Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Už Kuršių marių teršimą – 48 mln. eurų ieškinys „Grigeo Klaipėda“

Prokurorai patikslino ieškinį dėl galimai padarytos žalos – jis išaugo daugiau kaip dešimt kartų nuo to, kuris skelbtas pradžioje. Jį žadama pateikti teismui artimiausiu metu.

Aplinkos apsaugos departamento direktorė Olga Vėbrienė apie tai pranešė asmeninėje Facebook paskyroje. „Šiandien Klaipėdos apygardos prokuratūra AB „Grigeo Klaipėda“ įteikė Aplinkos apsaugos departamento parengtą ir patikslintą 48 mln. Eur civilinį ieškinį dėl aplinkai padarytos turtinės žalos atlyginimo baudžiamojoje byloje.

Tik priminsiu, kad pirminio 2020 m. kovo mėn. civilinio ieškinio suma siekė 3,9 mln. Eur. Ačiū Klaipėdos apygardos prokuratūrai ir kolegoms inspektoriams, ypač atidžiai atlikusiems šį darbą“, – asmeninėje paskyroje parašė O. Vėbrienė.

Ji tikino, kad žala apskaičiuota griežtai vadovaujantis ikiteisminiame tyrime surinktais ir pateiktais duomenimis ir dokumentais. Kol kas nepavyko gauti „Grigeo Klaipėda“ komentaro, kaip bendrovė vertina atnaujintą ieškinį, ar sutinka atlyginti tokią žalą. Klaipėdos apylinkės prokuratūros prokurorė Gina Skersinskytė BNS sakė, kad ieškinys pateiktas prokuratūros atliekamam ikiteisminiam tyrimui, kurio medžiaga bus perduodama teismui. „Jie pareiškė ieškinį, kurį perduosime teismui ir jis bus nagrinėjamas kartu su baudžiamąja byla“, – BNS sakė prokurorė.

Kada byla bus perduota teismui, ji kol kas negalėjo pasakyti. Kaip skelbta, Aplinkos apsaugos departamento direktorė O. Vėbrienė pirmadienį pranešė, kad kreipėsi į Generalinę prokuratūrą aplinkos ministro Simono Gentvilo galimai neteisėtų veiksmų ir patiriamo spaudimo. Jai esą yra suteiktas pranešėjo statusas. Įstatymas numato, kad tokį statusą gavusio asmens negalima atleisti iš darbo, pažeminti pareigose ar sumažinti atlyginimą. Sausio pradžioje, praėjus metams nuo „Grigeo Klaipėda“ taršos skandalo, prokurorė sakė, kad ikiteisminis tyrimas yra finišo tiesiojoje ir byla teismą turėtų pasiekti jau greitai. G. Skersinskytė tuomet teigė, kad už taršą atsakingiems asmenims gali grėsti iki šešerių metų nelaisvės, o „Grigeo Klaipėdai“ gresia iki 5 mln. eurų bauda.

Jos teigimu, kurie įtariamieji keliaus į teismą ir ar tarp jų bus pagrindinis „Grigeo“ grupės akcininkas Gintautas Pangonis, paaiškės bylą perdavus teismui. Įtariamųjų iš viso yra devyni – aštuoni fiziniai asmenys ir „Grigeo Klaipėda“.

Anksčiau skelbta, kad tarp įtariamųjų yra ir G. Pangonis bei „Grigeo Klaipėdos“ vadovas Tomas Eikinas, dirbantis nuo 2019-ųjų gruodžio. „Grigeo Klaipėdos“ tarša į viešumą iškilo pernai sausį – tuomet prokurorai pradėjo tyrimą dėl Kuršių marių taršos nevalytomis nuotekomis.


Rekomenduojami video