Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Nepagarba policijai – kaip diagnozė

Nors visuomenės pasitikėjimas policija sparčiai auga, tačiau, sociologų duomenimis, yra mažiausiai 13 procentų gyventojų, kurie policija ne tik nepasitiki, bet ir jos negerbia. O kai tokie žmonės susiduria su policininkais konkrečiose gyvenimo situacijose, policininkų adresu skrieja ne tik keiksmai, bet ir peiliai, kirviai, net ir liepsnos. Tokia vis dar tebėra Lietuvos policijos pareigūnų kasdienybė.

Pasitikėjimas auga

Kaip teigia sociologas Vladas Gaidys, visuomenės pasitikėjimas policija labai sparčiai auga. Per 10 pastarųjų metų išaugo dukart – yra jau 60 procentų pasitikinčiųjų šia sistema. Sociologo manymu, šį pasitikėjimą išaugino pirmiausia „apsitvarkymas kelių policijoje“ – tai yra buvo pažabota kyšių ėmimo problema.

O šalies policijos generalinis komisaras Linas Pernavas aukštus policijos reitingus (antroji vieta po ugniagesių gelbėtojų) linkęs sieti su atvirumo pozicija – policijos vadovybė nutarusi nieko neslėpti nuo visuomenės: nei girtų ar kyšį paėmusių policininkų, nei žioplų jų tarnybos klaidų, kaip, pavyzdžiui, nusikaltėlio gebėjimas pabėgti iš policijos automobilio ir dar su tarnybiniu ginklu (pernai).

Gentojų konkrečios nuomonės apie policiją teigia nesusidarę, nes su ja nesusidūrę, o 13 procentų apklaustųjų teigia nepasitikintys policija. Įdomu tai, kad ne visi tie 13 procentų gyventojų jau turėję problemų su teisėsaugininkais – dažnas jų tokią blogą nuomonę susidaręs arba pagal žiniasklaidos pranešimus, arba pagal savo draugus, giminaičius.

Ir prokurorė negerbė

Logiškai mąstant, vis dar yra apie 40 procentų Lietuvos gyventojų, iš kurių policijos pareigūnai gali tikėtis nepaklusnumo, pasipriešinimo. Tačiau konkrečiose situacijose nepagarbą policijai demonstruoja net ir tie, kurie iki tol teigė pasitikį policija.

Štai kad ir Vilniaus prokurorė Ilona Žukaitė. Tiesa, dabar jau tik buvusi, nes spalio pradžioje Lietuvos generalinis prokuroras Evaldas Pašilis, vadovaudamasis atlikto tarnybinio patikrinimo išvada, pripažino, kad prokurorė paniekino, pažemino prokuroro vardą ir sumenkino prokuratūros autoritetą. Dėl to prokurorę iš tarnybos atleido.

Kas jau kas, o prokurorai, savo tarnyboje dirbantys kartu su policininkais, turėtų juos bent jau toleruoti. O ši prokurorė rugpjūčio 21-osios vidurdienį Vilniuje, sulaikyta girta (net 3,45 promilės alkoholio – sunkus girtumo laipsnis) viešoje vietoje, prie tualeto, ir dėl nederamo elgesio nuvežta į policijos įstaigą, joje elgėsi labai „moteriškai“. Girta prokurorė, anot policininkų, buvo labai agresyvi, nepaklusni, keikė pareigūnus, „atleidinėjo“ juos iš darbo, spardė patalpos duris, rėkavo, kaltino policininkus neva pavogus jos žiedus ir kvepalus, spardėsi. Vėliau teisme, kur buvo vertinamas prokurorės toks elgesys, pareigūnai atviravo: vienas sakė per 18 savo tarnybos metų nesusidūręs su tokia agresyvia tvarkos pažeidėja, kitas – net per 25 tarnybos metus.

Tokio prokurorės elgesio bene pagrindinė priežastis – girtumas.

„Drąsuoliai“ – girti

Policijos įvykių suvestinės, kasdien fiksuojančios po 1–3 pasipriešinimo policininkams atvejus, rodo, kad kone 100 procentų tokių „policijos priešų“ būna girti.

Štai keletas pavyzdžių vien iš pastarųjų dienų įvykių. Girtas (2,34 prom.) Pagėgių savivaldybės gyventojas vakare smurtavo namie, todėl sulaukė iškviestų patrulių. Tuomet smurtautojas savo agresiją nukreipė policininkų adresu – jis drąsiai ėmėsi su policininku, siekusiu jį sulaikyti. Vyras buvo sulaikytas, tačiau policininkas iš tarnybos grįžo jau patemptais rankų raiščiais.

Šilutėje prieš pareigūnus siautėjo girtas vietos gyventojas (31 m.), naktį įkliuvęs dėl tvarkos pažeidimo – jis policijos automobilyje įspyrė patruliui į galvą.

Plungės policininkas neseniai namo laiptinėje buvo „apdovanotas“ sulaikyto girto pažeidėjo (26 m.) kumščiu į veidą.

Kaune popietę sulaikomas girtas šeimos smurtautojas (31 m.) iš pasalų puolė atvykusius policininkus peiliu – dviem pareigūnams sužalojo rankas, prireikė medikų pagalbos.

O kai pažeidėjai neturi peilio, tinka viskas, kas tik papuola po ranka. Štai girtas Neringos gyventojas (43 m.), rytą Klaipėdoje sulaikomas policininkų, vieną jų sužalojo durdamas rašikliu pareigūnui į dilbį. Policininkas kurį laiką buvo nedarbingas. Galima spėti, kad šis neringiškis buvo skaitęs žiniasklaidoje apie kitą tokį rašikliu ginkluotą pažeidėją (33 m.), prieš tris dienas Visagine sužalojusį Visagino patrulį (32 m.). Šis irgi buvo priverstas kurį laiką gydytis rankos pirštą dėl plėštinės žaizdos.

Neklusnūs bėgliai

Labai dažnai policijai nepaklūsta transporto priemonių vairuotojai arba keleiviai. Jie priešinasi pareigūnams „pasiūlę“ pažaisti gaudynių. Ir tokios gaudynės – kasdienybė. Policija dažnai parodo tokias „įdomybes“ per televiziją ar internete. Tokie bėgliai dažniausiai būna arba girti prie vairo, arba vairuoja vogtą automobilį, arba veža kontrabandinių cigarečių, turi narkotinių medžiagų. Nestojantiems bėgliams tuo metu visai nesvarbu, kad jie rizikuoja ne tik juos besivejančių policininkų sveikata ir gyvybe, bet ir savo. Žinoma, ir niekuo dėtų asmenų, kurie per gaudynes gali pasitaikyti kelyje.

Pastarosiomis dienomis toks bėglys (32 m.) Šalčininkų rajone buvo stabdomas naktį. Skubėdamas jis įvažiavo į griovį. Paaiškėjo, kad vyras gabeno 20 dėžių kontrabandinių cigarečių.

Dėl tokių pat cigarečių (vežė per 13 000 pakelių) policininkams vakare nestojo ir automobilio vairuotojas (49 m.) Alytaus rajone. Pareigūnai bėglį persekiojo tol, kol pergudravo ištiesdami ant kelio „ežį“. Vairuotojas buvo priverstas sustoti. Jam buvo nesvarbu, kuo viskas gali baigtis, nes tomis minutėmis vyrą valdė vienintelis tikslas – neįkliūti, pabėgti.

O Prienų rajone toks bėglys (47 m.) buvo dar įžūlesnis – pavakare policininkų stabdomo jo savadarbio keturračio nestabdė, tik padidino greitį ir dar bandė nukirsti kelyje buvusį pareigūną. Šis smūgio išvengė ir bėglį sustabdė tarnybinio ginklo šūviais į keturračio ratą. Paaiškėjo, kad pažeidėjas buvo girtas, todėl ir nestojo.

„Girtų asmenų pastangos pabėgti, išvengti sulaikymo, priešintis – tai jau diagnozė, o ne situacijos padiktuotas veiksmas,“ – taikliai konstatavo vienas „Akistatos“ kalbintas patyręs policininkas.

Prieš automobilius

Kai pažeidėjai „neįkanda“ konkrečiam policininkui, tuomet nepagarbą ir priešinimąsi pareigūnams išreiškia net ir keršto aktu prieš... policijos automobilius ar net policijos pastatus.

Štai rugsėjo pabaigoje vienas toks „drąsuolis“ (34 m.) Utenoje, eidamas gatve jau po vidurnakčio, spyrė į stovintį policijos automobilį. Vyras turbūt manė, kad tamsoje liks nenustatytas, tačiau jis tą savo priešą – policijos automobilį – „sutiko“ prie pat Utenos policijos pastato, todėl tuoj buvo pastebėtas ir sulaikytas. Jo tokios nepagarbos policijai kaina – automobilio remonto kaina, nes spyriu chuliganas apgadino mašinos dureles.

Lygiai taip pat kitas Utenos policijos automobilis sugėrė kito chuligano (36 m.) nepagarbą ir rugsėjo viduryje – tuomet buvo sulaikytas šis vyras, vidurnaktį paleidęs į policijos mašiną akmenį ir išmušęs durelių stiklą.

Išpuoliai prieš policijos mašinas, tuo irgi išreiškiant nepagarbą ir priešinimąsi, – dažnas reiškinys. Per keletą pastarųjų metų tokių išpuolių sulaukė Elektrėnų, Pakruojo, Širvintų, Visagino policija.

„Karas“ dar nesibaigs

Kalbama, kad užsienio šalių gyventojai yra aukštesnio lygio ir su policininkais elgiasi pagarbiai, tačiau nesenas pavyzdys Lietuvoje rodo, kad yra ne visai taip. Štai Kauno policininkai susidūrė su girtu Izraelio piliečiu (66 m.), kuris elgėsi visai kaip dažnas lietuvis – sunkiai apgirtęs jis nepaisė policininkų reikalavimų ir net bandė pabėgti, o po to spyrė pareigūnui į koją, bandė atimti jo tarnybinį ginklą, nuplėšė nuo uniformos radijo stotį...

Taip pat kalbama, kad policijos negerbia ir jai priešinasi tik „seno raugo“ Lietuvos gyventojai. Tačiau iš tiesų priešinasi net ir nepilnamečiai, turbūt iš tėvų perimantys žalingą madą. Neseniai policininkai buvo priversti tramdyti jiems pasipriešinusį – smūgiavusį kumščiu ir įspyrusį – girtą nepilnametį (16 m.), naktį siautėjusį namų kieme Radviliškio rajone. Ir Varėnos rajone prieš policininkus vakare šokinėjo girtas jaunuolis (18 m.) – jis namo laiptinėje puolė muštis su iškviestais patruliais.

Todėl galima spėti, kad pasipriešinimo policijai atvejų bus dar ilgai. Kai kurių policininkų nuomone, jų sumažėtų, jeigu tokie nepaklusnieji būtų nuteisiami realia nelaisvės bausme, o ne menkomis baudomis.

 

Irena ZUBRICKIENĖ

Rekomenduojami video