Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Patarimai, padėsiantys žiemos keliuose

Šį savaitgalį, sausio 27-ąją, Utenos ir Molėtų apylinkėse organizuojamas pirmasis metų festivalis „Winter Rally“. Ralio organizatoriai atkreipia dėmesį, kad žiemos kelias – klastingas, todėl jį reikia tinkamai pažinti. „Winter Rally“ startuosiantis lenktynininkas Vytautas Švedas pateikia taisykles, kurių kiekvienas vairuotojas privalo laikytis tuomet, kai orai atšąla.

Reikia suprasti, kad kinta ne tik oro sąlygos, bet ir sankiba su kelio danga. Be to, šimto metrų atstume ji gali būti visiškai skirtinga, o tai turi didelę įtaką vairavimo saugumui ir automobilio stabilumui.

Švedas

Vytautas Švedas

Labai svarbus veiksnys – tinkamos padangos. Automobilis su senomis arba vasarinėmis padangomis net ir itin prityrusio vairuotojo neapsaugos nuo nelaimių. Taip pat svarbu kiekvieną rytą nuvalyti automobilio langus. Pro apšarmojusius, nenuvalytus šoninius ir galinius langus nepastebėsite kitų transporto priemonių, todėl itin rizikuosite.

Važiuojant apledėjusiu kelio ruožu leistinas greitis ne visada sutampa su saugiu greičiu. Kartais žmonės pervertina savo galimybes, pavyzdžiui, važiuodami greitkeliu, lekia 100 km/val. greičiu. Tačiau minėtomis oro sąlygomis saugus greitis turėtų būti 70–80 km/val.

Viena didžiausių vairuotojų klaidų netikėtai pasnigus – stabdyti paskutinę akimirką ir taip, kaip vasarą. Taip elgiantis paprastai atsitrenkiama į kito automobilio užpakalinę dalį.

Kelyje visada reikia įvertinti, kad jūsų ir kitų eismo dalyvių gebėjimai gali skirtis, tad dėl padarytų klaidų neverta pykti ar nervintis. Kiekvienas patyręs vairuotojas turėtų pagelbėti pradedančiajam.

Reikia įsidėmėti, kad žiemą viskas atsitinka greičiau. Saugūs atstumai tarp automobilių yra gerokai didesni, o pasiruošimas greitėjimui – ilgesnis. Akimis nesekant eismo, sureaguoti į sudėtingą situaciją kelyje bus gerokai sunkiau.

Kailiniai, plačios striukės, kepurės, šalikai gali varžyti judesius vairuojant. Prieš sėdant prie vairo tokius drabužius geriau nusivilkti.

Rekomenduojami video