Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Ukmergės ligoninėje – naujausios ir moderniausios paslaugos

Pastaruoju metu netylančios kalbos dėl Sveikatos apsaugos ministerijos rengiamo ligoninių tinklo pertvarkos plano kelia nerimą provincijos gyventojams. Jie nuogąstauja, ar išliks iki šiolei jiems teikiamos gydymo paslaugos. Viešosios įstaigos Ukmergės ligoninės vyriausiasis gydytojas Rimvydas Civilka patikino, kad ligoninė neketina užverti durų savo rajono gyventojams. Atvirkščiai – išplėtusi kokybiškų paslaugų spektrą ir dirbdama efektyviai, ji priims ir kitų rajonų bei didmiesčių gyventojus.

„Itin didelį dėmesį skiriame ligonių gydymo kokybei. Ligoninės medikų komandą nuolat papildo kvalifikuoti savo srities profesionalai, todėl gydymo įstaiga pajėgi pacientams teikti pačias naujausias ir moderniausias paslaugas“, – pabrėžė R.Civilka.

Renkasi Ukmergės ligoninę

Kartais manoma, kad viskas, kas geriausia Lietuvoje, sukoncentruota tik didmiesčių ligoninėse. VšĮ Ukmergės ligoninė nė kiek nenusileidžia didžiosioms ligoninėms, nes joje įdiegta moderni įranga, dirba aukštos kvalifikacijos specialistai, o eilės čia – nedidelės. Todėl ligoniai, turintys siuntimus, neatsitiktinai renkasi būtent šią gydymo įstaigą. Ukmergės ligoninė yra patogioje geog-

rafinėje padėtyje, todėl jos teikiamomis paslaugomis naudojasi ne tik ukmergiškiai, bet ir Širvintų, Molėtų, Anykščių, Kėdainių, Jonavos ir kitų rajonų bei didmiesčių gyventojai.

„Mažesnių ligoninių privalumas yra tas, kad pacientai sulaukia gerokai daugiau dėmesio. Kadangi jie lieka patenkinti mūsų suteiktomis paslaugomis, rekomenduoja šią gydymo įstaigą savo giminaičiams ir pažįstamiems – taip jie mums padaro geriausią reklamą. Neretai į Ukmergę atvyksta gydytis net vilniečių, kauniečių, klaipėdiečių“, – sakė vyriausiasis gydytojas R.Civilka.

Šiuolaikiškos patalpos

Nuolat atsinaujinančiuose Ukmergės ligoninės skyriuose – jauku ir modernu. Pacientams suteikiama galimybė pasirinkti mokamą vienvietę palatą su atskiru dušu, tualetu, televizoriumi ir šaldytuvu.

Šiandien Ukmergės ligoninėje veikia devyni skyriai: Anestezio-logijos-reanimacijos, Vaikų ligų, Chirurgijos, Kardiologijos, Neurologijos, Akušerijos-ginekologijos, Slaugos ir palaikomojo gydymo, Vidaus ligų, Ortopedijos-traumatologijos. Ligoninėje visą parą galima atlikti laboratorinius, radiologinius tyrimus. Taip pat joje atliekami endoskopiniai, kolonoskopiniai ir echoskopiniai tyrimai, daroma kompiuterinė tomografija, mamografija. Prireikus įstaiga sudaro sąlygas pasikonsultuoti su trečio lygio gydytojais arba organizuoja saugų ligonio pervežimą į aukštesnio lygio ar specializuotą asmens sveikatos priežiūros įstaigą.

Ortopedijos-traumatologijos skyriaus gydytojai atlieka pėdos bei kitų kaulų deformacijų korekcines operacijas, kelio ir peties sąnarių artroskopijas, nervų, sausgyslių atlaisvinimo operacijas. Reginos Mackelienės nuotr.

Ukmergės ligoninė yra įsteigusi 20 dienos chirurgijos lovų. Čia teikiamos suaugusiųjų chirurgijos, ginekologijos ir ortopedijos-traumatologijos paslaugos tiems pacientams, kuriems nereikia taikyti ypač sudėtingų gydymo metodų, nėra didelės komplikacijų tikimybės. Taikant vietinę, regioninę ar visišką anesteziją, tokiems pacientams atliekama chirurginė operacija, po kurios dieną jie stebimi skyriuje, o esant geriems rezultatams – išleidžiami į namus.

Teikiamos dienos stacionaro terapinio profilio, suaugusiųjų dienos psichiatrijos paslaugos. Pastarosios ypač paklausios.

Gabūs specialistai

Ukmergės ligoninėje šiuo metu dirba 458 darbuotojai, iš jų 110 gydytojų, 198 slaugos personalo, 112 pagalbinio personalo darbuotojų ir kt. Vyriausiojo gydytojo R.Civilkos iniciatyva medikų komandą nuolat papildo kvalifikuoti, gabūs savo srities profesionalai: anesteziologai, oftalmologai, otorinolaringologai, psichiatrai, vidaus ligų gydytojai, reabilitologai, reumatologai, odos ligų specialistai. Tai leido gerokai išplėsti ligoninėje teikiamų paslaugų spektrą.

„Džiaugiamės ne tik mūsų kolektyvo darbuotojais, bet ir modernia medicinine įranga, kuri garantuoja kokybiškas paslaugas ir priežiūrą. Įsigijome visiškai naują kelio bei peties sąnario artroskopinėms operacijoms naudojamą įrangą, naujų instrumentų sąnariams protezuoti. Šiuolaikiška įranga įdiegta ir ligoninės konsultacinėje poliklinikoje – laboratorijoje, otorinolaringologų, okulistų, kardiologų ir kituose kabinetuose“,– sakė Ukmergės ligoninei vadovaujantis R.Civilka. Ligoninėje dirbantys chirurgai, ortopedai traumatologai, otorinolaringologai, ginekologai per metus atlieka apie 2 tūkst. chirurginių, traumatologinių, ortopedinių ir kitokių operacijų.

Į Akušerijos-ginekologijos skyrių kasmet gimdyti atvyksta ne tik ukmergiškės, bet ir gimdyvės iš Širvintų, Anykščių, Rokiškio, Utenos, Vilniaus ir net užsienio šalių. Reginos Mackelienės nuotr.

Planinė ir skubi pagalba

Daug pacientų gydosi atnaujintame Ortopedijos-traumatologijos skyriuje. Čia ligonių patogumui palatose įrengti tualetai, prie kiekvienos lovos – personalo iškvietimo mygtukai. Skyriuje teikiama planinė ortopedinė ir skubi traumatologinė pagalba. Gydytojai atlieka pėdos bei kitų kaulų deformacijų korekcines operacijas, kelio ir peties sąnarių artroskopijas, nervų, sausgyslių atlaisvinimo operacijas. Skyriuje dirba 5 gydytojai ortopedai-traumatologai, stažavęsi Vokietijos, Danijos, Šveicarijos, Austrijos, Lenkijos, Ispanijos ligoninėse bei Vilniaus, Kauno ir Norvegijos Oslo universitetų klinikose. Taikomos naujos technologijos, naudojami titaniniai implantai. Vien pernai šiame skyriuje buvo atlikta per 850 operacijų.

Pacientams, pageidaujantiems atlikti klubo ir kelio sąnario endoprotezavimo operacijas, primenama, kad jie turi galimybę pasirinkti bet kurią iš 20 šalies gydymo įstaigų, kur šios operacijos atliekamos. Ukmergės ligoninę verta pasirinkti ir dėl to, kad šiuo metu joje gerokai mažesnės eilės nei kitose gydymo įstaigose. „Valstybinės teritorinės ligonių kasos duomenimis, pacientams, norintiems atlikti nemokamą klubo sąnario endoprotezavimo operaciją, Ukmergėje tektų laukti vos vieną mėnesį, o tos pačios operacijos Respublikinėje Vilniaus universiteto ligoninėje – net 14 mėnesių. Tokios pačios kelio sąnario operacijos Ukmergėje prireiktų palaukti iki 2 mėnesių, o Vilniuje – 20 mėnesių, – teigė R.Civilka.

Atliekamos įvairios operacijos

Ligoninės Chirurgijos skyriaus gydytojai atlieka visas pilvo organų chirurgines operacijas, pilvo sienos išvaržoms gydyti naudojami specialūs tinkleliai, taip pat vis daugiau operacijų atliekama laparoskopiniu būdu. Čia operuojamos ir išsiplėtusios kojų venos, hemorojus bei kitos patologijos.

Ligoninėje sėkmingai atliekamos ir ausų, nosies bei gerklės operacijos, teikiamos planinės ir skubios chirurginės paslaugos vaikams ir suaugusiesiems. Yra visa reikalinga operacinė technika ryklės, nosies ir prienosinių ančių bei ausų operacijoms (mikroskopas, videoendoskopinė įranga). Dauguma operacijų atliekama taikant bendrinę nejautrą. Atliekamos tradicinės otorinolaringologinės operacijos: adenoidektomija, tonzilektomija, nosies pertvaros, rinoplastikos (nosies formos korekcija), nosikaulių repozicijos (po nosies traumos), nosies kriauk-

lių, endoskopinės prienosinių ančių, tracheostomijos, ,,miego chirurgijos“ (knarkimo gydymo) ir daug kitų operacijų.

Haloterapijos procedūra ne tik padeda gydyti įvairias ligas, bet ir mažina stresą, psichologinę įtampą. Reginos Mackelienės nuotr.

Gimdyvės – net iš užsienio šalių

Akušerijos-ginekologijos skyriuje kasmet gimdo apie 300 moterų. Čia atvyksta ne tik ukmergiškės, bet ir gimdyvės iš Širvintų, Anykščių, Rokiškio, Utenos, Vilniaus ir net užsienio šalių. Šiame skyriuje yra dvi gimdyklos ir operacinė, gimdyvės įkurdinamos vienvietėse arba dvivietėse palatose, kuriose yra dušas, tualetas. Pacienčių patogumui skyriuje yra įrengtos ir vadinamosios komercinės palatos. Jose sudarytos namus primenančios sąlygos: dvivietė lova, televizorius, šaldytuvas. Šiose palatose visą parą gali pasilikti ir namiškiai. Ukmergės ligoninei praėjusių metų sausį buvo suteiktas naujagimiui palankios ligoninės vardas, todėl didelis dėmesys čia skiriamas natūraliam maitinimui, yra įsteigta Nėščiųjų mokyklėlė. Ukmergės ligoninės Akušerijos-ginekologijos skyriuje yra portatyvus ultragarso aparatas, narkozės aparatas suaugusiesiems, kardiotakografai vaisiui stebėti, prietaisas naujagimio klausos patikrai. Pasak mediko, įranga niekuo nesiskiria nuo tos, kurią turi didžiosios šalies ligoninės, todėl gimdyvėms nereikia nuogąstauti dėl savo ar vaikelio sveikatos, svarstyti, ar gimdymo metu bus suteikta tinkama pagalba.

Naujos paslaugos

Ukmergės ligoninės Fizinės medicinos ir reabilitacijos skyriuje pradėjo veikti druskų kambarys, kuriame teikiamos haloterapijos procedūros. Haloterapija – tai nemedikamentinis gydymas dirbtinai sukuriant druskų kasyklų mikroklimatą su pastovia temperatūra bei oro drėgniu. Druskų kambaryje įrengtos keturios vietos suaugusiesiems ir keturios – vaikams. Procedūra trunka 45 min. suaugusiems pacientams ir 30 min. – vaikams.

Pasak Fizinės medicinos ir reabilitacijos skyriaus vedėjos Gertrūdos Ivanovaitės, druska pasižymi bronchus atpalaiduojančiu, gleives skystinančiu, uždegimą mažinančiu poveikiu bei saugo kvėpavimo takus nuo infekcijų. Apsilankymai druskų kambaryje padeda prasidėjus alergijai dėl buitinių, pramoninių dirgiklių, padidėjus jaut-

rumui tam tikroms cheminėms medžiagoms. Ji efektyviai padeda žmonėms, dažnai sergantiems rinitu, sinusitu, faringitu, bronchine astma. „Ši procedūra ne tik gydo įvairias ligas, bet ir mažina stresą, psichologinę įtampą. Vien kambario aplinka – besikeičiančios spalvos, tyliai skambanti muzika – padeda atsipalaiduoti ir mėgautis ramybe“, – privalumus vardijo medikė. Šia nauja paslauga nemokamai mėgaujasi tik stacionare besigydantys suaugusieji ir vaikai, sergantys kvėpavimo takų ligomis, bei Dienos psichikos centro pacientai. Kitiems žmonėms už šią paslaugą reikia sumokėti pagal patvirtintus įkainius. Procedūra jie gali naudotis ne tik darbo dienomis, bet ir šeštadieniais.

Artimiausiu metu Ukmergės ligoninės Reanimacijos skyriuje bus pradėta teikti hemodializės paslauga pacientams, kuriems ūmiai sutriko inkstų veikla (dializė – dirbtinis kraujo valymo būdas, palaikantis inkstų nepakankamumu sergančiųjų gyvybę). Tai didžiulis palengvinimas ypač sunkiems ligoniams, kuriems procedūra bus atliekama vietoje, nereikės pervežti jų į Vilnių.

Neseniai ligoninėje duris atvėrė nauja, šiuolaikiška kavinė, kurioje lankytojai gali išgerti puodelį kavos, ekologiškos arbatos, pasimėgauti karštu šokoladu, atsigaivinti stikline natūralių sulčių, pavalgyti.

Šaunus VšĮ Ukmergės ligoninės kolektyvas visuomet pasirengęs suteikti geriausias paslaugas pacientams, besigydantiems šioje įstaigoje.

Rekomenduojami video