Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Žiemos metu gyvūnams būtina skirti dar didesnį dėmesį

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai primena gyvūnų laikytojams, kad šalčių metu saugotų savo augintinius bei ūkinius gyvūnus. Žiemos metu didesnį dėmesį reikia skirti ir jų pervežimams, pasirūpinti apsauga nuo skersvėjų bei šalčio, vežant gyvūnus laikytis reikalavimų.

Prekyba ūkiniais gyvūnais ir su tuo susijęs jų perkėlimas į naują vietą nesustoja ir žiemą, todėl veterinarijos specialistai primena – atsakomybė už vežamų gyvūnų gerovės reikalavimų įgyvendinimą, jų apsaugojimą nuo šalčio, tenka vežėjams.

„Esminiai reikalavimai gyvūnų vežėjams ir transportui įtvirtinti ES teisės aktuose – Reglamentuose (EB) Nr. 1/2005 ir Nr. 1255/97, kuriuose numatyta, kad visos transporto priemonės, gabenančios gyvūnus, privalo būti įrengtos ir prižiūrimos taip, kad vežami gyvūnai būtų apsaugoti nuo atšiauraus oro, ekstremalių temperatūrų ir nepalankių klimato pokyčių“, – sako VMVT Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vyr. veterinarijos gydytojas-valstybinis veterinarijos inspektorius Ramūnas Žalys.

Visos kelionės metu transporto priemonių viduje turi būti užtikrinama teigiama temperatūra (nuo 5 °C iki 30 °C). Jei gyvūnai vežami dideliais atstumais, kai kelionė užtrunka ilgiau kaip 8 valandas, turi būti numatyti laikotarpiai gyvūnų šėrimui ir poilsiui.

Ilgos kelionės dažnai susiję su bendra organizmo dehidratacija, todėl transporto priemonės turi būti aprūpintos tokia girdymo sistema, kuri ne tik būtų pritaikyta vežamų gyvūnų rūšiai, bet turi nenutrūkstamai veikti visos kelionės metu, kad vežami gyvūnai galėtų bet kada atsigerti.

Spaudžiant itin stipriems šalčiams, gyvūnų pervežimų ilgais atstumais būtina atsisakyti.

Nepamirškite pasirūpinti tinkamomis ūkinių gyvūnų ir lauke būnančių augintinių laikymo sąlygomis. Beje, jeigu kyla tam tikrų abejonių dėl tinkamų gyvūnų laikymo ar jų vežimo sąlygų užtikrinimo, VMVT kviečia konsultuotis su veterinarijos specialistais bendruoju nemokamu VMVT telefonu 8 800 40403.

Gyventojus, pastebėjusius netinkamomis sąlygomis laikomus, prastai prižiūrimus ar nuo nepalankių oro sąlygų neapsaugotus gyvūnus, VMVT ragina nelikti abejingais ir apie tai informuoti teritorinius padalinius arba skambinti telefonu 8 800 40403.

Pavadinimas jei reikia

Rekomenduojami video