Žemės ūkio sektorius
išgyvena permainas, kurias skatina siekiai didinti produktyvumą mažinant
poveikį aplinkai, išlaikant platų kokybiškų maisto produktų
asortimentą, mažinant trąšų ir pesticidų naudojimą, laikantis tvarumo
principų ir išliekant konkurencingiems rinkoje.
Kaip tai padeda
pasiekti šiuolaikinės technologijos ir tvarus požiūris į augalininkystę,
dalinasi bendrovės „Dotnuva Baltic“ vykdantysis direktorius Dangis
Valaitis ir Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos (VDU
ŽŪA) docentas dr. Vytautas Liakas.
Natūraliai atsistatantis dirvožemis – mažesnis trąšų poreikis
D. Valaitis įsitikinęs, kad pokyčiai žemės ūkio
sektoriuje tiesiogiai prisideda prie tvarios maisto grandinės visame
pasaulyje, todėl itin svarbu, kokias idėjas mūsų ūkininkai siekia
įgyvendinti ir kokias priemones gali naudoti jau dabar. „Ūkiai turi
teisingai rūpintis dirvožemiu, mažinti dirbimą, leisti dirvožemiui
atstatyti savo biologinius ir kitus procesus, tada dirvožemis pats,
kaupdamas anglį, tampa derlingesnis ir galime mažinti trąšų kiekį.
Vietose, kur taikoma tiesioginė sėja ir minimalus dirbimas, matome
tamsesnį sveiką dirvožemį. Jį pakasę giliau randame daug sliekų ir
įvairių reikalingų mikrobiologinių organizmų“, – vienu iš galimų būdų,
kaip nesutrikdyti dirvožemyje natūraliai vykstančių atsistatymo procesų,
leisti jam tapti derlingesniam, švaresniam, tvaresniam ir taip iki
minimumo sumažinti trąšų poreikį, dalijasi D. Valaitis.
Žemės ūkio techniką pakeičia sliekai
Dirvožemis –
gyvas organizmas, sudarytas iš daug komponentų, tarp kurių reikėtų
stengtis išlaikyti pusiausvyrą, kad rūpinantis viena sritimi nenukentėtų
kitos. „Viena iš svarbių derlingo dirvožemio sudedamųjų dalių –
humusas.
Anot D. Valaičio, Lietuvoje gana žemas jo lygis, lyginant su
Vakarų Europos šalimis. Patariama naudoti padedančias humuso kiekį
padidinti technologijas, tačiau nereikėtų viso dėmesio nukreipti viena
kryptimi. Svarbiausia balansas, tai pasiekti gali padėti teisinga
sėjomaina. Europos Sąjungos rekomendacijos – iš dabar įprastos trijų
augalų sėjomainos pereiti į šešių – kad augalai grįžtų į tą pačią vietą
tik po šešerių metų.
Vokiečių ūkininkai juokauja, kad jiems nereikia
žemės dirbti, visą darbą padaro sliekai, jie atlieka tai, ką darydavo
žemės ūkio technika. Perėjus į tiesioginę sėją, tris kartus sumažinamas
kuro kiekis, iki 15 l/ha, keturis kartus mažesnės laiko sąnaudos – 20
min/ha. Visa tai galima atlikti praktiškai turint tik vieną padargą –
sėjamąją.
Žinoma, nėra viskas taip paprasta – reikia daug žinių ir praktikos siekiant sėkmingo rezultato. Užtrunka, kol dirvožemyje atsistato mikroorganizmų pusiausvyra, anaerobinės bakterijos ir kiti mikroorganizmai, grybai, dirvožemis tampa purus, atsparus suslėgimui, sulaikantis drėgmę, sveikas, gyvybingas“, – apie „gyvo“ dirvožemio galimybes kalba D. Valaitis.
Vienas derlingo sluoksnio centimetras – per šimtą metų
Siekiant išlaikyti gyvybingą dirvožemį labai svarbus ir
žemės dirbimo technologijos pasirinkimas. „ Gali būti tradicinė ariminė
žemdirbystė, minimalus dirbimas arba tiesioginė sėja, kuri laikoma
aukščiausiu lygiu. Tiesioginė sėja – ne panacėja, bet priemonė,
leidžianti kuo mažiau judinti dirvožemį ir sudaryti sąlygas augalams
atlikti savo darbą. Sideracinių augalų mišiniai, garstyčios, dobilai,
facelija ir kiti augdami savo šaknimis puikiai išpurena dirvožemį ir
padeda atstatyti natūralią struktūrą.
Visos tarpinių augalų liekanos lieka paviršiuje, neleidžia ten susidaryti erozijai ir padeda didinti humuso sluoksnį. Tai ilgas procesas, vienam centimetrui šio sluoksnio užaugti gali prireikti šimto metų“, – apie natūralią dirvožemio regeneraciją pasakoja D. Valaitis ir atkreipia dėmesį, kad žinant Lietuvos dirvožemio situaciją, laukia ilgas paviršinio dirvožemio sluoksnio derlingumo atkūrimo kelias, bet tai turime pradėti kuo greičiau. Šiuolaikinės technologijos itin tiksliam tręšimui Intensyvios veiklos nualintam dirvožemiui, kol vyksta atsistatymo procesas, gali prireikti pagalbos – tikslaus saikingo tręšimo. D. Valaitis pasakoja, kad šiuolaikinės technologijos leidžia trąšas paskirstyti ten, kur lauke jų labiausiai reikia.
„Pagal palydovines nuotraukas galima sukurti
kintamos normos žemėlapius, turėdamas tokius duomenis tręštuvas tręšia
tikslingai – silpnesniems augalams duodama daugiau trąšų, stipresniems
mažiau. Taip išlyginamas laukas ir derlius tampa tolygesnis visame lauko
plote. Iki šiol įprastą metodiką, kai trąšų kiekis skaičiuojamas
hektarui ir tolygiai paskirstomas, keičia individualus požiūris į
skirtingus poreikius turinčias augalų grupes.
Taip trąšos pasiekia
augalus, kuriems yra labiausiai reikalingos, padavus teisingą kiekį
išnaudojamas visas augalo potencialas. Šiandien kalbame apie 10
kvadratinių metrų tikslumą, ateityje galima bus identifikuoti ir dozuoti
normas individualiai kiekvienam augalui. Šios technologijos nėra
nepasiekiamos, kiekvienas ūkis gali įsigyti tokią techniką, su jos
pagalba užtikrinti racionalų resursų naudojimą, kas padeda taupyti
kaštus ir mažinti auginamos produkcijos savikainą, tuo pačiu padengiant
naujos technikos kaštus“, – apie šiuolaikinės technikos suteikiamas
galimybes kalba D. Valaitis.
Mikrobiologija – tvari cheminių trąšų
alternatyva
VDU Žemės ūkio akademijos doc. dr. V. Liakas džiaugiasi, kad
šiuolaikinis agroverslas keičia kryptį. „Auganti žmonių populiacija
reikalauja ne tik maisto gausos, bet ir kokybės. Gausesniam derliui
pasiekti naudojant daug cheminių elementų gali nukentėti ir užaugintos
žaliavos kokybė. Siekiant didesnio pelningumo ir produktyvumo,
neracionaliai didinant trąšų normą, didėja ir aplinkos taršos tikimybė.
Augalų nepanaudotos trąšos išplaunamos į gruntinius vandenis, upes,
ežerus, kur sukelia dumblių augimą ir visą grandinę kitų problemų“, –
apie galimas perteklinio trąšų naudojimo pasekmes kalba doc. dr. V.
Liakas.
Mokslininkas pastebi, kad dalis jaunųjų ūkininkų supranta galimą
agrosektoriaus neigiamą poveikį aplinkai ir ieško būdų, kaip pasiekti
savo tikslus racionaliai naudojant resursus. „Visus procesus gamtoje
vykdo mikroorganizmai – jie veikia mūsų organizme, dirvožemyje, ore.
Bakterijos ir grybai per signalus, fermentus valdo augalų mitybą.
Spurtavus chemijos pramonei, sukūrus cheminius elementus patogenų
naikinimui, mikrobiologija buvo likusi nuošalyje. Cheminių medžiagų
pagalba kontroliuojant mikroorganizmų pasaulį buvo iškreipta
pusiausvyra, vienus išstūmus, jų vietą užėmė kiti“, – kalba mokslininkas
V. Liakas ir atkreipia dėmesį, kad naudodami chemines trąšas mes
maitiname ir mikroorganizmus, tik ne visada tuos, kuriuos naudinga,
todėl daugėja augalų ligų ir taip auga kitų pagalbinių cheminių medžiagų
poreikis.
VDU Žemės ūkio akademijos doc. dr. V. Liakas pastebi išaugusį
susidomėjimą alternatyviomis priemonėmis ir atkreipia dėmesį, kad pagal
tai, kiek maistinių medžiagų jau turime sukaupę dirvoje, galime daug
metų jas naudoti pasitelkę mikrobiologiją.
Mokslininkas atkreipia
dėmesį, kad keičiantis – iki minimumo mažinant trąšų naudojimą ar visai
jų atsisakant – susidursime su iššūkiais, kuriems mokslas jau yra
numatęs sprendimus: racionalų tikslųjį žemės dirbimą mikrobiologiškai
aktyvaus dirvožemio išsaugojimui ir kokybišką sėklą. Išmani technika
pesticidais purškia tik piktžoles Siekiant galutiniam vartotojui
pasiūlyti saugius maisto produktus, ieškoma galimybių mažinti ne tik
trąšų, bet ir pesticidų naudojimą.
Europos maisto saugos tarnybos pateiktoje ataskaitoje skelbiama, kad tiriant maisto produktų užterštumą pesticidų likučiais, Europos Sąjungos vidurkis siekia 4,5 proc., tuo tarpu Lietuvos – tik 1,1 proc. Žemės ūkio sektoriui siekiant iki minimumo mažinti pesticidų naudojimą siūlomas unikalus sprendimas, padedantis grįžti prie tvarumo principų.