Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Javapjūtė – su kliūtimis

Ūkiuose – pats darbymetis. Kai kuriuose regionuose stipriai išguldyti pasėliai apsunkina žemdirbių darbą. Į aruodus byrantys grūdai rekordinio derliaus nežada.

Dirbti – sudėtinga

Kiekvieną dieną savo ūkyje darbuojasi Molėtų rajono ūkininkas Andrius Arlauskas. Šiomis dienomis jis kulia žieminius kviečius. Škvalas jo ūkyje išguldė apie 60 proc. žieminių kviečių pasėlių, todėl darbai vyksta sudėtingai: tempas sulėtėjęs, padidėjusi technikos gedimo rizika, nes ji yra apkrauta. „Kviečius skutame iki pat žemės. Pagauname ir akmenų, kurie gadina techniką. Išnaudojame daug kuro. Kuro sąnaudos yra padidėjusios 15–20 proc. Ankstesniais metais laukuose palikdavome 15–20 cm ilgio ražienas, šiemet – tik 5 cm. Lyginant su praėjusiais metais, per dieną nukuliame dvigubai mažesnį plotą kviečių. Vienas kombainas per dieną nukuldavo 30 ha, dabar – tik 15 ha“, – atviravo jaunas ūkininkas, kol darbas nebaigtas nedrįsęs prognozuoti, koks bus žieminių kviečių derlius.

Antrus metus žieminius rapsus auginantis molėtiškis tvirtino, kad šiųmetinis šios kultūros derlius yra neblogas. Nenašiose žemėse auginami žieminiai rapsai atseikėjo apie 2,5 t/ha. Praėjusiais metais iš hektaro buvo prikulta 1,5 tonos žieminių rapsų. Ūkyje bus nuimamos ir kitos kultūros: žieminiai kvietrugiai, vasariniai miežiai, pupos, žirniai, grikiai. Derliaus nuėmimo darbai tęsis iki pat rugsėjo. „Šiuo metu supirkėjams pridaviau tik tas kultūras, kurioms buvo sudarytos išankstinės sutartys, ir tai ne pačiomis geriausiomis kainomis. Buvo momentų, kuomet kainos buvo aukštos, bet jų neužfiksavau. Kaip ir kiekvienais metais, per rugiapjūtę, kviečių supirkimo kainos yra sumažėjusios, nes ūkininkai, kurie neturi kur grūdų sandėliuoti, juos parduoda. Prie supirktuvių eilės kilometrinės. Tenka sugaišti pusę dienos. Elevatoriai taip pat perpildyti“, – sakė A.Arlauskas.

Asociatyvi veidaknygės nuotr.

Pažeidžia sutartis

Darbų savo ūkyje dar neįpusėjo ukmergiškis Ramūnas Skapas. Jam dar teks nuimti kvietrugius, kviečius, žirnius. Dėl škvalo jo ūkyje yra išguldyta apie 70 proc. kvietrugių ir kviečių pasėlių. „Kūlimas komplikuotas. Kombainas perkrautas, daug šiaudų reikia sudoroti. Šiaudai vakare greitai sudrėksta, ryte ilgai nepradžiūna. Todėl kulti įmanoma tik nuo 13 iki 20 val.“, – sakė Ukmergės rajono ūkininkas.

Ramūnas Skapas

Pasak pašnekovo, esant saulėtiems orams norima nuveikti kuo daugiau darbų. Tačiau laiką iš ūkininkų nugvelbia nesklandus grūdų supirkimas. Nors sutartyje yra nurodoma, kad grūdai bus superkami AB „Jonavos grūdai“, Ukmergės grūdų sandėlyje, elevatoriai Ukmergėje jau užpildyti, ir iš ūkininkų, nors jie turi sutartis, grūdai nepriimami. Supirkėjai nesilaiko sutartinių sąlygų. Ūkininkams tenka grūdus vežti į tolimesnius punktus. Visur didžiulės eilės, niekas ūkininkų išskėstomis rankomis nelaukia. Grūdų pridavimui kartais tenka sugaišti visą parą. Dėl šių priežasčių ne tik gaištamas laikas, bet ir didėja sąnaudos. Žemdirbiams apmaudu, kad įmonės sudaro sutartis, o vėliau nebesusitvarko su supirkimais. „Ūkininkai, kurie neturi išankstinių sutarčių, nuo vienos tonos kasdien praranda po 2–5 eurus. Kainos smunka žemyn. O žemdirbiams būtina derlių priduoti, nes reikia apyvartinių lėšų naujiems darbams. Privatus verslas lobsta, o ūkininkai tampa šio mechanizmo įkaitais“, – mintimis pasidalijo R.Skapas.

Pluša iki vidurnakčio

Pats javapjūtės įkarštis Kauno rajono ūkininko Romo Majausko laukuose. „Nors derlius yra šiek tiek didesnis, iš hektaro nukuliama apie 8 tonas žieminių kviečių, jų kokybiniai rodikliai prastesni, nei ankstesniais metais. Grūdai per sausi. Šiemet jie yra tik antros–trečios klasės“, – atviravo ūkininkas. Žieminiai rapsai atseikėjo apie 4 t/ha. Kiek bus nukulta miežių – neaišku. Juos nuimti bus sudėtingiau, nes apie 50 proc. pasėlių – išguldyti, kai kurie nesunokę. Šios savaitės pabaigoje R.Majauskas planuoja nuimti ir miežius bei vasarinius kviečius. Pasak pašnekovo, dalis jo produkcijos pagal kontraktą bus parduodami iš karto, dalis – sandėliuojama. Jis tikisi, kad žiemos laikotarpiu, kaip ir visada, grūdų supirkimo kainos bus aukštesnės, nei dabar.

Kauno rajono ūkininkų sąjungos pirmininkė Genutė Staliūnienė teigė, kad nuo stipraus vėjo ir lietaus jų rajone buvo išguldyti tūkstančiai hektarų javų. Todėl ūkininkai, esant palankioms oro sąlygoms, juos pirmuosius ir ėmė kulti. „Ūkininkai išguldytus javus nukūlė dar jiems neišdžiūvus, todėl grūdus teko džiovinti. Jie yra smulkesni ir prastesnės kokybės. Jei ūkininkai būtų žinoję, kad saulėtos dienos tęsis visą mėnesį, būtų neskubėję. Tačiau nieko negali nuspėti. Kiekvieni metai įneša savų korekcijų“, – sakė G.Staliūnienė.

Dauguma Kauno rajono ūkininkų nusikūlė žieminius rapsus, dabar kulia kviečius ir miežius. Oro sąlygos kol kas labai puikios, todėl ūkininkai dirba iki vidurnakčio.

Grūdus sandėliuoja

Stiprūs vėjai šiek tiek paguldė žieminius kviečius Anykščių rajono ūkininko Alvydo Jurkėno ūkyje. „Jeigu nebūčiau du kartus naudojęs augimo reguliatorių ir stiebai būtų ištįsę, žieminiai kviečiai butų visiškai nulenkti iki žemės. Dabar vietomis jie yra šiek tiek pavirtę. Tai sudaro apie 10 proc. viso pasėlio. Todėl kuldamas juos problemų neturėjau“, – pasakojo A.Jurkėnas. Pasak pašnekovo, šiųmetinių grūdų kokybė bus prastesnė, nei praėjusių metų. Praėjusiais metais ūkininkas kūlė „Ekstra“ klasės kviečius, šiais metais jų kokybė dar nėra nustatyta, tačiau manoma, kad ji sieks tik II klasę. Žieminių kviečių derlius – geras, vasarinių bus prastesnis.

A. Jurkėnas

Vyras pasakojo turintis kontraktą 100 tonų kviečių. Pagal kontraktą buvo suderėti 165 Eur/t, šiuo metu supirkėjai siūlo tik 150 Eur/t. „Grūdai, kurie jau turėjo būti parduoti supirkėjams, dar neišvežti iš ūkio. Buvo paprašyta juos sandėliuoti, nes elevatoriai užkrauti grūdais. Savo produkcijos į supirkimo punktus nevežu, užsakovai juos paima tiesiai iš kiemo“, – atviravo ūkininkas.

Likusią savo produkciją A.Jurkėnas laikys sandėliuose ir parduos tuomet, kai jų supirkimo kainos bus aukštesnės. Šiųmečiai grūdai yra sausi, todėl jų nebereikės džiovinti. Vėliau ūkyje bus nuimami žirniai, kurie yra šiek tiek pagulę ir piktžolėti. Anot Alvydo, žirniai yra auginami žalinimui, todėl piktžolės nebuvo purškiamos herbicidais.

Kainos sumažėjo

Kaip informuojama Žemės ūkio ir maisto produktų rinkos informacinėje sistemoje, Lietuvos grūdų supirkimo įmonėse liepos pabaigoje–rugpjūčio pradžioje grūdų supirkimo kainos, palyginti su kainomis, buvusiomis prieš savaitę, sumažėjo. Kviečiai buvo superkami vidutiniškai po 159,42 Eur/t. Pašarinių miežių (II klasės) vidutinė supirkimo kaina per savaitę sumažėjo 1,60 proc. (iki 133,48 Eur/t), rugiai buvo superkami vidutiniškai po 110,03 Eur/t. Kvietrugių vidutinė supirkimo kaina analizuojamu laikotarpiu sudarė 126,56 Eur/t. Naujo derliaus rapsų vidutinė supirkimo kaina liepos pabaigoje–rugpjūčio pradžioje sudarė 341,86 Eur/t.

Metai neblogi

daniulis

Saulius Daniulis, Lietuvos ekologinių ūkių asociacijos pirmininkas

Kuomet didžioji dalis 2017 metų derliaus buvo nuskandinta, o 2018–2019 metais išdeginta, šie metai ūkininkams – neblogi. Kai kurie ekologiniai ūkiai susidūrė su rugių nukūlimo problema, nes rugiai, iškritus gausiam sniegui, buvo paguldyti, o vėliau po žydėjimo dėl škvalo ir sužaloti. Todėl kai kurios varpos – tuščios, kai kurios – smulkiais grūdais. Dėl šių padarinių nukentėjo nemaži rugių pasėlių plotai, kai kur tokie plotai sudaro net 60–70 proc. Ūkininkai, kurie po avižų ir miežių sėjo kviečius, pastebėjo, kad rudenį sudygusios avižų ir miežių pabiros dėl šiltos žiemos neiššalo ir sėkmingai augo. Todėl nukultuose kviečiuose yra daug avižų ir miežių priemaišų. Šiuo metu ūkiuose šienaujami ir dobilai, jie yra išdegę. Derlius prastas. O štai rapsų – neblogas. Rugiapjūtė vyksta sklandžiai, orai palankūs derliaus nuėmimui.

Javapjūtė vėluoja

jankauskas

Ignas Jankauskas, Lietuvos grūdų augintojų asociacijos administracijos vadovas

Šiais metais žemdirbiai tikisi gausesnio derliaus, nei praėjusiais. Ir nors derlingumas didesnis, kokybė nėra pati aukščiausia, grūdai – smulkesni. Tam įtakos turėjo ne tik sausra, bet ir nesavalaikis lietus. Apie 60 proc. ūkių nukentėjo nuo lietaus ir vėjo, kuris išguldė javus, ir apie 15 proc. nuo sniego, kuris suniokojo rapsus. Šiuo metu ūkiuose nukulta apie penktadalį kviečių, rugiapjūtė vėluoja dviem–trim savaitėmis. Kai kuriuose regionuose dar nuimami rapsai, jų kūlimas jau eina į pabaigą.

Oras palankus

Edita Gečaitė, Lietuvos hidrometeorologinės tarnybos Stebėjimo departamento Prognozių ir perspėjimo skyriaus vyresnioji specialistė

Ketvirtadienis žemdirbiams suteikė idealias darbo sąlygas javapjūtei. Trumpalaikis lietus nuvilnijo tik Panevėžio, Utenos ir Vilniaus rajonuose. Penktadienį minimaliai palynos rytiniuose, šiaurės rytiniuose rajonuose. Savaitgalį visoje Lietuvoje turėtų įsivyrauti sausi orai. Pirmadienis numatomas be didesnio lietaus. Trumpai palyti gali tik vakarinėje Lietuvos dalyje, vakare.

 

Rekomenduojami video