Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kaminuose vis dega suodžiai

Nemažai gyventojų įsitikinę, kad kamine degantys suodžiai didelės grėsmės nekelia. Esą, kas čia tokio, nereikės kamino valyti. Tačiau kamine degant suodžiams yra didelė tikimybė, kad gali pradėti degti šalia dūmtraukio esančios medinės pastato konstrukcijos ar stogas, o paskui – ir visas namas. Tuo labiau kad nuo aukštos temperatūros dūmtraukyje atsiranda įtrūkimų, per kuriuos ugnis gana greitai išplinta. Dėl tokio neatsakingo požiūrio suodžiai kaminuose užsiliepsnoja ne taip jau ir retai – pastarąjį mėnesį Kėdainių rajone tokie gaisrai kilo kas savaitę.

Gaisras kilo Pašiliuose

Paskutinio tokio gaisro būta Pelėdnagių seniūnijos Pašilių kaime gruodžio 7 dieną. 09 val. 49 min. Bendrasis pagalbos centras sulaukė pagalbos skambučio – buvo pranešta, kad minėto kaimo Kalno gatvėje esančiame name dega kaminas, girdėti ūžimas kamino viduje.

Į įvykio vietą išskubėjo Kėdainių priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba, Josvainių ir Pramonės ugniagesių komandos, greitosios medicinos pagalbos tarnybos medikai.

Suodžius užgesino

Atvykusius ugniagesius pasitiko namo savininkai. Jie kilus gaisrui buvo namuose.

Nustatyta, kad dega suodžiai kamine. Namas 10×7 metrų dydžio, medinis, stogas dvišlaitis, dengtas šiferiu.

„Suodžiai kamine užgesinti. Ugniagesiai budėjo ir saugojo, kol kaminas atvėso. Vėliau jie išvėdino patalpas, patarė gyventojams, kaip prižiūrėtų kaminą, kad gaisro pavyktų išvengti“, – informavo Džiuginta Vaitkevičienė, Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos vyriausioji specialistė.

Beje, šio namo savininkai kaminą prižiūrėjo, jie rūpinosi ir priešgaisrine sauga – buvo įsirengę dūmų detektorių.

Ką daryti, jei matote, kad iš kamino veržiasi dūmai?

Jei matote, kad iš kamino veržiasi ugnis, tuoj pat skambinkite skubiosios pagalbos telefonu 112 ir vykdykite pagalbos skambutį priėmusio pareigūno nurodymus.

Kol atvyks ugniagesiai, pabandykite iš krosnies pakuros išimti degiąsias medžiagas, o per dūmtraukyje esančią angą traukti krintančius suodžius ir žarijas ir šitaip mažinti temperatūrą dūmtraukyje arba kuo skubiau užgesinkite ugnį kūrykloje, sandariai uždarykite krosnies ir peleninės dureles, kad nebūtų traukos ir ugnis negautų šviežio oro.

Vanduo, naudojamas užsidegusiam dūmtraukiui gesinti, gali padaryti daugiau žalos nei naudos, nes degant suodžiams dūmtraukyje temperatūra gali pakilti net iki 1 500 laipsnių, o vanduo, patekęs į dūmtraukį, akimirksniu virsta garais ir gali jį sugriauti ar susprogdinti.

Ugniagesiai primena, kad kaminą valyti būtina vos pajutus, kad prastėja trauka. Beje, naudojami specialūs milteliai negali pakeisti kamino valymo. Reguliariai juos naudojant, jie tik suminkština suodžius, kad juos būtų galima lengviau išvalyti.

Be to, pravartu žinoti, kad kuo drėgnesnės malkos, tuo daugiau susikaupia ir suodžių. 

Pagal Bendrąsias gaisrinės saugos taisykles suodžius iš dūmtakių ir krosnių privalu valyti prieš šildymo sezoną, o jo metu – ne rečiau kaip kartą per ketvirtį.

Rekomenduojami video