Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Veislinių mėsinių galvijų ūkiai atveria duris ir kviečia keistis patirtimi

Lietuvos mėsinių galvijų augintojų ir gerintojų asociacija (LMGAGA) pradeda renginių ciklą „Atviri ūkiai“. Projekto įgyvendinimo laikotarpiu planuojama aplankyti šešis skirtingose Lietuvos apskrityse veikiančius mėsinių galvijų veislių atstovų ūkius. Antradienį pirmasis renginys vyko UAB „Šilutės veislininkystė“. Svečiai ne tik pamatė kontrolėje auginamus galvijus, bet ir iš arti susipažino su įmonės veikla ir turėjo galimybę pasivaišinti ūkininkų užaugintais kokybiškais jautienos patiekalais.

Keičiasi gerąja praktika

Antradienį susitikimą pradėjusi LMGAGA direktorė Vilma Živatkauskienė supažindino su šiuo organizuojamų renginių projektu. Pasak jos, jo tikslas – viešinti geruosius KPP pavyzdžius, informuoti visuomenę apie galimybę teikti paraiškas paramai, skatinti tvaraus ūkininkavimo galimybes, o ūkių lankymo metu skatinti keitimąsi patirtimi, gerąja praktika ir geromis idėjomis. Taip pat ūkių lankymo metu skatinamas ūkininkų bendradarbiavimas, keitimasis idėjomis apie inovacijas.

„Tiek patyrusiems, tiek naujiems augintojams labai svarbu keistis žiniomis ir ūkininkavimo pavyzdžiais. Ūkininkaujant teorinių žinių neužtenka, todėl tokie susitikimai be galo reikšmingi. Noriu pakviesti visus augintojus sekti mūsų atvirų durų dienas ir atvykti į mūsų renginius. Geriau vieną kartą pamatyti pačiam nei dešimt kartų išgirsti“, – apsilankyti organizuojamuose „Atvirų ūkių“ renginiuose kvietė V.Živatkauskienė.

Kontrolinio penėjimo reikšmė akivaizdi

UAB „Šilutės veislininkystė“ pirmajam atvirų dienų renginiui pasirinkta ne atsitiktinai. Veislininkystės svarba mėsinių galvijų sektoriui yra akivaizdi. Įmonės direktorius Gediminas Lapinskas priminė, kad čia vykdoma ne tik produktyvumo kontrolė, individualus buliukų vertinimas, bet ir yra plati grynaveislių telyčių pasiūla.Be to, į kontrolinio penėjimo stotis iš visos Lietuvos atvežami ir patys perspektyviausi buliai, kurie po griežtos atrankos dalyvauja ir LMGAGA rengiamuose aukcionuose. Mėsinių galvijų augintojai jau spėjo įsitikinti, kad veislininkystė yra solidus svertas didesnėms pajamomsgauti.Kuo toliau, tuo labiau kontrolinės penėjimo stoties reikšmė tik augs. LMGAGA prezidentas Vytautas Barkauskas yra išreiškęs lūkesčius, kad kergimui buliukus reikėtų pirkti tik iš kontrolinių auginimo stočių. Tokį tikslą kelia ir pati asociacija.

„Veislininkystė yra neatsiejama nuo mūsų sektoriaus gyvybingumo. Kontrolinėje penėjimo stotyje, prieš mūsų rengiamus aukcionus, visi buliai būna įvertinti kelių vertintojų. Jeigu kas nors praslysta pro akis vienam vertintojui, tai pastebi antras ar trečias vertintojas. Taigi prieš aukcioną gyvuliaibuvo labai atidžiai apžiūrėti, įvertintas jų augimo tempas, priesvoris. Gyvuliai taip pat buvo reguliariai sveriami, todėl jie yra ramūs. Tai yra nuolatinės priežiūros, svėrimų rezultatas“, – tikino LMGAGA direktorė.

Svečiai apsilankė įmonės ūkyje, kur auginami ir kontroliuojami šarolė, aubrakų, herefordų, angusų, limuzinų veislės mėsiniai galvijai.

Projekto įgyvendinimo laikotarpiu planuojama aplankyti šešis skirtingose Lietuvos apskrityse veikiančius skirtingų mėsinių galvijų veislių atstovų ūkius, kurie išsiskiria inovacijomis, tvariu ūkininkavimu, kooperuota veikla ir kuriuose veikia trumposios maisto grandinės.

Informaciją apie kitusciklo „Atviri ūkiai“ renginius, jų programas galima rasti ir LMGAGA tinklapyje www.lmga.lt

Renginių ciklas remiamas pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos priemonės „Techninė pagalba“ veiklos sritį „Lietuvos kaimo tinklas“.

Rekomenduojami video