Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Raudonas gaidys su cigarete dantyse

Lapkričio pabaigoje Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas suskaičiavo, jog per mėnesį kyla vidutiniškai per 800 gaisrų. Užfiksuota, kad iki gruodžio 1-osios juose žuvo 94 žmonės. Nelaimių neišvengta ir dėl neatsargaus rūkymo, ir nesaugiai kuriant krosnis, ir be priežiūros paliekant įjungtus elektros šildymo prietaisus.

Penkios mirtys

„Derlingiausias“ nelaimėmis buvo paskutinis lapkričio savaitgalis, per kurį gaisruose žuvo 5 žmonės, dar keturi patyrė įvairaus laipsnio nudegimus ir kitas traumas.

Ankstų lapkričio 24-osios rytą gaisras kilo Vilkaviškyje, Suvalkiečių gatvėje. Atvykus ugniagesiams liepsnos jau laižė gyvenamojo namo stogą. Užgesinus gaisrą antrajame namo aukšte rastas ten gyvenusio senolio (80 m.) lavonas.

Tą pačią dieną, tik apie pusę septynių vakaro, užsidegė gyvenamasis namas Grikpėdžių kaime (Pakruojo r.). Gaisre žuvo vyras (47 m.).

Dar vienas gaisras, kuriame, laimė, buvo išvengta aukų, kilo vieno bendrabučio Rodūnios kelyje (Vilnius) penktajame aukšte esančiame bute. Manoma, kad gaisras kilo dėl susidėvėjusių šaldytuvo laidų. Iš pridūmintų patalpų ugniagesiai išvedė dūmais apsinuodijusią moterį (70 m.) ir perdavė ją medikams. Tame pačiame bute buvusiam vyrui medikų pagalbos neprireikė. Iš butų penktajame aukšte gelbėtojai evakavo 10 žmonių.

Po trijų aukų pareikavusių penktadienio gaisrų šeštadienis, lapkričio 26-oji, palyginus buvo rami.

Ugniagesiams tą parą teko malšinti 17 gaisrų, juose žmonės patyrė tik materialinius nuostolius. Tik apie pusę septynių vakaro, Lentvaryje (Trakų r.), Vilniaus gatvėje, viename  iš butų dviejų aukštų daugiabutyje, užsidegė sofa-lova, ant kurios miegojo buto savininkas. Vyrą išsivežė medikai, nes jis apsinuodijo dūmais. Manoma, kad gaisras kilo, dėl neužgesintos cigaretės.

O kitos dienos vakarą, apie 21 valandą, ugnis įsiplieskė tame pačiame Lentvaryje, tik Pietų gatvėje esančiame vieno aukšto mediniame gyvenamajame name. Ugniagesiai iš jo išnešė vyrą (51 m.), kurio medikams atgaivinti nepavyko.

Po poros valandų, apie 23 valandą, Panemunėlio geležinkelio stotyje (Rokiškio r.), Kamajų gatvėje, savo namuose sudegė vyras (46 m.). O kai laikrodis skaičiavo jau naujos dienos pirmąsias valandas, įsiliepsnojo vienas butas trečiajame aukšte Ramybės gatvėje, Anykščiuose. Užgesinę gaisrą virtuvėje ugniagesiai rado smarkiai apdegusį buto šeimininko (71 m.) lavoną.

Liko našlaičiai

O gruodžio 3-osios vakare Gelgaudiškyje (Šakių r.) užsidegė gyvenamasis namas. Kad jame žybsi keistos liepsnelės, apie pusę devynių vakaro pastebėjo priešais gyvenusi kaimynė – ji ir pasiuntė vyrą Artūrą pažiūrėti, kas ten dedasi. Kieme Artūras rado besiblaškantį, gerokai apgirtusį tame name gyvenusį Marių. Jis kaimynui tarstelėjo, kad kilo gaisras, o viduje yra likę du vaikai ir jų motina. Artūras prožektoriumi išdaužė langą ir pamatė besitiesiančią vaiko rankytę. Vyras skubiai ištraukė trejų bei ketverių mažylius ir perdavė savo žmonos globai. Per įsisiautėjusias liepsnas moters (24 m.) pasiekti nepavyko.

Kai atvažiavo ugniagesiai, namas degė iš visų pusių. Moters lavonas buvo surastas tik užgesinus liepsnas, kambaryje prie durų.

Gaisro metu sudegė stogas, apdegė pastato sienos, sudegė namo viduje esantys baldai ir namų apyvokos daiktai.

Vaikai apsinuodijo smalkėmis, tad buvo nuvežti į ligoninę.

Kaimynai sakė, kad Marius į giminaičiams priklausantį namą atsikraustė maždaug prieš metus, kai buvo paleistas iš kalėjimo. Pas vyrą dažnai rinkdavosi įvairūs draugai, vykdavo triukšmingos išgertuvės. O maždaug prieš savaitę į šiuos namus jis parsivedė moterį su dviem vaikais.

Po gaisro buvo patikrintas Mariaus blaivumas – nustatyta, kad vyras girtas. Tad spėjama, kad prieš kylant gaisrui, namuose buvo girtaujama. Dėl ko kilo gaisras tiriama.

Dėl gedimų

Ugniagesiai gelbėtojai nuolat prašo gyventojų su ugnimi elgtis labai atsargiai: nepalikti be priežiūros besikūrenančios krosnies, į elektros tinklą įjungtų elektrinių šildymo prietaisų, nerūkyti lovoje, nepalikti be priežiūros vienų mažamečių vaikų, puodų ant įkurtos viryklės.

Nors statistiškai šiais metais kilo mažiau gaisrų ir mažiau žmonių gyvybių pasiglemžė ugnis, tačiau dėl neatsargaus rūkymo jau žuvo 34 gyventojai (pernai per tą patį laikotarpį – 24), 14 – dėl neatsargaus žmogaus elgesio su ugnimi (26), 11 – dėl krosnių, židinių bei dūmtraukių įrengimo ir eksploatavimo reikalavimų pažeidimų bei gedimų,  11 – dėl elektros įrenginių, buities prietaisų, elektros instaliacijos gedimų.

Manoma, jog dėl buities prietaisų gedimo vieną lapkričio vakarą ugnis įsiplieskė ir viešbučio „Holiday Inn Vilnius“, virtuvėje. Atvykus ugniagesiams restorano, įsikūrusio Šeimyniškių bei Kalvarijų gatvių sankirtoje, 1-ojo aukšto patalpos skendėjo dūmuose – aprūko lubos, ugnis apgadino gartraukį. Žmonės nenukentėjo, tačiau skubiai iš viešbučio pasišalino bent 10 žmonių.

Beje, gaisras šiame viešbutyje kyla jau ne pirmą kartą. Prieš porą metų ugnis įsiliepsnojo septintame aukšte esančioje pirtyje. Tuomet dar iki atvykstant gelbėtojams viešbučio darbuotojai evakavo dalį čia buvusių žmonių, o gaisrą užgesino automatinė gesinimo sistema.

Gelbsti avarijose

Ugniagesiai gelbėtojai ne tik gesina gaisrus – per savaitę vidutiniškai po 200 kartų jie dar važiuoja ko nors gelbėti. Dažniausiai jų pagalbos prireikia, kai susiduria automobiliai ir metalo gniaužtuose būna įkalinami žmonės.

Per 10 mėnesių, naudodami hidraulinę gelbėjimo įrangą, ugniagesiai iš sudaužytų automobilių išlaisvino 185 nukentėjusius gyventojus bei ištraukė 54 žuvusiųjų kūnus. Daugiau nei 4000 kartų jie teikė pagalbą gyventojams buityje, ir beveik 3000 kartų talkino kitoms specialiosioms tarnyboms.

Ugniagesiai gelbėtojai skatina šalies gyventojus būti pilietiškais, nepraeiti abejingai pro šalį, jei kam nors atsitiko nelaimė.

Štai visai neseniai Visagino priešgaisrinės gelbėjo valdybos viršininkas Alvydas Jakseboga visų ugniagesių vardu VĮ Regitros Utenos filialo Visagino posto darbuotojui Gediminui Jadzevičiui įteikė padėką „Už drąsą ir pilietiškumo pavyzdį“ ir dovaną – 2 autonominius dūmų detektorius. Vyras apdovanotas, nes nė nesudvejojęs puolė gesinti degančio moters automobilio.

Kaip praneša Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas, Bendrojo pagalbos centro (BBC) dispečeris gavo pranešimą, kad šalia valstybės įmonės „Regitra“ Utenos filialo pastato užsidegė lengvasis automobilis. Jį vairavusi moteris vežė savo sūnų į mokyklą, kai pastebėjo, kad iš po variklio dangčio pradėjo veržtis dūmai. Sustabdžiusi mašiną ji ėmė šauktis pagalbos bei skambinti BBC.

Išgirdęs moters pagalbos šauksmą, G. Jadzevičius pribėgo prie degančio automobilio, pravėręs variklio dangtį plikomis rankomis nuplėšė laidus nuo akumuliatoriaus ir gesintuvu, kuris buvo degančiame automobilyje, ėmė gesinti gaisrą. „Labai gerai, kad gesintuvas buvo dviejų kilogramų, jo vos užteko,“ – sakė Gediminas. Gaisrą vyras numalšino iki atvykstant Visagino priešgaisrinės gelbėjimo valdybos pajėgoms.

Pasak A. Jaksebogos, jeigu Gediminas būtų sudvejojęs ir nepradėjęs gesinti, automobilio išgelbėti nebūtų pavykę.

Padėka ir dovana G. Jadzevičiui buvo staigmena. „Nesu didvyris, tiesiog padariau, ką padarytų kiekvienas, būdamas mano vietoje,“ – sakė vyras.

TIK FAKTAI:

Šiemet jau kilo 9 gaisrai, kuriuose žuvo po 2 šalies gyventojus.

Miestuose žuvo 40 gyventojų, o miesteliuose ir kaimo vietovėse – 38.

Daugiausia žmonių žuvo šeštadienį ir sekmadienį (po 13 gyventojų), nuo 8 iki 23 valandos (52), vyrų žuvo 2,5 karto daugiau nei moterų, žuvusiųjų amžiaus vidurkis – 60 metų.

Gaisrų metu ugniagesiai išgelbėjo 121 gyventoją (iš jų 12 vaikų), 105 transporto priemones, 431 gyvūną, 645 pastatus.

Be gaisrų gesinimo, ugniagesiai atliko ir 9611 kitų gelbėjimo darbų.

322 kartus ugniagesiams teko dirbti vandenyje ir ant ledo. Šių darbų metu jie ištraukė 115 skenduolių bei išgelbėjo 42 gyventojus (iš jų 18 vaikų).

Be to, ugniagesiai 505 kartus budėjo nukenksminant sprogmenis, 439 kartus likvidavo cheminius incidentus, 131 kartą rinko gyvsidabrį ir kt.

Gelbėjimo darbų metu ugniagesiai išgelbėjo dar 349 gyventojus, iš jų 46 vaikus.

 

Aurelija ŽUTAUTIENĖ

 

Rekomenduojami video