Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Apie svetimos valstybės pinigais kuriamas „melagienas“ ir pigaus plombyro ilgesį

Biržų kelių tarnybai vadovaujantis biržietis Povilas Mikalajūnas daugeliui žinomas ne tik kaip alaus etikečių kolekcionierius, bet ir politinių nuomonių bei nuotaikų „tvarkytojas“ feisbuke. Jis – vienas iš trijų feisbuko Biržų grupės moderatorių. Su šiuo žmogumi šįsyk kalbamės ne apie krašto kelius, o apie šeimos ir rajono politikos vingius.

- Tvyrančios pandemijos nuotaikos vienaip ar kitaip paliečia visas šeimas. Viruso akivaizdoje „permatuojame“ visus atstumus, skiriančius artimus žmones. Netikėtai atrandame vienų su kitais ryšio džiaugsmą, tūnojusį širdies užkaboriuose ir negalėjusį išsiveržti dėl mūsų begalinio užimtumo.

Esate gražios šeimos galva, trijų talentingų vaikų tėvas ir, pasirodo, dviejų anūkų senelis.

Ar karantino metu dažniau galvojate apie juos?

Be abejo, pirmiausia mintyje turiu dukros Eglės dovanotus anūkus. Labai smalsu, kokie jų vardai, kiek jiems metų, kokiais gebėjimais džiugina. Kuo užsiima anūkų tėveliai? Ar Vokietija, kurioje anūkėliai gyvena, jūsų šeimai tapo už kitas šalis artimesniu kraštu?

- Eglė paaugus vaikams sugrįžo į Vokietjos Ebay padalinį, vyras, fizikos mokslų profesorius, dirba Miunchene medžiagų tyrimo laboratorijoje. Adomo ir Marijos vardai vienodai skamba visomis kalbomis, nors mažyliai (5,5 ir 3,5 metų) namie ir darželyje bendrauja vokiškai. Nekyla abejonių, kad atstumas dar labiau juntamas, esant dabartinei situacijai. Gerai, kad mūsų „vokiečiai“ spėjo apsilankyti Lietuvoje per Kalėdas, tolimesnius mūsų planus sugriovė pandemija. Nors Vokietija viena iš geriausių šalių Europoje, norint auginti vaikus, ir dėl socialinių garantijų, ir dėl sveikatos priežiūros, anūkai turi Lietuvos pilietybę.

- Jūsų nuomone, kodėl būtent Vokietija laikoma sėkmingiausiai su koronavirusu kovojančia šalimi? Kokią įtaką čia gali turėti vadinamoji „vokiška tvarka“?

- Labai įdėmiai sekame visą pandemijos eigą ir statistiką. Vokietija tikrai buvo gerai pasiruošusi kovai su ligos plitimu, nors susidūrė su dideliais iššūkiais dėl Italijos ir Austrijos kaimynystės bei atvirumo politikos. Ir dabar Bavarijoje kur kas daugiau problemų negu šiaurinėje dalyje. Karantino tvarka gal ne tokia griežta kaip Lietuvoje, bet vokiečiams tikrai padeda įgimtas jų drausmingumas – „Ordnung“

- Kokioje šalyje ir srityje dabar „veikia“ jūsų sūnus Ignas ir Kinijoje magistrantūros studijas baigusi mažylė Ugnė?

- Ignas liko Lietuvoje, pastaruosius šešerius metus dirba tarptautinėje Uber kompanijoje vyriausiuoju programinės įrangos inžinieriumi. „Mažoji“ Ugnė, seniai praaugusi mamą ir sesę, irgi Vilniuje, nors nenutraukė ryšių su Kinija, vieno didžiausių Lietuvoje startuolių Tesonet turinio rinkodaros specialistė, dirbanti su Azijos rinka.

- Kaip manote, kokias geriausias savybes vaikai susirinko iš mamos – informatikos inžinierės Rimos Mikalajūnienės? Ar profesionalus automobilių kelių inžinierius Povilas nesijaučia užgožtas „ genetiškai“?

- Tikrai nesijaučia.

Iš mamos paveldėtas pareigingumas ir tikslo siekimas daug padėjo vaikų gyvenime. O dėl matematinių genų – studentiškais laikais draugai spėliojo, kas gausis sudėjus dvi „skaičiavimo mašinas“...

Nors tarp kelininkų labai daug dinastijų, šiais laikais dėl iškreipto požiūrio tai laikoma trūkumu ir problema, visur įtariant kažkokius nešvarius ryšius. Mūsų šeimai tokių bėdų nekyla.

- Kalbėkime apie jūsų talentą būti politikos keliuose. Galėtumėte išdėstyti ne vienerius metus trukusį savo dalyvavimo rajono politikoje schemą? Su kuria politine jėga keliauti buvo smagiausia, o su kuria – saugiausia?

- Aktyvioje politikoje dalyvauta maždaug 14 metų, pradžia buvo su Biržų liberalais, po to dešimtmetį vadovavau Naujosios Sąjungos (socialliberalų) skyriui, dvi kadencijos rajono taryboje. Paskelbus apie susijungimą su V. Uspaskicho Darbo partija skyrius subyrėjo. Po to buvo keletas pasiūlymų, kartais net labai netikėtų, bet įmonėje šiek tiek pasikeitė požiūris į „politikavimą“, tiesiog nebebuvo jokio noro pritraukti pašalinį visuomenės dėmesį.

- Šiuo metu „budite“ feisbuko politiniuose keliuose, neretai virstančiais ir bekele ar povandeniais takais. Ar daug, jūsų manymu, Biržų grupės politiniame lauke yra „trolių – profesionalų“? Kaip galvojate, kurioms partijoms jie daugiausia dirba?

- Biržų grupė puikiai atspindi visos Lietuvos nuotaikas, gal net švaresnė ir kur kas mažiau užteršta betiksliais komentarais. Stengiamės užkirsti kelią asmeniniams įžeidimams, už keiksmažodžius baudžiame be gailesčio. O profesionaliais troliais tokių aš nevadinčiau, jų tikslas nėra visuomenės demoralizavimas, bauginimas ar klaidingų naujienų skleidimas. Tiesiog vieni ne visada gali tiesiai išreikšti nuomonę dėl savo užimamų pareigų, kiti gal drąsiau jaučiasi pasislėpę po išgalvotu vardu.

Kur kas daugiau aktyvių narių, kurie praneša apie, jų nuomone, netinkamus įrašus. Ačiū, nes peržiūrėti ir pastebėti viską fiziškai neįmanoma.

- Verdate tikrų ir netikrų feisbuko naujienų katile, kuriame kunkuliuoja fantastiškiausi, o kartais – absurdiškiausi įvykių bei politikų veiklos vertinimai. Ir visos šitos nuomonės bei nuotaikos dėlioja būsimų Seimo rinkimų piešinį, kurį patyręs politikos pėdsekys Povilas pakomentuotų taip...

- Gal ne tik verdu bet ir aktyviai dalyvauju kovoje su tikraisiais troliais, dirbančiais už vienos valstybės pinigus, arba tiesiog dėl savo nepavykusio gyvenimo besiilginčiais pigaus plombyro ir savo jaunystės.

Seku daugybę kovos su klaidingomis naujienomis puslapių. Seimo rinkimų laukiu su tam tikra baime, nes bus išpilta dar daugiau purvo ant būsimų kandidatų. Naujai susikūrusios „nesisteminės“ partijos jau prieš Prezidento rinkimus parodė, kad joms normali ekonominė ir politinė diskusija svetima, yra tik vienas priešas, kuris išardė kolūkius ir pavogė pensijas...

- Ar nemanote, kad laikas iš feisbuko persikelti į realią rinkimų erdvę ir jungtis į kurios nors partijos ar judėjimo atstovų palaikymo grupę?

- Pirma reikia išgyventi eilinę įmonės reorganizaciją. Tada pažiūrėsime į dešinę. Bet kokiu atveju nebetinku drausmingai partinei organizacijai, nes neišmokau balsuoti „pagal komandą“.

- Ką įvardytumėte geriausiais visų laikų Biržų rajono politikais? Kodėl?

- Nebūtinai mėgstamiausi, bet tikriausi politikai – Saulius Kubiliūnas ir Kęstutis Slavinskas.

- Jūsų prognozė, kas Biržų rajone turi daugiausia šansų dar šiais metais patekti į Seimą, ir kas tikrai apie galėtų net nesvajoti?

- Šiuo metu tikrai dar nematau ryškaus reitingų lyderio. O pamiršti Seimą reikėtų Audriui Šimui.

Alfreda Gudienė

Rekomenduojami video