Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Šiaulių rajone planuojama pažangiųjų biodegalų linija – žaliosios ekonomikos pavyzdys

Šiaulių rajone esančiame Bijūnėlių kaime 2023 metais iškils moderni pažangiųjų biodegalų gamybos linija. Ji prisidės prie švarios atsinaujinančios energetikos plėtros šalyje, o taip pat leis spręsti organinių atliekų problemą Šiaulių regione. Tokie projektai ES šalyse, laikomose atsinaujinančios energetikos lyderėmis (Danija, Vokietija ir kt.), jau yra įprasta praktika. Valstybėms aktyviai ieškant, kaip spręsti vis aktualesnę klimato kaitos problemą, panašių projektų artimiausiais metais atsiras ir visoje Lietuvoje.

Pirmąjį tokį Šiaulių rajone įgyvendins atsinaujinančios energetikos bendrovė Pažangi energija“. Kodėl šie projektai laikomi žaliosios ekonomikos pavyzdžiu?

Organines atliekas paverčia naudingais produktais

Europos Sąjunga (ES) ir Lietuva pastaraisiais metais išsikėlė ambicingus tikslus kovai su vieną didžiausių grėsmių keliančia problema – klimato kaita. Siekiant įgyvendinti ES mastu priimtą Žaliojo kurso planą, Lietuvoje dar didesnis dėmesys bus skiriamas atsinaujinančios energetikos plėtrai, transporto sektoriaus taršos mažinimui, tvariam atliekų perdirbimui žemės ūkio sektoriuje. Elektros energijos, šilumos ir biodegalų gamyba iš organinių atliekų taps svarbia žaliosios energetikos kryptimi, siekiant įgyvendinti atsinaujinančios energetikos tikslus.

„Pažangiųjų biodegalų išgavimo procesas yra geriausias žiedinės ekonomikos pavyzdys. Jo metu bioskaidžios organinės atliekos iš žemės ūkio, pramonės sektorių yra perdirbamos anaerobiniu būdu (be deguonies) ir paverčiamos gamtai nekenksmingais produktais – žaliosiomis dujomis ir biologine trąša. Tai – natūralios fermentacijos procesas, kuris vyksta ir gamtoje. Gamybos linijoje šis procesas pagreitinamas – su modernių įrenginių pagalba mikroorganizmai suskaido organines atliekas ir taip išsiskiria dujos. Šio proceso metu dujų ir trąšų gamybai sunaudojamos visos bioskaidžios organinės atliekos – gamyboje nesusidaro jokios kitos atliekos. Pagamintos biodujos su technologijų pagalba paverčiamos biometanu – aplinkai draugiškomis dujomis“, – apie pažangiųjų biodegalų išgavimo procesą pasakoja „Pažangios energijos“ atstovas Donatas Daunys.

Atliekų perdirbimo procese sulaikomos atmosferai itin pavojingos metano dujos. Todėl tokie projektai yra laikomi viena efektyviausių atsinaujinančios energetikos šakų.

Jis komentuoja, kad biometano dujos toliau gali būti naudojamos kaip pažangieji biodegalai transporto sektoriuje, o taip pat – perduodamos į bendruosius dujų tinklus ir naudojamos pramonėje.

Leidžia spręsti opias atliekų ir klimato kaitos problemas

Pažangiųjų biodegalų išgavimas kuria teigiamą poveikį aplinkai. Taip mažinamas pavojingų šiltnamio efektą sukeliančių dujų, kurias išskiria organinės atliekos, kiekis mūsų aplinkoje. Atliekų perdirbimo procese sulaikomos atmosferai itin pavojingos metano dujos. Todėl tokie projektai yra laikomi viena efektyviausių atsinaujinančios energetikos šakų. Jie leidžia stabdyti neigiamus žmogaus veiklos padarinius aplinkai ir prisideda prie klimato kaitos stabdymo.

Ne vieną atsinaujinančios energetikos projektą įgyvendinęs D.Daunys taip pat pabrėžia, kad biodujų išgavimo proceso metu sprendžiama atliekų tvarkymo žemės ūkio sektoriuje problema, kuri ateityje bus vis griežčiau reglamentuojama visoje ES, o po gamybos proceso likusi medžiaga yra vertinga ekologiška bekvapė trąša. „Iš organinių atliekų pagaminami nauji aplinkai draugiški produktai, kurie toliau naudojami ekonomikoje: pažangieji biodegalai, naudojami netaršiam transporto sektoriui skatinti, organinės ekologiškos bekvapės trąšos, kurios toliau gali būti naudojamos žemės ūkyje“, – sako jis.

Įmonė į pažangiųjų biodegalų liniją Šiaulių rajone planuoja investuoti daugiau kaip 6 mln. eurų, regione įgyvendinant projektą bus sukurta ir naujų aukštesnės kvalifikacijos darbo vietų.

Rekomenduojami video