. Ūkiuose, kur bulvių pasėliai nebuvo laistomi, derlius bus menkas. „Tiesiai iš ūkio realizuoju nedidelius kiekius bulvių. Žmonės perka po vieną maišelį, po du. Retas kuris renkasi kelis šimtus kilogramų. Išaugintą produkciją tiekiu į parduotuves, jas perka turgaus prekeiviai“, – teigė vyras.

Kitą savaitę bulviakasį pradėsianti Rokiškio rajono ūkininkė Laura Jankauskaitė bulvių pardavimo kainos iš anksto neprognozavo. Anot jos, kainas nustatys tik tuomet, kai įvažiuos į turgavietę. „Praėjusiais metais iš hektaro nukasėme apie 30–40 tonų bulvių. Manau, kad ir šiais metais derlius bus panašus. Auginame tik vieną veislės bulves – Melody, ji mums labiausiai tiko ir patiko“, – sakė ūkininkė.

Kaišiadorių rajone daržoves auginantis Jonas Juodis tikisi iš hektaro prikasti apie 30 tonų bulvių. Pasak augintojo, derlius bus vidutinis. „Rugpjūčio mėnesį bulvių pardavimo kaina buvo aukšta. Jas parduodavau po 0,50 Eur už kilogramą. Kokia ji išsilaikys rugsėjį – neaišku. Prognozuoti kainas nėra paprasta“, – sakė J.Juodis. Ūkininkas tvirtino, kad dėl bulvių pardavimo problemų neturi. Jas perka nuolatiniai klientai ir vartotojai.

Kainos krinta

Zofija Cironkiene

Zofija Cironkienė, Lietuvos daržovių augintojų asociacijos direktorė

Minimali augintojų bulvių kaina nukrito iki pernykščio lygio, brangesnės yra tik geros kokybės bulvės, atitinkančios eksporto ir didžiųjų vidaus rinkos supirkėjų reikalavimus. Tokia situacija visada rudenį būna. Augintojai, neturintys saugyklų ar nukasę prastesnės kokybės bulves, skuba jas greičiau parduoti, rinkoje didesnė pasiūla, kainos krinta. Užsienio rinkos daro įtaką ne pasiūlai, o paklausai. Todėl prekybos standartus atitinkančios bulvės išlieka brangesnės. Kainą augino ir padidėjusi išauginimo savikaina dėl laistymo. Gali būti, kad minimali bulvių kaina rugsėjį dar kris.

Rekomenduojami video