Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Vabzdžių fermoje – žiemos pertrauka

Svirplių augintojai iš Liudvinavo (Marijampolės sav.) žiemą savo fermoje daro pertrauką, nes tai būtų pernelyg brangu – kaip ir daugelis verslų, jie įvertina kaštus, pardavimų apimtis ir žiūri, kas labiau apsimoka. Ir nors žino, kad svirplių auginimui metų laikai neturi jokios įtakos, patalpų išlaikymas, elektros sąnaudos šildymui žiemą tikrai kitokios – tą jau patyrė.

Poslinkių davė degustacijos

Derlingomis žemėmis apdovanotoje Suvalkijoje nenustebinsi ir šiam kraštui visai nebūdingu netradiciniu verslu – svirplių auginimu bei šių vabzdžių perdirbimu į gurmaniškus delikatesus, vadinamus ateities maistu. Sutuoktiniai Greta ir Vaidas Budreikos patys svirplius įkurtoje fermoje užsiaugina, patys šiuos vabzdžius džiovina ir virtuvėje ruošia iš jų unikalius užkandžius bei mala miltus, pagal pačių sukurtą receptūrą gamina makaronus.

„Kiekvieni metai mums suteikia naujų patirčių bei atradimų. Dirbame daug ir kasdien, tų valandų paroje tebetrūksta. Svirplių verslo specifika – ypatinga ir čia laimi atkakliausieji“, – pastebėjo šio verslo atstovai iš Marijampolės krašto. Jie džiaugiasi tuo, ką daro, nes įdirbis jau duoda rezultatų.

„Yra įmonių, kurias mokome auginti svirplius, perduodame savo žinias bei patarimus. Nauji ūkiai steigiasi ir Lietuvoje, ir už jos ribų. Aktyviai dirbame organizuodami patyrimines edukacijas, bendradarbiaujame su turizmo agentūromis, mokslo įstaigomis. Sulaukiame atvykstant tiek šeimų, tiek didesnių grupių, mėgstančių keliauti ir atrasti Lietuvą“, – apie verslo šiandieną, kaip jis pasikeitė nuo įsikūrimo, pasakojo G.Budreikė.

Svirplių produktų kūrėjams įdomūs kiekvieno ragautojo potyriai. Budreikų gaminami produktai pamažu atranda sau vietą. „Vis daugiau vartotojų jau pažįsta svirplius, yra ragavę, kažką girdėję apie jų produktus. Džiaugiamės, kad nežinojimą ir baimę keičia smalsumas, noras sužinoti daugiau – kas jie, kuo naudingi, ar skanūs. Vartotojų ratas auga susitikimuose, mugėse, parodose, ypač daug gerų atsiliepimų dalinamasi po edukacinių renginių. Atvyksta vienas autobusas su grupe, po savaitės laukiame antro ir trečio. Ir ši tendencija vis kartojasi. Verslo sektorius vis dar pasidalinęs į skirtingas puses, vieni išbando ir perka nuolat, kiti nedrįsta, nes bijo neigiamos viešosios nuomonės. Nors mums tiesiogiai bendraujant su vartotojais jau pavyko įsitikinti – požiūris tikrai keičiasi, visuomenė laisvėja“, – ne tik apie rinkos paieškas patirtimi dalijosi gurmaniškų produktų gamintojai Budreikos.

Miltus skaičiuoja tonomis

Svirpliai Lietuvoje auginami tiek žmonių mitybai, tiek gyvūnų pašarui. Budreikų fermoje Liudvinave veisiama ir auginama naminių svirplių rūšis „Acheta domesticus“. Šiuos vabzdžius šeimininkai augina plastikinėse dėžėse-konteineriuose. Į vieną dėžę telpa apie 10 tūkst. vnt. svirplių. Tiek patelės, tiek patinėliai gyvena kartu. Svirplių auginimo ciklas trunka apie pusantro mėnesio.

Svirpliams suaugus, prasideda poravimosi laikas. Patinėlis vilioja patelę svirpdamas arba čirkšdamas. Šį sudėtingą garsą vabzdys išgauna trindamas vieno sparno aštraus krašto dantukus į šiurkštų gremžtuką ant kito sparno. Apvaisinta patelė drėgnoje dirvoje padeda kiaušinėlius, iš kurių, praėjus inkubaciniam dviejų savaičių laikotarpiui, išsirita maži svirpliukai.

Derlingomis žemėmis apdovanotoje Suvalkijoje nenustebinsi ir šiam kraštui visai nebūdingu netradiciniu verslu – svirplių auginimu bei šių vabzdžių perdirbimu į gurmaniškus delikatesus, vadinamus ateities maistu.

Ūkio šeimininkė pasakojo, kai fermoje būna auginami svirpliai, per pusantro mėnesio trunkantį augimo ciklą nuimama apie 100 kg svirplių derliaus, kuris iš karto užšaldomas. Gaminant maisto produktus, pirmiausia šaldyti svirpliai yra išverdami, termiškai apdorojami blanširavimo būdu. Nuvirtus svirplius deda į specialias džiovykles ir 10 valandų juos džiovina. Iš 1 kg užaugusių svirplių išeina 300 g sudžiovintų.

Ji aiškino, kad svirpliai konvekcinėje krosnelėje kepinami su įvairiais prieskoniais, dalis malama į miltus, ruošiami prieskonių mišiniai, granola, svirplių, riešutų, sėklų užkandžių rinkiniai ir t.t.

Pasak įmonės vadovės G.Budreikės, svirplių auginimo apimtys pas juos organizuojamos atsižvelgiant į vartojimo paklausą. Šiai dienai Budreikos, pagal pajėgumus, gali tiekti produkciją didelėmis apimtimis, jei prireiktų, būtų galimybė paruošti ir 10 t svirplių miltų per mėnesį.

Verslas imlus investicijoms

Prieš imdamasi netradicinio kaimo verslo Greta dirbo Lietuvos mokslų akademijoje, o jos vyras Vaidas užsiėmė autoverslu. Svirplių auginimo idėją Budreikos pradėjo vystyti dar 2019 metais, o įmonę „TASTIK“ (buvę „Suvalkijos svirpliai“) įsteigė 2020 metais, kai pasaulyje jau buvo garsiai kalbama apie COVID-19. Nors sunkumų netrūko, sako, kad nebuvo nė dienos, kada dvejotų pasirinkę šią kryptį.

„Nebent už mus tai daro kiti, vis dar netikėdami šia veikla. Tai inovatyvus, tvarus šeimos verslas, žengiantis į priekį su visu pasauliu. Idėjos, kurios sukasi mūsų galvoje, neišsenka. Dirbame nuoširdžiai ir klientai tą mato. Santykius kuriame tikrai ilgalaikius bei labai šiltus. Bendraminčių turime jau ne tik Lietuvoje, kontaktai išeina iš Europos – siekia Amerikos žemyną, pasirengimas eksportui vyksta“, – VL pasakojo Greta, pastebėjusi, kad, kalbant apie netradicinį maistą, ir pasaulyje, ir Lietuvoje žmonės sąmoningėja.

Į šį verslą jie ir toliau investuoja – kasmet investicijos siekia keliasdešimt tūkstančių eurų. Jų teigimu, kiekvienas dirbantis maitinimo sektoriuje žino, kokia brangi yra specializuota maisto gaminimo įranga, techniniai sprendimai. 2023 metais Budreikos savo verslui įsigijo papildomų įrenginių, atnaujino virtuvės inventorių bei baldus. Jie vardijo, kad investicijų taip pat reikalauja IT sprendimai, internetinė parduotuvė, jos atnaujinimas bei palaikymas.

„Mums svarbu dirbti kokybiškai, siekiame sukurti sau palankią, komfortišką aplinką, profesionaliai gaminti produktus, juos pakuoti bei parduoti vartotojui. Tad šiai sričiai skiriame tikrai daug dėmesio“, – apie tai, kad viskas, ko imasi, dar reikalauja ir investicijų, kalbėjo G.Budreikė.

Pasigenda palaikymo

Išvystę verslą nuo svirplio iki produkto, Budreikos visą laiką aktyviai domėjosi svirplių žaliavos realizacijos galimybėmis užsienyje. Anot G.Budreikės, Rytų šalyse žmonės jau įpratę valgyti vabzdžius ir žino, kad tai jiems yra naudinga. Net ekonomiškai ir finansiškai jiems yra paprasčiau auginti vabzdžius. Europoje taip pat yra kelios pažengusios šalys, kurių prekybos centruose galima rasti tokių produktų – esą nuėjęs į prekybos centrą nusipirksi ir maistui paruoštų svirplių.

Patiems Budreikoms per ketverius verslo metus reikėjo sutelkti daug žinių, mokytis iš klaidų ir tobulėti. Kad ir paprastas pavyzdys: jų auginami vabzdžiai itin jautrūs bakterijoms, ligoms, todėl juos auginti turi labai atsakingai, ypač laikytis švaros. Jie net negali eiti į svirplių fermą dirbti, jeigu patys šeimininkai jaučia peršalimo simptomus.

„Norėtųsi didesnio valstybinių įstaigų, mokslo įstaigų įsitraukimo bei palaikymo. Reikia sukurti elementus, kurie skatintų visuomenę įsitraukti ir labiau pažinti naujo maisto sąvoką. Dabar esame priversti savarankiškai ieškoti partnerių, asociacijų, kitų organizacijų, kurios padėtų plėtoti inovacijas“, – su kokiomis problemomis susiduria šis netradicinis verslas, susirūpinę pasakojo jo vystytojai.

Nepaisant pasitaikančių barjerų, Suvalkijos krašto svirplių augintojų nuotaikos gana pakilios – praėjusių metų pabaigoje jie daug dirbo, kad visus laiku pasiektų užsakytos dovanos. Budreikos įsitraukė į ne vieną kalėdinį įmonių vakarėlį, kur kolektyvus stebino svirplių patiekalų bei užkandžių degustacijomis. Sako, kuo daugiau darbo turi, tuo labiau jaučiasi reikalingi, reikšmingi – tai tiesiog natūralūs procesai.

„Naujieji metai mums, kaip ir daugeliui, yra pilni tikslų bei lūkesčių. Šiuo metu baigiame pertvarkyti gamybines patalpas, reikės sujungti naujus įrenginius, išmokti juos valdyti ir pradėti kurti naujus gaminius. Bendradarbiavimui nuolat ieškome maisto technologų. Taip pat rengiame naują programą edukaciniams renginiams, kad apsilankymas pas mus nebūtų vienkartinis, o požiūris į sveiką subalansuotą mitybą būtų ugdomas nuolat, įtraukiančiai ir įdomiai. Toliau tęsime kontaktų paiešką užsienyje. Ir būtinai planuose – rasti laiko šiek tiek pailsėti“, – kokių verslo ir asmeninių lūkesčių jie su vyru turi šiemet atskleidė Greta.

Rekomenduojami video