Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Verslaus ūkininko rūpesčiai vien laukais neapsiriboja

Mokolų kaimo (Marijampolės sav.) ūkininkas Dainius Asipavičius ne tik rūpinasi 150 ha savo augalininkystės ūkiu, bet ir pagelbsti kaimų gyventojams – ekskavatoriumi-krautuvu kasa pamatus namams, ūkiniams pastatams, tvoroms ir kitiems statiniams, iškasa tvenkinius. Taip pat specialiu automobiliu, pritaikytu nuotekų tinklų priežiūrai, atkemša ir išvalo užsikišusius tinklus sodybose. Šias paslaugas teikia trys ūkininko įdarbinti žmonės.

Pritaiko savo patirtį

Kai ūkininko D.Asipavičiaus teiraujasi, kaip jam kilo mintis užsikrauti tiek skirtingos ir atsakingos veiklos, jis atsakymo ilgai neieško: greta ūkininkavimo netoli 20 metų pragyvenimui dar užsidirba iš samdomo darbo – Dainius yra UAB „Sūduvos vandenys“ ekskavatorininkas. Darbas pamaininis, tad jaunam vyrui laiko per akis ir ūkiui, ir sukurtam paslaugų versliukui sužiūrėti.

Pasak ūkininko ir verslininko, jau antri metai jis kartu su trimis įdarbintais darbuotojais teikia poros rūšių paslaugas – triūsia ekskavatoriumi, kai reikalingi įvairūs žemės kasimo darbai ir kai žmonės susiduria su ne mažiau svarbiais vandentvarkos rūpesčiais.

„Buvo didelis tokių paslaugų poreikis ir taip savaime išėjo, kad nusprendžiau pabandyti jas teikti“, – VL sakė Mokolų kaimo ūkininkas, sukūręs naujų darbo vietų ir nusipirkęs naują ekskavatorių-krautuvą bei naudotą asenizacinę-hidrodinaminę mašiną.

Vyras neneigė, kad jam apsispręsti labai pagelbėjo ilgametė darbo patirtis vandens tiekimo įmonėje. Jis ir šiandien galvoja, kad tai yra jo sritis, kurioje gerai nusimano. Nors dirba ekskavatorininku, per kelias dešimtis metų perprato ir kitus vandentvarkos darbus.

Paslaugų spektras platėja

Verslo sumanytojas šiandien jau gali pasidalinti patirtimi su kitais. D.Asipavičiaus teigimu, daugiausia darbų jiems tenka kaimo vietovėse. Didžiausias darbymetis – vasarą.

„Daugiausia iškvietimų pagelbėti sulaukiame kaimiškose teritorijose. Būtent į kaimus ir važiuojame, nes mieste yra kam tvarkyti, o į kaimus nelabai kas važiuoja. Ten ir privažiavimo keliai kai kur labai prasti. Sunku privažiuoti prie sodybų ir kitų vietų, nes kaimuose daug kur apžėlusi žolė, labai šlapia. O mašina yra pritaikyta važiuoti tik gerais keliais. Kartais susiduriame su tokiomis problemomis, bet turime daug santechninių žarnų, kurios padeda nedėkingose situacijose. Tad susitvarkome – randame išeitį“, – aiškino ūkininkas.

D.Asipavičiaus pastebėjimu, kaimuose žmonės stipriai tvarkosi. Jie savo sodybose nori gyventi civilizuotai, tvarkingai, nesipykdami su gamta. Stengiasi neatsilikti nuo gyvenimo – įsirenginėja nuotekų valymo ir kanalizacijos įrenginius, daugelis nori ir lietaus vandenis „susitvarkyti“, įsirengti bei palaikyti tvarkingą drenažą.

Ūkininko D.Asipavičiaus įmonės specialistai tuo užsiima daugiau kaip metus – patys stato nuotekų valymo įrenginius, juos aptarnauja ir prižiūri. Teikia paslaugas – išsiurbia ir išveža nuotekas – atvykę turi galimybę vienu metu išsiurbti bei išvežti iki 6 kub. m nuotekų, kai reikia atkemša užsikimšusius kanalizacijų vamzdynus. Kaimuose žmonės naudoja ir biotualetus – vyrai užsiima jų priežiūra. Tvarko (plauna) užsikišusius drenažų kanalus, tam panaudodami aukšto slėgio vandens plovimo mašiną.

„Žmonėms mūsų pagalbos ir turimos technikos prireikia, kai vyksta kiemo paruošimo, visi vandentiekio darbai, statantis nuotekų valymo įrengimus, kuriuos po to ir aptarnaujame. Kviečia mus, kai užsikemša melioracijos kanalai. Aplinkui tokių darbų poreikis labai didelis“, – pasakojo verslo sumanytojas.

Dirbdamas antrąjį sezoną jis pastebi, kad po intensyvaus darbo vasarą, rudens pabaigoje atsiranda ramybės laikas – šaltuoju metų laiku sudėtinga tokius darbus atlikti, nes dirbama su vandeniu, o vanduo prie minusinės temperatūros užšąla. Tuomet, kai šalta, lieka tik nuotekų ištraukimo ir jų išvežimo į joms skirtą valyklą paslaugos.

Gelbsti moderni įranga

Be patyrusių specialistų, ūkininkas dar turėjo susirasti ir įsigyti įrangą, be kurios nebūtų įmanoma dirbti. Gavęs paramą ir pridėjęs savo lėšų, nusipirko naujutėlį ekskavatorių-krautuvą. Vandenvalos tvarkymui pritaikytą specializuotą mašiną pirkosi tik iš savo lėšų.

„Tokia nauja mašina kainuoja apie pusę milijono eurų, todėl pirkau naudotą. Nors ji jau nebe nauja, kol kas sėkmingai su ja dirbame. Ši mašina atlieka daug funkcijų, tereikia mokėti teisingai ją eksploatuoti ir išnaudoti jos galimybes. Ji pati kovoja su „užsikišimais“, mes turime tik valdyti ir tvarkingai išplauti, kad visi liktų patenkinti rezultatu“, – sakė D.Asipavičius.

Imdamasis tokios krypties paslaugų teikimo, Dainius nujautė, kad viskas nebus taip lengva. „Iš anksto gerai žinojau, su kuo susiduriu, į kur veliuosi. Šis darbas labai sudėtingas, ne visur, ypač su „atkimšimais“, jis taip lengvai pasidaro, būna ir nusivylimo nuotaikų. Ypač kur melioracijos drenažai užsikemša, tai ne visada sekasi. Būna, kad tenka kasti ir rasti po žeme jau sulūžusius vamzdžius. Tvarkome, judiname, plauname ir melioracijos įrenginius. Mes hidrodinamine mašina aukštu slėgiu galime praplauti vamzdį tiesiog stovėdami ant kelio 100 metrų atstumu nuo gedimo vietos“, – įrangos pranašumus vardijo ūkininkas.

Nepamiršta ir savo ūkio

Nors būna ir nelengvų dienų, D.Asipavičius teigia, kad tokia veikla jo nenuvylė, o žmonėms vis dar jų reikia, ypač šią lietingą vasarą iškvietimų padaugėjo. Šiemet jau kur kas didesni yra ir darbo ekskavatoriumi poreikiai. Kaimo gyventojai prašo iškasti pamatus, išgręžti duobes pamatų poliams, tvarkyti kiemus.

„Mes gręžiame nuo 200 iki 800 mm diametro ir iki 4 metrų gylio pamatus būsimiems namams, tvartams, tvoroms tverti. Mokolų kaime kuriasi medelynas, sutvarkėme jiems infrastruktūrą – nutiesėme kelią, iškasėme balą, įrengėme drenažą“, – kuo užsiima, pasakojo ūkininkas.

D.Asipavičius nepamiršta darbų ir savame augalininkystės ūkyje Mokolų kaime. Savo 150 ha žemės plotuose daugiausia augina grūdines kultūras. Šiemet jo laukuose bręsta kviečiai, rapsai, kvietrugiai – laukia darbymetis.

Marijampolės VVG pirmininkė Lina Mineikienė pastebėjo, kad vis atsiranda „perliukų“, net ūkininkai imasi kitokios ūkiškos veiklos, kuri naudinga kraštui. „Dainius per VVG gavęs paramą nusipirko techniką kraštovaizdžio formavimui. Be to, rūpinasi nuotekų valymo įrenginiais, kas kaime irgi itin aktualu. Žmogus įsigijo techniką ir ramiai, tyliai dirba“, – sakė L.Mineikienė.

Rekomenduojami video