Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Ar išeinant į pensiją reikia rašyti prašymą išeiti iš darbo?

Norint išeiti iš darbo dėl pensinio amžiaus, pareiškimą rašyti reikia, tačiau pensinis amžius nėra būtinybė nutraukti darbo sutartį. Taip aiškina advokatas Vilius Mačiulaitis.

LRT RADIJO klausytoja Marytė iš Utenos planuoja išeiti į pensiją ir domisi, ar turi rašyti prašymą išeiti iš darbo. „Ir ar priklauso kokia nors išeitinė?“ – teiraujasi ji.

Advokatas V. Mačiulaitis sako, kad Darbo kodeksas numato, kad darbuotojai, kurie išeina į pensiją, (jeigu pensinio amžiaus sulaukia toje darbovietėje, iš kurios išeina), turi teisę prieš 14 darbo dienų rašyti prašymą išeiti iš darbo, nurodydami priežastį, kad iš darbo išeina dėl pensinio amžiaus.

„Tokiu atveju darbuotojui priklauso dviejų mėnesių išeitinė išmoka. Tačiau pensija įstatymų nėra įvardyta kaip būtinybė nutraukti darbo sutartį“, – aiškina advokatas.

Tai reiškia, kad darbuotojas šiuo atveju turi teisę dirbti ir toliau, nes pensinis amžius nėra priežastis privalomai nutraukti darbo santykius.

„Tad jeigu klausiančioji darbuotoja pati pageidauja nutraukti darbo sutartį, ji gali tai padaryti mano minėtu būdu. T. y., nurodyti, kad ji jau yra pensininkė ir pretenduoti į dviejų mėnesių išeitinę kompensaciją“, – sako V. Mačiulaitis.

Advokatas taip pat paaiškina, kad dirbdama toliau moteris bet kuriuo metu galės nutraukti darbo sutartį tuo pačiu pagrindu, dėl pensinio amžiaus, ir pretenduoti į dviejų mėnesių išmoką.

Rekomenduojami video