Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Pasidraugavimas paveikslais

„Portfolio“ meno galerijoje, esančioje netoli Agluonos upės ir tilto per ją, įvyko susitikimas ant tilto. Susitiko dailininkai ir jų paveikslai. Tapytoja Edita Rakauskaitė tokį pasimatymą pavadino „pasidraugavimu paveikslais“.

„Susitikimas ant tilto“ – taip vadinasi galerijoje atidaryta lietuvių ir prancūzų tapytojų darbų paroda. Joje – penkių lietuvių dailininkų (Arvydo Šaltenio, Lilijos Puipienės, Editos Rakauskaitės, Romualdo Balinsko ir Raimundo Gailiūno) bei trijų prancūzų (Isidore Krapo, Christophe Masse, Franck Garcia) tapybos darbai. Ketvirtadienio ankstyvą vakarą, kai atrodė, kad lis, bet nelijo, biržietiškoje meno galerijoje tapytoja ir parodos kuratorė E. Rakauskaitė pasakojo apie saulėtą Prancūziją ir apie tai, kaip prancūzai myli gyvenimą ir spalvas. Vienas tokių mylėtojų – I. Krapo, prieš 20 metų dalyvavęs Nidos plenere ir susižavėjęs Lietuva. E. Rakauskaitė, Nidoje susipažinusi su šiuo menininku, iki šiol su juo palaiko „meniškus“ santykius, kurių rezultatas ir yra paroda „Susitikimas ant tilto“. A. Šaltenis, rašytojo Sauliaus Šaltenio brolis, pristatė parodos geografiją: ji jau eksponuota Rokiškyje, Utenoje, Molėtuose, Vilkaviškyje, po Biržų keliaus į Anykščius, Vilnių, Ukmergę.

Viešėjo ji ir Prancūzijos Bordo mieste.

„Mums aktualu, kad paroda neužstrigtų didžiuosiuose miestuose, o keliautų po Lietuvą, nepamirštant ir mažųjų miestelių. Labai malonus sutapimas, kad parodos pavadinimas Biržuose atsiliepia realybei – iš tiesų esame netoli tilto. Jei čia dalyvautų prancūzai, kurių paveikslai eksponuojami puikioje „Portfolio“ galerijoje, jiems tai labai patiktų. Būtinai jiems nusiųsime nuotraukas iš šio atidarymo – jie labai džiaugiasi šia Lietuvos ir Prancūzijos draugyste paveikslų dėka.“

Aptardamas paveikslus, A. Šaltenis reziumavo: „Menininkui, kaip ir kiekvienam žmogui, yra svarbu nemeluoti. Per laiką dirbtinumas pasimato. Pats tikriausias grožis yra tiesa“.

Lietuvių menininkus, „Portfolio“ galerijos savininkę Lijaną Judickaitę sveikino meras Valdemaras Valkiūnas, vicemerė Irutė Varzienė, meno mylėtojai ir tapybos gerbėjai.

Lietuvos bei Prancūzijos pasimatyme netoli tilto netrūko ir biržietiškų akcentų – tapytojos L. Puipienės giminės šaknys yra iš Biržų, dailininko R. Gailiūno tėvas yra kilęs iš mūsų krašto, o A. Šaltenio žmonos, keramikės Aldonos Jonuškaitės – Šaltenienės tėtis Juozas Jonuška yra dirbęs Vabalninke ir draugavęs su Sruogų gimine.

Taip simboliškai tiltas per Agluoną suartino ir geografiškai, ir meniškai. Paroda laukia savo lankytojų.

Indra Drevinskaitė -

Žilinskienė

Rekomenduojami video