Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Seniūnams į rankas bruka tijūno rimbą

Nuo šių metų pradžios įsigaliojus pakeistam Administracinių nusižengimų kodeksui (ANK), seniūnai verčiami būti gyventojų prievaizdais. Jie turės bausti triukšmautojus, girtuoklius, prekybos, kelių eismo tvarkos ir kitus pažeidėjus. Seniūnai nuogąstauja, kad, vaikydamiesi prasižengėlius, jie nutols nuo savo tiesioginio darbo. Be to, dėl teisinių žinių stokos, susidūrę su įžūlesniais ir išsilavinusiais pažeidėjais, gali patekti į teismų maratoną. Teisingumo ministerijos atstovai ramina, kad seniūnams naštą pagal pečius turi paskirti savivaldybės administracijos direktorius.

Išaugo krūvis

Šie metai savivaldai pateikė staigmenų. Arčiausiai žmonių esantys savivaldos pareigūnai – seniūnai, pasigilinę į naująjį ANK, patyrė šoką, nes suvokė, kad jie verčiami tapti policininkais, aplinkos apsaugos inspektoriais, mokesčių prievaizdais ir kitokiais pažeidėjų tramdytojais.

Jie, kaip ir kiti savivaldybių administracijos atstovai, įpareigojami surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolą už daugybę nusižengimų ir bausti pažeidėjus. „Atsiradus tokioms pareigoms, mums nebeliks laiko tiesioginiam darbui“, – už galvų stvėrėsi kalbinti įvairių kraštų seniūnai.

Lietuvos savivaldybių seniūnų asociacijos prezidentas, Trakų seniūnas Kęstutis Vilkauskas, išstudijavęs naująjį ANK, suskaičiavo, kad iš 88 administracinių nusižengimų seniūnams suteikta galia bausti net už 44.

Kęstutis Vilkauskas

„Anksčiau galėjome žmones bausti už pasėlių nuganymą, palaidus šunis, švaros taisyklių pažeidimus – iš viso už dešimt administracinių nusižengimų. Dabar bus keturis kartus daugiau sričių,už kurias bus atsakingi seniūnai. Nutolsime nuo savo pareigų ir tapsime vaikščiojančiais cerberiais, surašinėjančiais pažeidimų protokolus. Be to, protokolus ir nuobaudas dar reikės įkelti į elektroninę erdvę“, – nuogąstavimus dėl papildomo krūvio išsakė seniūnus vienijančios organizacijos vadovas.

Pakeis policininkus?

Seniūnus glumina tai, kad jiems užkraunami į reformos mėsmalę įsuktos policijos darbai. Anot Panevėžio rajono Ramygalos seniūno Valdo Chirv, seniūnijose nelikus apylinkių įgaliotinių, gyventojai neturi kam pasiskųsti. Dabar policijos pareigūnus turės atstoti seniūnai. „Policininkai vilki uniformą, turi ginklą, vien toks įvaizdis drausmina. O kaip kokį piktybišką triukšmadarį gali sutramdyti seniūnas?“ – teigė dėl naujų pareigų susirūpinęs ramygalietis.

Paplušėti seniūnams teks per valstybines šventes tikrinant, ar visi drausmingai iškėlė vėliavą. Anksčiau šią piliečių prievolę kontroliavo policija, dabar ši funkcija perleista seniūnams ir kitiems valstybės tarnautojams. Seniūnams taip pat gali prireikti mokytis iš mokesčių inspektorių, nes gali tekti bausti prekybininkus už netinkamą kasos aparatų eksploatavimą.

„Turbūt neliks nė vienos srities, už kurią nebūtų atsakingas seniūnas. Teks bausti ir už medžioklės, ir už prekybos, ir už kelių eismo tvarkos, ir kitus pažeidimus. Turėsime tiek papildomų darbų, kad nepajėgsime vykdyti savo pagrindinių funkcijų, kurios apibrėžtos Savivaldos įstatyme“, – sakė Utenos rajono Sudeikių seniūnas Virgilijus Gaižauskas.

Virginijus Gaižauskas

Stokos teisinių žinių

Seniūnai susirūpinę, kad, įvertinant administracinį pažeidimą ir surašant protokolą, ne vienu atveju jiems gali pristigti teisinių žinių. „Pagal naująjį kodeksą seniūnams užkrauti įpareigojimai kaip patyrusiems teisininkams. Viena vertus, gerai, kad yra plečiami savivaldos įgaliojimai, tačiau šiuo atveju seniūnijoms gali prireikti samdyti teisininkus, nes nusižengimams įvertinti ir tinkamai nubausti reikia atitinkamos kompetencijos“, – baiminosi V.Gaižauskas.

Ramygalos seniūnas nuogąstavo, kad naujų pareigų prispausti seniūnai gali neišvengti teismų. „Anksčiau nutarimą dėl bausmės priimdavo prie seniūnijos veikusi 4 žmonių komisija, kurios sudėtyje buvo teisininkas. Dabar tokia atsakomybė teks seniūnui. Kadangi vienas asmuo negali rašyti pažeidimų protokolo ir bausti, bus pasitelktas seniūno pavaduotojas, kuris rašys protokolą, o seniūnas priims nutarimą, kokią baudą skirti“, – aiškino V.Chirv.

Valdas Chirv

Vietoje dirbantiems pareigūnams naujos pareigos kelia daug neaiškumų. „Kas važiuos tramdyti triukšmadarių naktį? Jeigu vyks policijos pareigūnai, kas tada rašys administracinio teisės pažeidimo protokolą?“– daug klausimų kyla Ramygalos seniūnui.

V.Gaižauskas sakė, kad į seniūnus žmonės kreipiasi įvairiais atvejais, jie skuba ir ten, kur turėtų vykti kiti atsakingi pareigūnai. „Mums tenka dirbti ir per poilsio bei šventines dienas, kartais ir naktį šoki iš lovos ir skubi į pagalbą. Tai žmogiškumo reikalas, nes gyventojai dažnai pirmiausia kreipiasi į seniūną, nors neretai tai būna ne mūsų kompetencijos problema. Bet jeigu dabar reikės tapti įvairių sričių baudėju, bus sudėtinga“, – samprotavo Sudeikių seniūnas.

Baudėjo įvaizdis

Arčiausiai žmonių esantiems savivaldos atstovams nerimo kelia ir papildomų pareigų formuojamas įvaizdis. Anot jų, seniūnas neturi būti baudėjas, jis turi motyvuoti, skatinti, šviesti ir telkti žmones bendrai pozityviai veiklai. O dabar jam į rankas brukamas tijūno rimbas...

„Mes organizuojame seniūnijos veiklą, atstovaujame savo žmonėms, juos giname, žinoma, ir įspėjame, pabarame. Bet jei reikės tapti policininku, nebus gerai“, – sakė Rokiškio rajono Pandėlio seniūnas Romualdas Varanius.

Anot seniūnų, savivaldybės pareigūnų skiriamos baudos gali suerzinti ir taip sunkiai besiverčiančius kaimo gyventojus, kurių menkas pajamas vis labiau tirpdo valstybės didinamos prievolės. „Žmonėms reikia padėti išbristi iš skurdo ir dažnu atveju – iš nevilties, o mus ragina bausti“, – naujais įpareigojimais nesidžiaugė K.Vilkauskas.

V.Chirv apgailestavo, kad tuštėjančių miestelių ir kaimų gyventojai netenka svarbių viešųjų paslaugų, o kai kurias jų bandoma užkrauti seniūnijoms: „Uždarinėjamos mokyklos, medicinos punktai, neliko policijos nuovadų, grasinama uždaryti pašto skyrius. Visi mokame vienodus mokesčius, bet regionų gyventojai stumiami į užribį. Taip tikrai neturėtų būti“, – apmaudo neslėpė seniūnas.

Taupo savivaldos sąskaita

Savivaldybių atstovai piktinasi, kad valstybė taupo savivaldos sąskaita – numeta vis daugiau funkcijų, tačiau finansavimo ar papildomų etatų joms įgyvendinti neskiria. Be to, ne visada nauji įpareigojimai derinami su savivalda.

„Šiuo atveju su mumis niekas nieko nederino ir nediskutavo. Žinojome, kad keičiamas Administracinių nusižengimų kodeksas. Tačiau kad tiek daug gausime papildomų funkcijų, tikrai nesitikėjome“, – teigė Lietuvos savivaldybių seniūnų asociacijos prezidentas.

Seniūnai neketina nuleisti rankų ir bandys prašyti, kad naujasis ANK būtų pataisytas, atsižvelgiant į jų pastabas. Pasak K.Vilkausko, savivaldybių administracijos direktoriai turės patvirtinti, kokių naujų prievolių vykdymas bus paskirtas seniūnams. Tad jiems atstovaujanti organizacija ketina kreiptis į Lietuvos savivaldybių asociaciją, kad seniūnai būtų atsakingi tik už tai, ką gali kompetentingai atlikti.

„Dabar laukiame seniūnų pastabų. Jas apibendrinsime ir nusiųsime Savivaldybių asociacijai. Mes nenusišaliname nuo pareigų, kurias turėjome iki šiol. Bet naujas reikia atidžiai išanalizuoti ir įvertinti, ar seniūnai galės jas tinkamai atlikti. Nenorime, kad naujos funkcijos būtų perimtos tik formaliai, jas turi lydėti papildomi resursai“, – aiškino Lietuvos savivaldybių seniūnų asociacijos prezidentas.

Savivalda lopo spragas

 Malinauskas2

Ričardas Malinauskas, Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas

Savivalda dažnai pasitelkiama, kai reikia užlopyti vienokias ar kitokias spragas. Pavedus savivaldai papildomas funkcijas, deja, ne visada skiriamas tam reikiamas finansavimas. Tarsi savivaldybės turėtų pinigų maišus, iš kurių bet kada galėtų pasisemti. Be to, neretai pristingama ir teisinio reglamentavimo naujoms pareigoms atlikti. Šiuo atveju irgi bus panaši situacija. Bet laikas parodys, kokie yra trūkumai.

Seniūnai neturėtų dirbti policininkų darbo. Kai seniūnijose buvo įgaliotiniai, inspektoriai, žmonės jautė, kad šalia yra kažkokia pagalba. Dabar neliko netgi budėtojų policijos komisariatuose po darbo valandų, pareigūnai dirba gatvėse. Gal ir neblogai, kad žmonės mato daugiau patrulių, bet kaimiškose vietovėse policijos pareigūnai galėtų dažniau pasirodyti.

Įpareigoja direktorius

audrisKutrevicius

Audris Kutrevičius, Teisingumo ministerijos Visuomenės informavimo skyriaus patarėjas

ANK yra nurodyta, kokius administracinius nusižengimus tiria ir protokolus surašo savivaldybių administracijų ir savivaldybių vykdomųjų institucijų įgaliotų įstaigų ar įmonių atstovai. Kai kuriuos protokolus gali surašyti ir seniūnai, tai nusprendžia savivaldybių administracijos direktorius. Aišku, kai kuriose srityse, pavyzdžiui, surašant protokolą dėl triukšmo (jam išmatuoti reikia specialios aparatūros), seniūnai gali pristigti specialiųjų žinių. Todėl savivaldybės administracijos direktorius turi peržiūrėti visus ANK straipsnius ir pagal kompetencijos ribas nuspręsti, ką pavesti seniūnams ir savivaldybės darbuotojams.

 

Rekomenduojami video