Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Koks karštas vanduo yra karštas

Biržietis sunerimo dėl vandens temperatūros savo bute, nes nepakankamai karštas vanduo palankus daugintis pavojingoms bakterijoms.

Slenkant metams į pabaigą ir jau gyvenant artėjančių Kalėdų džiaugsmais bei rūpesčiais, daugelis jau užmiršo pavasarį Vilniuje kilusį legioneliozės skandalą, kurio sukeltos bangos buvo atsiritusios ir į Biržus. Metų pradžioje Vilniuje nustatyti trys atvejai, kai užsikrėtę legionelioze mirė žmonės. Gegužės mėnesį padidėjęs legionelių skaičius nustatytas ir vieno Biržų daugiabučio namo vandenyje. „Šiaurės rytai“ tuomet rašė apie vangią įvairių tarnybų reakciją, stumdymąsi, nenorą informacijos viešinti, pavėluotai atliekamus termošokus. Legioneliozė yra ūminė infekcinė liga – plaučių uždegimo rūšis, ją sukelia Legionella bakterijos. Legionelioze galima užsikrėsti įkvėpus bakterijomis užteršto vandens aerozolio. Šios bakterijos gyvena vandenyje ir apsisaugoti nuo ligos galima palaikant tinkamą šalto ir karšto vandens temperatūrą. Žemesnėje nei 20°C ir aukštesnėje nei 50°C temperatūroje jos nesidaugina, tačiau lieka gyvybingos. Legionelės žūsta, jei vandens temperatūra pakyla per 60°C. Esant vamzdynuose apnašų ar nuosėdų, reikia vandens temperatūrą pakelti iki 65°C.

Higienos normos reikalauja, kad karšto vandens temperatūra būtų ne žemesnė kaip 50 °C. Prisiminti visą šią istoriją paskatino redakciją pasiekęs elektroninis laiškas, kuriame teigiama, jog Vilniaus g. 57A name yra bėdų dėl karšto vandens. Šio namo gyventojas Dmitrij Selenikovič rašė, jog bute iš čiaupų bėga vos šiltas vanduo. Anot žmogaus, kai mieste buvo surastos legionelės, keletą mėnesių karšto vandens temperatūra atitiko normą. Dabar, pasak D. Selenikovič, jau keletą savaičių bėga 38 laipsnių temperatūros vanduo. Jei tai tiesa, tokia vandens temperatūra yra labai palanki daugintis legioneliozės bakterijoms.

Šį daugiabutį namą administruoja UAB „Aukštaitijos būstas“. Įmonės vadybininkė Aida Kulbienė sakė nieko negirdėjusi apie kokius nors nusiskundimus dėl karšto vandens temperatūros. Moteris sakė esanti šios namo bendrijos pirmininkė, daug bendraujanti su namo gyventojais, tačiau dėl vandens nei tiesiogiai į ją, nei per skelbiamą viešai telefoną niekas nesikreipė. Jai atrodė keista, kad minėtas gyventojas nesikreipė ir į šiluminį mazgą prižiūrintį specialistą, kurio telefono numeris yra užrašytas prie namo rūsio durų pritvirtintoje kortelėje. Be to, prieš mėnesį vyko visuotinis gyventojų susirinkimas dėl namo renovacijos, dalyvavo kone visi gyventojai ir jokių klausimų dėl vandens išsakyta nebuvo.

Namo šiluminį mazgą aptarnaujantis specialistas Sigitas Slavinskas taip pat užtikrino, jog jokių nusiskundimų dėl karšto vandens nėra sulaukęs. Anot vyro, visą parą palaikoma nustatyta 51°C karšto vandens temperatūra. Kokia nors gyventojų saviveikla šiluminiame mazge negalima - mazgas yra rakinamas, be to, pakeisti mazgo parametrus nėra taip paprasta. Pasak specialisto, iš UAB „Litesko“ filialo „Biržų šiluma“ gaunamas pakankamas šilumos kiekis vandeniui šildyti, jokių sutrikimų šioje vietoje nėra.

Anot S. Slavinsko, gali būti, jog problema slypi to žmogaus bute - gal susilpnėjusi cirkuliacija dėl užnešto vamzdyno, gal vandens maišytuvas blogai dirba ar dar kokios bėdos. Pirmiausia derėtų kreiptis į UAB „Aukštaitijos būstas“, kaip šilumos ūkį aptarnaujančią organizaciją.

Kalbinti keli namo gyventojai sakė dėl vandens temperatūros pretenzijų neturintys, jiems ji atrodo pakankama.

Telefonu susisiekus su D. Selenikovič, jis sakė dirbantis kitame mieste ir be savaitgalio į Biržus negrįšiantis. Tačiau jo nuomonė liko nepakitusi - karšto vandens ir gyvatuko temperatūra jo bute esanti per maža. Tokią ją rodo ir žmogaus naudojamas termometras. D. Selenikovič sakė, jog apie tai jis kalbėjosi su kaimyne, kuri patvirtino, jog vandens temperatūros ir jai mažoka.

Paklaustas, kodėl nesikreipė į namo šilumos ūkį aptarnaujančią įmonę, D. Selenikovič atsakė, kad prieš kurį laiką jis parašė laišką į UAB „Litesko“, tačiau atsakymo negavo. Tai, kad karšto vandens gamybą daugiabutyje prižiūri UAB „Aukštaitijos būstas“, žmogui buvo naujiena. Jis sakė grįžęs į Biržus būtinai kreipsis į šią įmonę dėl karšto vandens problemų.

Antanas Vaičeliūnas

Rekomenduojami video