Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Su promilėmis – nuo pat lopšio

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, Lietuva jau ne vienus metus yra tarp šalių, kurių gyventojai girtauja daugiausia. Ir jeigu daugelyje valstybių alkoholio vartojimo rodikliai yra kritę, tai Lietuvoje, kaip ir Rusijoje bei Lenkijoje, jie auga. Turbūt baisiausia, kad girti būna net naujagimiai – jų kraujyje randama alkoholio promilių, nes girta buvo gimdyvė. Ir ne tik girti – mažyliams jų mamos perduoda ir nuo kvaišalų svaigią būseną, ir sifilį.

Girtavimo „mada“

Skaičiuojama, kad lietuviai, vyresni nei 15 metų, kasmet kiekvienas suvartoja 14 litrų gryno alkoholio. Beje, Vilniaus medikai yra paskelbę, kad šiame fakte žemiausią amžiaus ribą reikėtų dar mažinti, nes gydytojai yra susidūrę jau ir su 9–12 metų vaikais, kurie, patekę į ligoninę, jiems prisipažino ne kartą svaiginęsi alkoholiu.

Kai yra tokia alkoholio vartojimo „mada“, ne išimtis – ir besilaukiančios moterys. Šalies Vaiko teisių apsaugos skyrių (VTAS) specialistai ir socialiniai darbuotojai galėtų surašyti ilgus sąrašus moterų, kurios, būdamos nėščios, svaiginosi ar svaiginasi alkoholiu, taip pat narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis. Būna ir tokių atvejų, kai moterys atvyksta gimdyti būdamos, švelniai tariant, su kvapeliu. „Manau, kad tokių atvejų buvę kiekvienoje šalies apskrityje, nes tai – visos Lietuvos problema, – „Akistatos“ užklausta atsiduso Marijampolės VTAS vedėja Svajonė Rainienė. – Retai, tačiau esame gavę iš ligoninės pranešimų, kad gimdyvė atvyko būdama neblaivi. Jeigu tai pirmasis tokios moters gimdymas, ji iškart įrašoma į socialinės rizikos šeimų grupę – bus lankoma, kontroliuojama, stebima. Taip pat buvę, kad mūsų darbuotojai, nuvykę į mums jau žinomą šeimą, irgi randa neblaivią kūdikio besilaukiančią moterį. Gal tik skyriaus koridoriais dar nematėme šlitinėjančios girtos nėščiosios.“

Medikai teigia, kad alkoholiu piktnaudžiaujančių nėščių moterų laukia ne tik minėti VTAS sąrašai, bet ir 20 procentų priešlaikinių gimdymų įvyksta dėl alkoholio vartojimo, naujagimiai gimsta turėdami alkoholinį sindromą. Skaičiuojama, kad su šiuo sindromu gimsta apie 3 vaikus iš 1000.

Po promilių – ligos

Patys medikai turi dar detalesnę ir kartu šiurpesnę statistiką – jie teigia, kad vienas iš 100 kūdikių turi sveikatos pažeidimų, susijusių su alkoholiu. Vadinasi, tai pakankamai dažna situacija. Tie pažeidimai yra labai įvairūs – nuo įvairių apsigimimų iki tipiškos alkoholinio sindromo išvaizdos, kurią vėliau lydi psichikos, vystymosi ir kitokie sutrikimai. Mat daug kas priklauso ne tik nuo motinos išgerto kiekio, bet ir nuo to, kaip jos organizmas toleruoja alkoholį, kaip veikia jos kepenys, kuriose skaidoma 90 proc. alkoholio.

Pastaruoju metu medikai vis dažniau kalba apie vadinamąjį savaitgalinių išgėrimų sindromą, kai visą savaitę tvarkingai gyvenanti moteris savaitgalį atsipalaiduoja be jokio saiko ir išgeria nemažai. Nėščios moterys turėtų įsisąmoninti, kad toks „atsipalaidavimas“, kai vienu metu į organizmą patenka didelė alkoholio dozė, vaisiui kenkia netgi labiau, nei moteris vartotų alkoholį dažniau, bet mažesnėmis dozėmis.

Medikų teigimu, besilaukiančios moters išgertas alkoholis tuoj pat apsvaigina vaisių, nes placenta visiškai praleidžia alkoholį. Tai reiškia, kad vaikelio (placentoje) kraujyje būna tokia pati alkoholio koncentracija, kaip ir motinos kraujyje. Štai ir gimsta vaikelis jau būdamas girtas – sudirgęs, labai aktyvus, jautrus. Gali būti net su alkoholio kvapu burnytėje. Taigi būna apsinuodijęs alkoholiu – reikalinga intensyvi terapija, naujagimis turi gulėti inkubatoriuje. Taip pat neretai tokiais atvejais trinka ir kvėpavimo funkcija.

Beje, „girtauja“ naujagimiai ir tada, kai juos savo pienu maitina girta mama, mat 2 proc. alkoholio iškart patenka į motinos pieną.

Girti naujagimiai

Kad medikų teiginiai neatrodytų laužti iš piršto, reikia tai liudijančių konkrečių pavyzdžių.

Prieš kurį laiką Lenkijos žiniasklaida pranešė, kad naujagimio, kurį pagimdė girta moteris, kraujyje buvo net 4,5 promilės alkoholio. Po trijų dienų kūdikio kraujyje tebebuvo dar 0,5 promilės alkoholio. Medikai baiminosi garantuoti, kad alkoholis visai nepaveikė naujagimio smegenų. Ar vaikas vystosi normaliai, bus galima konstatuoti tik vėliau. Kaip pabrėžė Lenkijos spauda, girta gimdyvė Lenkijoje nėra naujiena, tačiau tokio alkoholio kiekio kraujyje iki šiol neturėjo nė vienas naujagimis.

Ne naujiena tokie atvejai, nors ir labai reti, ir Lietuvoje. Prieš keletą metų kone visos žiniasklaidos priemonės pranešė apie girtą (2 promilės alkoholio kraujyje) naujagimę, gimusią Rokiškio ligoninėje. Mergytę pagimdė girta į ligoninę atvykusi gimdyvė (28 m.) – jos kraujyje buvo 1,07 promilės alkoholio.

Marijampolės VTAS darbuotojai taip pat mena atvejį, kai asociali marijampolietė (35 m.) ligoninėje pagimdė negyvą neišnešiotą kūdikį. Gimdyvė dar ieškojo kaltųjų dėl šios nelaimės, tačiau netrukus teismo medicinos specialistai nustatė, kad kūdikio mirties priežastis – ūmus apsinuodijimas alkoholiu. Lavonėlio kraujyje buvo rasta 0,9 promilės alkoholio. Gimdyvė buvo atvykusi į ligoninę būdama blaivi, tačiau prieš tai moteris beveik neišsiblaivydavo. Toks pats buvo ir jos sugyventinis.

Kauno rajono VTAS darbuotojos pasakojo apie analogiškomis aplinkybėmis Kauno rajono gyventojos (27 m.) pagimdytą negyvą kūdikį. Jo kraujyje buvo net 2,2 promilės alkoholio (gyvajam atitinka vidutinį girtumo laipsnį). Medikai patvirtino, kad vaisių pražudė nėštumo metu asocialios motinos nuolat vartotas alkoholis.

Apsvaigę nuo kvaišalų

Pastaruoju metu daugėja ir gimdyvių, kurios, nepaisydamos nėštumo, svaiginasi ne tik alkoholiu, bet ir narkotikais bei įvairiomis psichotropinėmis medžiagomis. Štai palyginimui: per dvejus metus Vilniaus gimdymo namuose gimė vienas kūdikis, „atsinešdamas“ įgimtą alkoholio sindromą, o per metus gimė net 7 vaikai su narkotikų abstinencija. Tokių motinų kūdikių laukia panašus likimas – gyvenimas turint sveikatos problemų: specifinė išvaizda, proto negalia, sutrikusi raida, įvairios ligos.

VTAS darbuotojai teigia, kad dažniausiai tokios nėščiosios ar gimdyvės – nusikalsti linkusios moterys, narkomanės. Jos ryžtasi gimdyti ir dėl to, kad naujagimis jas išgelbėtų nuo laisvės atėmimo bausmės, ir dėl gimdyvėms mokamų pašalpų, kurios tuoj pat būtų panaudotos kvaišalams įsigyti. Dažniausiai tokių motinų atžalos įkurdinamos globos įstaigose arba globėjų šeimose. Tuo vaikučiai nuo gimimo pasmerkiami augti su svetimais žmonėmis.

Tokie kūdikiai, patekę į globėjų rankas, vežiojami po šalies aukštesniojo lygio ligonines, kad būtų nustatyta, ar jie jau yra narkomanai. Nors gaunamas ir neigiamas atsakymas, tačiau grėsmė išlieka visą gyvenimą, mat net atsitiktinai paragavęs narkotikų toks vaikas gali iškart tapti nuo jų priklausomas. Taip „Akistatai“ aiškino vienų Utenos apskrityje esančių vaikų globos namų darbuotoja, panorusi likti neįvardyta. Tuose globos namuose gyveno ir gyvena ne vienas narkomanų tėvų susilauktas vaikas. „Tokie mažyliai ilgai būna neramūs, – pasakojo darbuotoja. – Matyt, su mamos pienu jie yra gavę narkotikų, prie kurių buvo įpratę dar įsčiose. O paskui staiga nebegauna – prasideda akivaizdūs abstinencijos priepuoliai, kuriuos patiria ir suaugę narkomanai, kai negauna įprastos dozės.

Su įgimtu sifiliu

Ir dar viena „rykštė“, kuria iškart aptalžo gimdyvės savo naujagimius, – sifilis. Neseniai Lietuvos užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras paskelbė, kad pernai Lietuvoje įgimtas sifilis buvo nustatytas trims naujagimiams – 2 atvejai Šiaulių apskrityje, vienas – Vilniaus. Per pastaruosius 5 metus (2011–2015) Lietuvoje iš viso nustatyti 7 įgimto sifilio atvejai. Palyginimui: iš viso 2015 metais šalyje užregistruotas 281 susirgimas sifiliu.

Siekiant išvengti įgimto sifilio, Lietuvoje, kaip ir kitose šalyse, visoms nėščiosioms siūloma nemokamai atlikti tyrimą dėl sifilio. Nėščiąsias rekomenduojama dėl sifilio tirti 2 kartus – iki 12 nėštumo savaitės ir 29–40 nėštumo savaitę. Tyrimų išlaidos apmokamos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšų.

Nėščiųjų patikros dėl sifilio metu kasmet vidutiniškai nustatoma apie 20 sifiliu užsikrėtusių nėščiųjų. Per pastarąjį penkmetį sifilis diagnozuotas 105 nėščiosioms, iš kurių daugiausia – 26 – nustatyta 2015 metais (2014 m. – 16, 2013 m. – 22). Skaičiai rodo, kad sifilio atvejų padaugėjo. Kartu tai didesnė rizika ir dėl įgimto sifilio.

Tik faktai:

Skaičiuojama, kad alkoholio vartojimas lemia net 70 proc. savižudybių.

Alkoholio vartojimas ardo šeimas – nuo 60 proc. iki 88 proc. skyrybų įvyksta dėl vieno iš sutuoktinių girtavimo.

PSO duomenimis, pasaulyje dėl apsvaigimo nuo alkoholio įvyksta 86 proc. žmogžudysčių, 72 proc. ginkluotų užpuolimų, 50 proc. išžaginimų ir t.t.

 

Irena ZUBRICKIENĖ

Rekomenduojami video