Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Ketinama nuomoti modulinius darželius

Politikai grįžo prie mažus vaikus auginantiems tauragiškiams aktualios darželių temos – kur dėti į darželius netelpančius vaikus? Naujausiais duomenimis, šiuo metu į darželius Tauragėje nepatenka 93 vaikai. Atmetus visus siūlytus variantus, kaip būtų galima išspręsti šią problemą, apsistota prie minties nuomoti modulinių darželių grupes. Valdininkų skaičiavimu, pradėti reikėtų nuo dviejų grupių.

Savivaldybės tarybos nariai kartu su Švietimo skyriaus specialistais aptarė situaciją ikimokyklinio ugdymo grupėse. Švietimo skyriaus vyriausioji specialistė Lina Oželytė, kuruojanti ikimokyklinį ugdymą, apibendrino, kas buvo daroma ieškant sprendimo, kur galima būtų įkurdinti darželinukus.

Pirmiausia, pasak L.Oželytės, ieškota galimybių darželinukų grupes įsteigti „Aušros“, Martyno Mažvydo progimnazijose ir Jovarų pagrindinėje mokykloje. Bet šios minties atsisakyta, nes mokykloje įrengti darželio grupę nėra taip paprasta, be to, tam reikia nemažų investicijų. Svarstytas mobilių ir modulinių grupių steigimas.

Privačių iniciatyvų rajone kurti darželius neatsirado net ir tarybos sprendimu priėmus skatinančią priemonę – kompensuoti dalį išlaidų.

Ieškota vidinių rezervų darželiuose rasti patalpų, kur būtų galima įsteigti papildomas grupes.

Administracijai nepavyko gauti leidimo grupes steigti vaikų globos namuose „Šaltinėlis“.

Taurų darželio atgaivinimo galimybės irgi atsisakyta. Kaip anksčiau teigė savivaldybės atstovai, apklausti tėveliai didelio noro vaikus vežti į Taurus nepareiškė, o ketinimo suremontuoti pastatą savivaldybės administracija atsisakė. Atsisakyta ir minties iš darželių į mokyklas iškelti priešmokyklines grupes.

– Kai įsivertinome situaciją, kiek turėtume pajudinti vaikų įvairiomis kryptimis, šitas variantas lyg ir nebetinkamas tapo, – sakė L.Oželytė.

Realiai, pasak Švietimo skyriaus specialistės, atlikta kai kurių darbų. Darželio grupė įsteigta Mažonuose, Skaudvilės gimnazijoje nuo sausio 1-osios įsteigta ketvirta darželinukų grupė. Darželinukų grupę nuo rugsėjo 1-osios ketinama steigti Tarailių progimnazijoje. Darželių auklėtojos jau gauna priedus už viršnorminius vaikus darželių grupėse.

Kaip prie realiausio varianto apsistota ties modulinių darželių grupių nuoma. Savivaldybės atstovų nuomone, realiausia juos būtų įrengti lopšelio-darželio „Žvaigždutė“ teritorijoje, nes ji didesnė. Dviejų tokių modulinių darželių, kuriuose tilps po grupę, nuoma kainuotų 30 tūkst. eurų metams.

Apie dar vieną grupę Mažonuose svarsto Pagramančio pagrindinė mokykla. Bet į šį pageidavimą kol kas žiūrima atsargiai – Mažonų grupę lankantys vaikai laukia eilėje į miesto darželius ir jei atsirastų laisvų vietų mieste, pasak savivaldybės atstovų, jie išvyktų iš Mažonų.

Neišspręsta situacija ir su Vyriausybės atstovės reikalavimu atšaukti ankstesnįjį tarybos sprendimą, kuriuo pažeidžiant higienos normas leista į Tauragės darželių grupes priimti po penkis vaikus daugiau. Nors Vilniuje politikų sprendimas padidinti vaikų skaičių grupėse buvo atšauktas, Tauragės valdininkams vis pasiseka Vyriausybės atstovo tarnybos reikalavimo vykdymą atidėti. Šįkart – iki kovo mėnesio.

Darželio grupių formavimas, pasak L.Oželytės, birželio mėnesį bus sudėtingas. Į atsilaisvinusias vietas bus galima priimti 243 vaikus, o tai dienai norinčiųjų patekti į darželius užregistruota 355.

– Be papildomų grupių steigimo neišsiversime, – konstatavo L.Oželytė.

Tarybos nariai pritarė siūlymui nuomoti modulines darželių grupes. Švietimo komiteto narė Efrema Bitinienė pasvarstė, ar nevertėtų nuomai skirtus pinigus investuoti grupių įrengimui, o komiteto narys Arūnas Beišys siūlė neatsisakyti minties atgaivinti buvusį Taurų darželį.

 

Raimonda ALYSIENĖ

Rekomenduojami video