Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Už pažeistus pasėlius žemdirbiams – 6 mln. Eur draudimo išmokos

Pasėlių savidraudos fondas „VH Lietuva“ jau ruošia 6 mln. Eur draudimo išmoką žemdirbiams už pavasarinių šalnų šiemet itin smarkiai pažeistus pasėlių plotus.

Vien 5 mln. Eur bus išmokėti už pažeistus žieminių rapsų laukus, skelbia fondas.

Balandžio 28 d. prasidėjusios šalnos šiemet tęsėsi neįprastai ilgai, kai kuriuose regionuose – net visą mėnesį. „VH Lietuva“ dėl šalnų patirtų nuostolių gavo 823 žemdirbių pranešimus, teko apžiūrėti daugiau kaip 3.000 laukų. 

Nukentėjo daugiau nei 35.000 hektarų pasėlių, iš jų – 26.000 hektarų žieminių rapsų, 8.000 hektarų javų, daugiau kaip 200 hektarų kukurūzų, 140 hektarų cukrinių runkelių ir apie 100 hektarų bulvių.

Pranešimų apie šalnos pakąstus pasėlius sulaukta iš visų Lietuvos regionų. Labiausiai šalna šiemet sumažino derlių Kėdainių, Pakruojo, Mažeikių, Panevėžio, Radviliškio, Kauno, Joniškio, Vilkaviškio, Šiaulių ir Akmenės rajonų žemdirbių laukuose.

„Šiais metais šalnos tęsėsi ilgai, net mėnesį laiko, ir pažeidė tuos pačius augalus keliuose skirtinguose augimo tarpsniuose. Toks reiškinys fiksuotas pirmą kartą ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje. Kartu su Vokietijos ir Lenkijos kolegomis atlikome pirminius vertinimus ir parinkome patį optimaliausią šalnų nuostolių vertinimo procesą bei eigą“, – pranešime cituojama Toma Rickevičienė, „VH Lietuva“ žalų vertinimo vadovė.

Pasak ekspertės, šalnų pažeistų augalų vertinimas trunka gana ilgai – keliais etapais: žalų vertinimo ekspertai vyksta į laukus ir stebi, kaip ir kiek augalas atsigauna po šalnos „apkandžiojimo“, kiek derliaus bus prarasta dėl šalnos, o svarbiausia – tinkamai įvertinti ir atlyginti žemdirbių patirtus nuostolius.

Sudėjus žiemą iššalusius pasėlių laukus, apsidraudusius žemdirbius vienijantis pasėlių savidraudos fondas „VH Lietuva“ iš viso šiemet jau skaičiuoja daugiau kaip 8 mln. Eur draudimo išmokų.

Lietuvoje jau fiksuotos 6 iš 8 draudžiamų pasėlių rizikų: liūtis, audra, kruša, šalna, iššalimas (peržiemojimas) bei stichinė sausra. Neužfiksuotos liko tik 2 rizikos – ilgalaikis lietus ir ugnis.

„Per 15 veiklos metų Lietuvoje to nėra buvę. Šiais metais neįprasta, kad, tęsiantis ilgų šalnų periodui, lygiagrečiai pradėjo ryškėti stichinės sausros padariniai. Tokių atvejų tiek Europoje, tiek Lietuvoje nėra buvę. Tai – akivaizdūs klimato kaitos pokyčiai, kuriuos žemės ūkio sektoriuje fiksuojame anksčiausiai iš visų sektorių“, – komentuoja Martynas Rusteika, „VH Lietuva“ vadovas.

Pasėlių savidraudos fondas „VH Lietuva“ vienija 2.500 žemdirbių, apima 96% visos pasėlių draudimo rinkos ir pernai buvo apdraudęs kas trečią draustiną Lietuvoje pasėlių hektarą.

Rekomenduojami video