Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Sartuose – pusė Lietuvos: ristūnų šventę siūlyta skelbti nacionaliniu reiškiniu, Dusetoms – komplimentai

Šeštadienį į Dusetų hipodromą sugužėjo pusė Lietuvos pasigrožėti tradiciniu renginiu - žirgų lenktynėmis. Nors iš dangaus beveik per visą renginį biro lietus, jis nuotaikos negadino. Bėgime dėl AB „Rokiškio sūris“ įsteigto 3000 eurų vertės prizo sėkmė šypsojosi jaunai vadeliotojai iš Širvintų  Gedvilei Vinslauskaitei su Pivonija.

Šeštadienio popietę Dusetose, šiemet švenčiančiose 500 metų įkūrimo gimtadienį ir turinčią ypatingą titulą – tapusią  Lietuvos mažosios kultūros sostine,  finišavo tradicinės respublikinės ristūnų žirgų lenktynės ir nacionalinį paveldą bei etnines vertybes propaguojanti žiemos mugė „Sartai 2019“

Išgąsdino prastas oras

Ristūnų lenktynės Sartuose oficialiai rengiamos 111- ąjį  kartą. Neoficialios ristūnų lenktynės, istorijos duomenimis, čia rengiamos daugiau nei 200 metų. Šiemet ši pamėgta žiemos šventė organizuota Grabnyčių dieną. Nepaisydami slidžių kelių ir krintančio lietaus, iš pat ryto į Dusetas plūdo šio tradicinio renginio fanai. Nors, kaip vėliau sakė šventės organizatoriai ir prekybininkai, šiemet žmonių buvo mažiau, nei pernai, nes kai kurie išsigando nepalankaus oro. Skaičiuota, jog ristūnų varžytuves stebėjo per 10 tūkst. žiūrovų.

Mažėja dalyvių

Šventės vėliavą kėlė 2018 m. lenktynių nugalėtojas uteniškis Egidijus Gudonis,  lenktynių ugnį įžiebė varžytuvių vyriausiais teisėjas  Romualdas Pikauskas. Kaip įprasta, lenktynių pradžioje sveikino Seimo, Žemės ūkio ministerijos, Zarasų savivaldybės vadovai, trumpai priminę ristūnų lenktynių istoriją, dėkoję rėmėjams ir kvietę šią unikalią tradiciją ne tik išlaikyti, bet ir inicijuoti, kad varžytuvės būtų pripažintos nacionaline paveldo vertybe.

Dusetų seniūnas Saulius Kėblys  sakė, jog šiemet varžytuvėse dalyvauja mažiau ristūnų, apgailestavo, kad tokiam renginiui reikėtų gerokai daugiau lėšų, nei skiriama.

„Unt Sartų“

Šventinę varžytuvių nuotaiką kūrė Kauno pučiamųjų instrumentų ansamblis, Sartų himną „Unt Sartų“ atliko Sadūnų kapela. Viso renginio metu scenoje žiūrovus linksmino vietos ir svečių kapelijos, folkloro ansambliai.

Kova – įtempta

Varžytuvėse vyko 7 bėgimai. Ristūnų lenktynių „vinis“ – bėgimas  dėl Didžiojo žiemos prizo, kurį tradiciškai steigia vienas lenktynių organizatorių – Žemės ūkio ministerija. Šį bėgimą laimėjęs važnyčiotojas metams skelbiamas varžybų karaliumi. Šį titulą trejus metus išlaikė važnyčiotojas iš Utenos  Egidijus Gudonis. Jam ir šiemet įteiktas pagrindinis lenktynių prizas.

Zarasų savivaldybės prizas (3500 eurų) atiteko patyrusiam važnyčiotojui, uteniškiui  Žydrūnui Vasilionkai su žirgu Eruption Cass. Jis laimėjo ir bėgimą dėl  AB Linas Agro Gruop 3000 eurų vertės prizo su jaunu žirgu Ingo Sanna.

Bėgime dėl AB „Rokiškio sūris“ įsteigto 3000 eurų vertės prizo sėkmė šypsojosi jaunai vadeliotojai iš Širvintų  Gedvilei Vinslauskaitei su Pivonija.

Penktasis važiavimas, pavadintas Ateities bėgimu, buvo dėl „Dusetų krašto“ prizo, kurį tradiciškai steigia renginio rėmėja UAB „Vasaknos. Varžėsi važnyčiotojai su jaunais žirgais. Pergalę „nuskynė“ žirgas Magistras, vadeliojamas E.Klebausko.

Dėl 3000 eurų vertės AB Auga group prizo bėgimą laimėjo favoritais laikyti svečiai iš Estijos – sutuoktiniai Jevgenijus Ivanovas ir Jelena Fironova.

Varžybų organizatorių ir rėmėjų dovanomis apdovanoti ir pergalių nelaimėję varžybų dalyviai.

Per barzdą varvėjo…

Jubiliejinėse, 500 -ąjį gimtadienį šiemet švenčiančiose Dusetose šeštadienį buvo ką veikti visų skonių dalyviams ir svečiams. Hipodromo prieigos gausiai okupuotos mugės, užėmusios apie 3 ha, o joje  – nacionalinio kultūrinio paveldo ir amatų meistrai su gaminiais ir dirbiniais, prekybininkai su gausybe akį ir nosį traukiančių patiekalų bei grožybių. Tarp mugės dalyvių – ir būrys rokiškėnų su, kaip jau įprasta, rokiškietiškomis barankomis, medžio dirbiniais, veltiniais ir, žinoma, šakočiais.

„Sartai 2019“  organizavo Žemės ūkio ministerija kartu su Zarasų rajono savivaldybe. Varžybose dalyvavo 37 Lietuvos žirgų augintojai ir treneriai, 9 žirgai – iš Latvijos, 4 – iš Estijos,

Rekomenduojami video