Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kaimo parduotuvę išlaiko pilvakojai

Kaimo žmonės baigia užmiršti laikus, kai kiekvienoje gyvenvietėje klestėjo po parduotuvę ar net kelias. Dabar jos dažniau uždaromos nei atidaromos naujos. Vietos verslininkai svarsto, jog kaimo žmonių įpročius keičia gyvenimo patogumai – retame kieme nestovi automobilis.

 Dvejus metus parduotuvės neturėjusiuose Ėriškiuose pradėjo veikti net porą naujų. Viena jų atidaryta praėjusios vasaros viduryje, kita – prieš mėnesį. O kitame rajono pakrašty, Puodžiūnuose, veiklą nutraukė vienintelė kaimo parduotuvė. Kad pelno neatneša parduodama duona, dešra ir net alkoholis, tvirtina ir vienintelės parduotuvės Trakiškyje savininkė. Šią parduotuvę išlaiko tos pačios verslininkės plėtojamas pilvakojų klasei priklausančių sraigių ūkis.

Panevėžio priemiestyje, vos už penkių šešių kilometrų nuo miesto esančiame Trakiškyje vienintelę kaimo parduotuvę valdanti Janina Krikštaponienė sako esanti jau senjorė ir tvirtina, kad galėtų tuo mėgautis, bet nori darbuotis. 

„Gaila, kad pirkėjų nedaug sulaukiu. Būna, per savaitę nuperka tik po kepalėlį duonos ir vos kelias dešrelių pakuotes. O populiariausia mūsų parduotuvės prekė – alkoholiniai gėrimai“, – vardijo J. Krikštaponienė. Visų tokių kaip jos kaimo parduotuvių laukia naujiena. Nuo gegužės ir jos privalės dirbti su naujais kasos aparatais. Pasak J. Krikštaponienės, tokius, nepigius, teks ir nusipirkti, ir dargi išmokti jais dirbti.

 Verslininkė svarsto, kad tokia naujovė gali reikšti kaimo parduotuvių eros pabaigą – esant nedidelei apyvartai užsidarys ir dar šiaip taip išsilaikančios. „Mūsų parduotuvei išgyventi padeda sraigių ūkis. Sraiges auginu pati. Vienetais jų neskaičiuojame, skaičiuojame tonomis. 

Mūsų ūkyje per metus išauga apie pusantros tonos sraigių. Iš jų gauname maždaug 400 kilogramų sraigių mėsos“, – pasakoja J. Krikštaponienė. Sraigių augintoja sako nuolat sulaukianti gausių ekskursijų, važiuojančių ir pamatyti sraigių, ir paskanauti iš jų pagamintų patiekalų.


Rekomenduojami video