Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Putpelės – kiaušiniams ir mėsai

Prieš septynerius metus Giedrius Žvinys įsigijo savo poreikiams kelia putpeles – ketino sveikais ir skaniais kiaušiniais maitinti vaikus. Tuo metu apie verslą jis negalvojo, tačiau vėliau šią veiklą pamėgo. Dabar Giedriaus ūkyje auga keli šimtai faraoninių, Mandžūrijos auksaspalvių, Teksaso baltųjų bei smokinginių veislių putpelių. Augintojui pelną neša ne tik jų kiaušiniai, bet ir mėsa.

Pradėjo nuo 25

Molėtų rajone gyvenantis G.Žvinys teigė pasirinkęs auginti putpeles todėl, kad joms laikyti, ne taip kaip vištoms, nereikia didelių patalpų. Be to, putpelių kiaušiniai sveikesni už vištų, nes juose nėra cholesterolio, daugiau biologiškai aktyvių medžiagų.

Verslo pradžioje vyras nusipirko 25 paukštelius iš gretimo Utenos rajono ir įkurdino ūkiniame pastate. „Tuo metu didelio putpelių pasirinkimo mūsų šalyje nebuvo, jų pardavimo kaina buvo ganėtinai aukšta. Už vieną paukštelį teko pakloti apie 13 litų“, – prisiminė pašnekovas. G.Žvinys daug skaitė apie putpeles, domėjosi jų auginimu. Tačiau, kaip pats prisipažino, klaidų neišvengė. Iki šiol putpelių auginimo paslapčių besimokantis vyras tikino, kad didžiausią žalą ūkiui atneša netinkamas paukštelių lesinimas. Putpelės jautrios maisto kaitai. Jei mitybos racionas dažnai keičiamas, neišvengiama paukščių žūčių. Giedrius tikino, kad putpelėms labiausiai tinka kombinuotieji lesalai, taip pat labai svarbu, kad visada būtų švaraus vandens. Šiltose patalpose geriamasis vanduo greitai užsiteršia, jame atsiranda puvimo ir ligas sukeliančių organizmų, todėl geriamąjį vandenį rekomenduojama keisti kelis kartus per dieną.

Pasak G.Žvinio, ūkis laikomas rentabiliu, kai patelė per 10 dienų sudeda 7 kiaušinius, arba 10 putpelių per parą sudeda 7 kiaušinius. Asmeninio archyvo nuotr.

Vištytės ir gaidžiukai

Pasak G.Žvinio, didindamas paukštelių pulkus, jis norėdavęs įsigyti kuo daugiau vištelių, tačiau pardavėjai sugebėdavo pagudrauti ir įbrukti didesnį skaičių gaidžiukų. „Viščiukų lytį galima atskirti jau pirmą gyvenimo dieną, o putpeliukų – vėliau. Lengviausiai atskirti faraoninės veislės gaidžiukus. Po trijų savaičių jų kakliukai pasipuošia oranžine spalva. Kitų veislių putpelių lytį galima nustatyti tik joms subrendus, po 7 savaičių“, – aiškino mažų paukštelių augintojas.

G.Žvinys nusprendė pats inkubatoriuose išsiperinti putpeliukų. Jo ūkyje per 17 dienų pasaulį išvysta 200 mažylių, kurie laikomi šiltai, po lempomis. Iš kiaušinių išsirita maždaug po lygiai kiekvienos lyties paukštelių. Kadangi putpelės turi didesnę paklausą, patinėliai dažniausiai yra naudojami mėsai. Šių paukštelių mėsa yra gerokai švelnesnė ir trapesnė už vištieną.

Putpelių augintojo teigimu, veisiant putpeles būtina atlikti selekcinį darbą, nes galima poruoti tik negiminingus paukščius. Jei poruojami giminingi, iš kiaušinių išsirita mažiau paukščiukų, jie būna silpnesni, dažniau gaišta. „Patinėlių atsivežu iš Rusijos, kiaušinių – taip pat. Ūkyje užsiimu visa grandine – nuo kiaušinių perinimo iki paukščių auginimo“, – pasakojo jaunas vyras.

Veislių įvairovė

Putpelių augintojo ūkyje veisiami kelių veislių paukšteliai. Mėsai tinka faraoninės veislės putpelės, sveriančios daugiau nei 300 gramų. Panašaus svorio ir Mandžūrijos auksaspalviai paukšteliai. Šios veislės patelės deda didesnius kiaušinius, sveriančius iki 16 gramų. Teksaso baltųjų putpelių kiaušiniai taip pat dideli, jų svoris – 14–22 gramai. Savo grožiu išsiskiria juodos, su baltomis krūtinėmis smokinginės putpelės.

G.Žvinys viename narvelyje laiko 20 patelių ir 5 patinėlius. Anot jo, paukščiai labai mėgsta šilumą, nepakenčia skersvėjų bei šalčio. Jei paukščiams šalta, jie spiečiasi į krūvą, lipa vieni ant kitų, gali net žūti. Tinkamiausia paukščiams temperatūra – 18–25 laipsniai šilumos. Esant mažesnei temperatūrai, patelės gali nustoti dėti kiaušinius. Pasak putpelių augintojo, patelės kiaušinius deda beveik kas dieną ištisus metus. G.Žvinys pabrėžė, kad ūkis laikomas rentabiliu, kai patelė per 10 dienų padeda 7 kiaušinius, arba 10 putpelių per parą – 7 kiaušinius. Putpelės kiaušinius deda ciklais: 5–6 dienas deda, o 3–4 dienas ilsisi. Putpelių kiaušinius vartotojai mėgsta. Ypač daug jų G.Žvinys parduoda prieš Velykas vietos rinkoje. Vieno kiaušinio kaina – 0,10 euro.

Kiaušiniai pakuojami į specialias dėžutės, vieno kiaušinio kaina – 0,10 euro.

Domisi augintojai

G.Žvinys teigė, kad pastaraisiais metais šis netradicinis verslas – auginti egzotinius paukštelius – populiarėja, juo domisi vis daugiau žmonių. Ūkio šeimininkas be vargo parduoda savo augintinius. Dažniausiai parduodami 7 savaičių sulaukę paukšteliai, vieno kaina – 3–4,5 euro. „ Žmonės nori pabandyti auginti šiuos mažus paukštelius. Prieš pradedant reikia gerai įvertinti savo galimybes, nes tai nėra toks lengvas darbas“, – teigė jaunas vyras.

Pasak Molėtų rajono gyventojo, putpelių verslo rezultatus galima įvertinti tik po penkerių metų. Pats G.Žvinys džiaugiasi savo pasirinkimu ir ūkį žada plėsti.

Faktai

Putpelių kiaušiniai – naudingas dietinis maistingas produktas. Jie puikiai pakeičia vištų kiaušinius žmonėms, kuriems šis produktas yra draudžiamas.

Viename grame putpelių kiaušinio yra 2,5 karto daugiau vitamino A, 3 kartus daugiau vitamino B1, daugiau kaip dvigubai – vitamino B2. Kelis kartus gausiau kalio, fosforo ir geležies nei vištų kiaušiniuose.

Putpelių kiaušinių galiojimo laikas – ilgas. Laikant juos kambario temperatūroje produktas nesugenda visą mėnesį, šaldytuve – 60 parų. Juos galima vartoti žalius ir virtus.

Putpelių lesinimas

 

Jonas Skonsmanas, biomedicinos mokslų daktaras

Savame ūkyje auginamų putpelių kiaušiniai bus geresni, spalvingesni, jei pamylėsime paukštelius žalumynais ar šaknelėmis. Putpelių lesalai mažai kuo skiriasi nuo viščiukams skirtųjų. Namuose auginamoms putpelytėms pramoniniu būdu pagamintų lesalų geriau iš viso nepirkti. Nusipirkę didesnį kiekį ilgesniam laikotarpiui tik susendinsime juos. Ką tik išsiritusiems putpeliukams pasigaminkite avižinių dribsnių ir miežinių kruopų mišiniuką: pirmajai amžiaus savaitei avižėlių gali būti daugiau negu miežių. Pirmiau už lesinimą reikia pasirūpinti girdymu. Vandeniui laikyti būtina pasidaryti tinkamas girdyklėles, kad jos nebūtų pralaidžios, nesudrėktų pakratai. Į girdyklėles patartina pridėti akmenukų, kad paukšteliai gerdami tik snapelį galėtų įkišti, o patiems sušlapti ar išsimaudyti nebūtų kaip. Sušlapę putpeliukai negerai jaučiasi.

Vienam kitam paukšteliui parodykite, kur yra vandenėlis. Jie perduos išmoktą pamoką kitiems. Svarbus momentas – pirmasis lesinimas. Paberkite ant popieriaus nedidelį kiekį lesalo – tik po gramą kiekvienam. Aš pirmą kartą lesindamas pabarstydavau lesaliuko ant paukštelių pūko. Tada jie greičiau supranta, kad reikia lesti, pamato lesalą ir vienas kitą pakedena. Pirmomis dienomis į kruopų mišinį įtrupindavau kietai virto kiaušinio trynį, nes baltymą maži paukšteliai sunkiai virškina. Pirmą kartą lesinant ant mažo padėklo patartina užberti vieną kitą šaukštą sauso smulkaus žvyro (smėlis netiks).

Jis reikalingas raumeninio skilvio darbui ir virškinimo procesui. Paukšteliams nuo 10 dienos darykite sudėtingesnį mišinį: pridėkite sorų, kukurūzų kruopų, pririnkite žolių. Pačios jų mėgstamiausios – daržinės žliūgės. Jų ir smulkinti nereikia. Kiaulpienes, garšvas, dedešvas, trikertes žvagines ar dirvines čiužutes galima pakapoti. Baltymų poreikiui patenkinti tinka saulėgrąžų sėklos. Putpelės anksti bręsta ir pradeda dėti kiaušinius. Tada jų lesalams reikia daugiau baltymų(iki 24 proc.). Namų ūkio sąlygomis patartina putpelėms veisti sliekus: Kalifornijos ar paprastus lietaus raudonuosius.

Putpelės priklauso fazaniniams paukščiams, jų mėsa delikatesinė. Faraoninės veislės putpelės žinomos kaip mėsinės. Jos beveik dvigubai stambesnės. Tokiems paukšteliams ir lesalų reikia daugiau. Būtina nepamiršti, kad prie lesalų reguliariai reikia pridėti lašiukais trivitamino. Putpelėms dedeklėms kiaušinio lukštui susidaryti reikės kalcio mineralų. Tai gali būti pašarinė kreida, iš ežero ištrauktos dreisenų geldelės (džiovintos ir grūstos), džiovintų kiaušinių lukštų milteliai. Kaulamilčių pasirinkimas – pagal kiekvieno įsitikinimus, bet geriausia pasigaminti savo ūkio kaulamilčių. Senas būdas – sudeginti kaulus ir juos sugrūsti, naujas – kaulus virinti acto tirpale, kol visiškai suminkštėja, tada išdžiovinti ir sugrūsti.

\

Rekomenduojami video