Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Trečdalis matininkų darbo – brokuotas

Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT)per Nekilnojamojo turto registro posistemę „GeoMatininkas“ pernai patikrino daugiau kaip 110 tūkst. matininkų pateiktų žemės sklypų kadastro duomenų bylų. Daug dėmesio skirta ir žemės sklypų kadastrinių matavimų bei žemės sklypo ribų ženklinimo patikrai vietovėje.

NŽT praneša, kad tarnybos iniciatyva 2020 metais VĮ Registrų centras atliko Nekilnojamojo turto registro posistemės „GeoMatininkas“ patobulinimus ir įdiegė naujus įrankius, palengvinusius šios posistemės naudojimą tiek NŽT darbuotojams, tiek matininkams.

2020 metais NŽT atliko 13 784 žemės sklypų kadastrinių matavimų ir žemės sklypo ribų ženklinimo patikrinimus vietovėje. Daugiausia patikrinimų atlikta Klaipėdos rajono, Vilniaus miesto, Kauno rajono, Utenos rajono, Kauno miesto, Panevėžio ir Vilniaus rajonų savivaldybių teritorijose.

2020 metais NŽT teritoriniai skyriai surašė 30431 neigiamą žemės sklypų kadastro duomenų bylų tikrinimo aktą, tai sudaro apie 29 proc. visų 2020 metais NŽT pateiktų tikrinti žemės sklypų kadastro duomenų bylų skaičiaus.

Matininkų daromų pažeidimų pobūdis yra labai įvairus. Dažnai nustatoma, kad žemės sklypų ribos, atlikus kadastrinius matavimus, neatitinka šių žemės sklypų suformavimo dokumentuose nurodytų sprendinių, kartografuoti duomenys – miško naudmenos – neatitinka Miškų valstybės kadastro duomenų, netiksliai nurodyti duomenys, susiję su teritorijomis, kuriose taikomos specialiosios žemės naudojimo sąlygos, bei servitutais, taip pat neteisingai apskaičiuota žemės sklypų vertė ir pan.

Kadastrinių matavimų ir žemės sklypo ribų ženklinimo patikrinimų vietovėje metu pažeidimai 2020 metais buvo nustatyti 1947 žemės sklypuose, tai sudaro apie 13 proc. visų atliktų patikrinimų vietovėje. Daugeliu atvejų nustatyta, kad žemės sklypų ribos nepaženklintos riboženkliais ir (arba) neteisingai kartografuotos žemės naudmenos.

Šiais metais NŽT teritoriniai padaliniai visoje Lietuvoje planuoja atlikti apie 12 tūkst. žemės sklypų kadastrinių matavimų ir žemės sklypo ribų ženklinimo patikrinimų vietovėje.

Rekomenduojami video