Žemės ūkio ministerijoje (ŽŪM) į antrąjį posėdį susirinkusi Maisto taryba (MT) šįkart išsamiai išanalizavo visus veiksnius, lemiančius trijų populiariausių maisto produktų – geriamojo pieno, grikių kruopų ir mėsos produktų – kainų pokyčius Lietuvoje ir kaimyninėse šalyse.
Toną davė Konkurencijos taryba
„Pirmajame MT posėdyje sutarėme išskirti iki 10 populiariausių maisto produktų. Žemės ūkio duomenų centrui šįkart davėme užduotį pateikti trijų maisto produktų gamybai įtaką darančių rodiklių tendencijas ir parengti palyginamąją analizę. Atsižvelgus į rinkos rodiklius tirta, kaip nuo vasario mėnesio keitėsi šių produktų kainos Lietuvoje, Lenkijoje ir Vokietijoje“, – sakė MT pirmininkas, žemės ūkio ministras dr. Ignas Hofmanas.
Posėdyje dalyvavusi Konkurencijos tarybos Konkurencijos politikos grupės vadovė Eglė Malonytė atkreipė MT narių dėmesį į konkurencijos taisykles, paminėjo konkrečias rizikas, ko reikėtų vengti Maisto taryboje. „Turi būti aptariamos bendros tendencijos ir kainų lygis, negalima tarpusavyje keistis jautria informacija ar konkrečiais duomenimis apie įmonių sąnaudas“, – pabrėžė Konkurencijos tarybos atstovė.
Pieno produktai brango
VĮ Žemės ūkio duomenų centro atstovė dr. Irma Jankauskienė, apžvelgusi maisto produktų rinką, papasakojo, į kokius specifinius makroekonominius ir tiriamo sektoriaus rodiklius atsižvelgta analizuojant kovo mėnesio produktų kainas.
Pasak jos, Lietuvos didžiųjų prekybos tinklų parduotuvėse šių metų kovo mėnesį augo daugelio pieno produktų, ypač fermentinių sūrių, mažmeninės kainos. Sūrių kainos augo ne tik Lietuvoje, bet ir Latvijoje bei Vokietijoje. O štai geriamojo pieno kaina Latvijoje, priešingai nei Lietuvoje, sumažėjo.
Pastebėta, kad ekologiško žalio natūralaus riebumo pieno supirkimo iš Lietuvos pieno gamintojų kaina labai nedaug skiriasi nuo įprastinio pieno. Tačiau ekologiško geriamojo pieno pardavimo vidaus rinkoje kaina 2025 m. vasario mėn. buvo vos ne 20 proc. didesnė nei įprastinio geriamojo pieno.
Analizavo visas kainas
Analizuojant grūdų sektoriaus kainas atkreiptas dėmesys, kad Lietuvos didžiųjų prekybos tinklų parduotuvėse grūdų produktų mažmeninės kainos 2025 m. pradžioje nepatyrė didelių svyravimų ir kito nedaug. Tamsios duonos ir batono kainos šiek tiek padidėjo, o štai aukščiausios rūšies kvietinių miltų ir grikių kruopų – sumažėjo.
Maisto taryba taip pat domėjosi mėsos – jautienos ir kiaulienos kainų pokyčiais. Šių metų kovo mėn., palyginti su vasario mėn., Lietuvos didžiųjų prekybos tinklų parduotuvėse jautienos kumpio (be kaulo) kaina padidėjo 4,33 proc., tačiau ji buvo 5,57 proc. pigesnė nei Lenkijoje. O štai kiaulienos nugarinė (be kaulo) Lietuvoje analizuojamu laikotarpiu pabrango 1,02 proc. ir buvo brangesnė nei Lenkijoje.
Posėdyje atkreiptas dėmesys į tai, kad grikių kruopų ir pieno mažmeninės kainos struktūroje didžiausia dalis tenka prekybininkams, o štai mėsos, ypač kiaulienos, – žaliavos gamintojams.
MT nariai, atstovaujantys savo maisto grandinės daliai, teikė įvairius siūlymus ir įžvalgas. Kadangi kiekvienas produktas yra ne tik labai skirtingas, bet skiriasi ir grandinės dalyvių dalis kainoje, tad nuomonės labai išsiskyrė.
„Norėjosi išgirsti dar daugiau priežasčių. Galbūt ateityje prekybininkai galėtų investuoti į energetiką ir tokiu būdu ilgalaikėje perspektyvoje produktai galėtų atpigti, nes prekybininkų kainos dalyje didžiausius kaštus sudaro žmogiškieji ištekliai ir energetika“, – pastebėjo ministras I.Hofmanas.
Parengta pagal ŽŪM