Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Putpelių auginimas – pomėgis ir verslas

Giedriui Žviniui, gyvenančiam Molėtų rajone, putpelių auginimas pasiteisino. Prieš 8-erius metus šią veiklą pradėjęs vyras tvirtino, kad ir dabar jos noriai imtųsi. Juk putpelių auginimas – greita investicinė grąža.

Augino triušius ir vištas

Pasak G.Žvinio, jo šeimos prioritetas – sveikas ir kokybiškas maistas. Iki putpelių jis laikė įvairių gyvūnų ir paukščių.

„Laikiau triušių. Turėjau beveik 50 ilgaausių bandą. Daugiau jų laikyti nepavykdavo, nes užklupdavo ligos. Todėl triušių teko atsisakyti“, – atviravo Giedrius.

Dėl dietinės mėsos jis buvo užveisęs ir nutrijų, iš kurių, pasak pašnekovo, nebuvo jokios naudos. Buvo bandyta auginti ir vištas, kurių laikymas šalia namų dėl vietos trūkumo nepasiteisino.

„Visus savo augintinius lepindavau žolytėmis, morkytėmis ir kitais skanėstais bei įvairiais pašarais. Vėliau paaiškėjo, kad patys geriausi – kombinuotieji pašarai. Geresnių už juos nėra“, – tvirtino Molėtų rajono gyventojas.

Kaip G.Žvinys rado putpeles? Vyras teigė, kad susidomėjimas paukšteliais bei jų auginimu kilo visai atsitiktinai, naršant interneto platybėse. Tuo metu Lietuvoje didelio paukštelių veislių pasirinkimo nebuvo, todėl iš gretimo Utenos rajono jis įsigijo dvi dešimtis faraonų ir Mandžiūrijos auksaspalvių putpelių. Už vieną paukštelį būsimam augintojui teko sumokėti daugiau nei 10 litų.

G.Žvinys sakė, kad jo šeima vartoja tiek žalius, tiek virtus, tiek kitaip paruoštus putpelių kiaušinius ir mėsą.

Didelis dėslumas

Jaunas vyras atviravo, kad jų šeima vartoja tiek žalius, tiek virtus, tiek kitaip paruoštus putpelių kiaušinius ir mėsą. Giedrius pusryčiams suvalgo 10–12 putpelių kiaušinių. Tačiau šeima greitai įsitikino, kad putpelių dėslumas labai didelis ir jiems visų kiaušinių suvalgyti nepavyksta. Tuomet maistinius kiaušinius G.Žvinys ėmė siūlyti draugams ir artimiesiems, kurie juos taip pat labai pamėgo.

Pašnekovas, šiuo metu prižiūrintis per 200 putpelių su prieaugliu, tvirtino, kad jam reklamos maistinių kiaušinių pardavimui nereikia. Jis jų parduoda tiek, kiek turi, ir patenkina ne tik savo šeimos, bet ir pastovių klientų poreikius.

„Kiaušinių paklausa išauga prieš Velykas. Todėl norintys jų įsigyti privalo užsisakyti prieš mėnesį. Maistinių kiaušinių kaina – 0,10 Eur/vnt. Juos pakuoju į įvairaus dydžio dėžutes, kad klientams būtų malonu“, – sakė Giedrius.

Pagal statistiką, putpelė per metus padeda virš 300 kiaušinių. Pats paukštelių prižiūrėtojas metinių duomenų neveda ir neskaičiuoja, kiek kiaušinių padeda jo augintinės. Jis pastebėjo, kad putpelės gyvena iki trejų metų, kiaušinius deda iki vienerių. Produktyviausi būna pirmi metai, per kuriuos turi atsipirkti paukštelių laikymas.

Sandarūs narveliai

Kadangi putpelės labai judrios, sugeba išlįsti pro nedideles angas ir tarpelius – jų negalima laikyti aptvaruose. G.Žvinys paukštelius laiko jiems skirtose erdviose patalpose, narveliuose. Putpelės, kurios deda kiaušinius, narveliuose laikomos vienos, be patinėlių. Atrinktos veisti yra suleidžiamos su patinėliais. Penkioms patelėms priklauso vienas patinėlis.

„Narvelius paukščių laikymui man pagamina pagal užsakymą. Todėl jie atitinka visus reikalavimus – yra nei per dideli, nei per maži. Jei narvelis per aukštas – putpelės gali pradėti šokinėti, skraidyti ir susižaloti galvas“, – aiškino Giedrius. Vienam paukšteliui yra skiriama maždaug apie 12 cm2 vietos.

Putpelės – unikalios, jų kūno temperatūra yra dviem laipsniais aukštesnė nei kitų paukščių. Todėl šaltuoju metų laiku jos sugeba pačios susišildyti. Tačiau patalpoje neturėtų būti tvanku, vasarą ją būtina ventiliuoti. Patalpose, kuriose laikomos putpelės, rekomenduojama vengti skersvėjų, nes paukšteliai yra jautrūs.

Išsiritę paukšteliai yra perkeliami į augintuves, kuriose išbūna beveik 15 dienų.

Perinami inkubatoriuose

Putpelės neturi perėjimo instinkto, todėl G.Žvinys kiaušinius perina inkubatoriuose. Pradėjęs auginti paukštelius jis naudojo mažesnius inkubatorius, kuriuose tilpdavo iki 200 inkubacinių kiaušinių, dabar – didesnius. Vienas savadarbis inkubatorius pagamintas iš šaldytuvo – įmontuotas termostatas su davikliu, ventiliatoriumi bei lemputėmis. Jame telpa 450 inkubacinių kiaušinių. Kitas profesionalus, talpinantis daugiau nei 800 kiaušinių.

Giedrius pasakojo, kad inkubacinio kiaušinio kaina siekia 0,15 Eur/vnt. Tačiau jis inkubacinių kiaušinių niekam neparduoda ir jų iš niekur neperka.

„Ne iš kiekvieno kiaušinio išsirita paukščiukai. Pavyzdžiui, jei į inkubatorių įdedi 100 kiaušinių, išsirita tik 50 mažylių“, – sakė vyras.

Pasak G.Žvinio, išsiritę paukšteliai yra perkeliami į augintuves, kuriose išbūna beveik 15 dienų ir tik vėliau papildo bandą. Veisti paukščius rekomenduojama pradėti iš jaunų, apie 30 dienų sulaukusių paukščių, kadangi tokio amžiaus putpelės jau yra pakankamai sutvirtėjusios. Norintiems įsigyti putpelių pradiniam veisimui šeimininkas jas parduoda po 3 Eur/vnt.

Malonus užsiėmimas

Teigiama, kad vidutiniškai vienas sparnuotis per dieną sulesa apie 30 g lesalų. Tačiau augintojas patikino, kad suaugę paukšteliai sulesa iki 20 g, o jaunikliai – dar mažiau. Per metus G.Žvinio prižiūrimos putpelės sulesa ne vieną toną pašaro. Tiek pat šeimininkui reikia išgabenti ir susikaupusio mėšlo, kurį iš narvelių valo kas antrą dieną.

Valdišką darbą dirbantis G.Žvinys tvirtino, kad putpelių auginimas jam yra malonus ir įdomus užsiėmimas. Jis randa laiko eksperimentuoti su putpelių veislėmis.

„Laikiau Teksaso veislės putpeles, kurių svoris yra didesnis už faraonų ir Mandžiūrijos auksaspalvių. Teksaso baltoji putpelių patelė gali užaugti iki 400 g, o jos skerdiena gali siekti daugiau nei 250 g. Nors šios veislės putpelių mėsos išeiga yra didesnė, tačiau lyginant su faraonų ir Mandžiūrijos auksaspalvėmis, jos auga ilgiau ir bręsta vėliau“, – pastebėjimus išsakė jaunas vyras.

Savo kolekcijoje jis turi ir smokinginių veislės putpelių, kurios savo pavadinimą gavo dėl išskirtinių, labai panašių į smokingą, plunksnų.

Tai įdomu

  • Putpelių kiaušiniai yra maistingi. Galima valgyti net jų lukštus: putpelės kiaušinio lukštas yra labai trapus, sutrintas virsta milteliais, todėl putpelių kiaušinius su lukštu galima dėti į žaliuosius kokteilius, varškę, jogurtą, košę.
  • Putpelių kūno temperatūra yra 42 laipsniai, todėl salmonelių genties bakterijos žūsta. Dėl šios priežasties termiškai neapdorotus putpelių kiaušinius visiškai saugu valgyti – būtent tada jie yra naudingiausi.
  • Putpelių kiaušiniai turi daug maistinių medžiagų: vitaminų A, B1, B2, geležies, kalio, kalcio.
  • Putpelių kiaušiniuose yra fosforo, kuris skatina psichinę raidą. Jis rekomenduojamas vaikams, ypač dėl to, jog nesukelia alergijos.
  • Putpelių kiaušiniai galioja net 70 dienų.

 

Rekomenduojami video