Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Ūkiuose nuimamos paskutinės daržovės

Daržovių nuėmimo sezonas jau eina į pabaigą. Dalis jų jau nukeliavo į rūsius ir saugyklas. Laukuose dar yra likę vėlyvieji kopūstai, žieminiai ridikai, ropės, griežčiai ir kitos šalčio nebijančios daržovės. Jos bus baigtos doroti lapkričio mėnesį.

Derlius nedžiugina

Smulkusis daržovių augintojas Vaidutis Gegieckas iš Pasvalio rajono praėjusį savaitgalį nuėmė paskutines ūkyje išaugintas gėrybes. „Žieminiai kopūstai atseikėjo vidutinį derlių, o burokėliai gerai užderėjo“, – sakė daržovių augintojas. Pašnekovas tvirtino, kad derlių lėmė priežiūra ir kruopštus darbas, tačiau įtakos turėjo ir gamtinės sąlygos, kurios šiemet buvo nepalankios daržovėms auginti.

Derliumi nesidžiaugė ir Radviliškio rajone ūkininkaujantis Vytautas Grytė, kuris daržovėms buvo paskyręs apie vieną hektarą. Ūkininkas jau nuėmė morkas, o kopūstai – dar lauke.

„Kopūstus dėl sausros teko atsėti antrą kartą, todėl jų augimo laikotarpis buvo trumpesnis. Dėl kaitros jie užaugino mažesnes gūžes. Kopūstus nuiminėju kiekvieną dieną ir realizuoju turgeliuose. Paskutiniuosius nuimsiu lapkričio pradžioje“, – teigė V.Grytė. Sausringą vasarą morkos jo ūkyje išaugo menkos ir negražios, jas buvo gana sunku nuimti.

Įvairios nuotaikos

Burokėlius, morkas ir kopūstus auginantis ekologinės gamybos ūkio puoselėjas Jonas Juodis derlių jau nuėmė ir sutvarkė laukus. Jo ūkyje geriausiai užderėjo kopūstai. „Kopūstų daigus sodinau su daigų sodinamąja. Daigai gerai prigijo ir užaugino kokybišką derlių. Jo dar nesvėriau, tačiau manau, kad viename hektare užderėjo apie 60–70 tonų kopūstų“, – derliumi džiaugėsi Kaišiadorių rajono ūkininkas. J.Juodis sakė, kad gausų derlių, kaip ir kiekvienais metais, jis realizuos vietos rinkoje: kavinėms, nuolatiniams klientams, turgaus prekeiviams. Kitos ūkyje auginamos daržovės atseikėjo menkesnį derlių.

Pirmadienį kopūstų derlių pradėjęs nuiminėti Radviliškio rajono ūkininkas Linas Savickas mano, kad darbų per šią savaitę nebaigs. Šių metų daržovių derlius yra prastesnis už praėjusių metų, nes jam pakenkė sausra.

„Koks bus prekinių kopūstų derlius, negaliu tiksliai pasakyti. Manau, kad jis sieks 30 tonų iš hektaro, o gal ir daugiau“, – prognozavo L.Savickas. Morkos išaugino ne tokį derlių, kokio tikėjosi ūkininkas: retai sudygusios išaugo per didelės, o tos, kurios augo tankiai, – per mažos.

Darbai dar nebaigti

Ūkininkas Algimantas Morkūnas – UAB „Sodžiaus rytas“ įkūrėjas. Jo daržininkystės ūkis yra įsikūręs Pasvalio rajone. Didžiausi plotai yra skirti morkoms, kopūstams, burokėliams ir svogūnams. Be jų, ūkyje auginamos bulvės, agurkai, pomidorai, svogūnų laiškai, krapai, žiediniai kopūstai, kaliaropės, porai ir kt. Didžioji dalis šio ūkio išskirtinės kokybės produkcijos realizuojama didžiausiuose Lietuvos prekybos tinkluose.

Kokio derliaus sulaukė UAB „Sodžiaus rytas“? Šių metų derlius, pasak A.Morkūno, – menkesnis. Kopūstai viename hektare subrandino apie 50 tonų derliaus. Burokėlių derlius, palyginti su praėjusiais metais, yra mažesnis apie 20–30 proc., morkų – taip pat. Pašnekovas teigė, kad didžioji dalis burokėlių, morkų, kopūstų laukų buvo laistomi. Laistomos daržovės išaugino labai gerą derlių, o nelaistytos – prastą. „Kopūstus nuiminėjame kiekvieną dieną ir vežame į sandėlius, krauname į šaldytuvus. Planuojame darbus baigti iki lapkričio vidurio“, – sakė pašnekovas. Morkos taip pat dar nebaigtos nuimti.

Pluša laukuose

Amšiejų ūkyje Alytaus rajone dar liko nenuimtos ropės ir burokėliai. Eivydas Amšiejus sakė, kad šiltas ir gražus ruduo pakoregavo jų planus, jie sulaukė menkesnio derliaus, nei tikėjosi.

Eivydas Amšiejus

„Trūko lietaus, todėl ir derlius menkesnis. Daržoves realizuojame ūkininkų turgeliuose, o likusią dalį – sandėliuojame“, – sakė ūkininkas.

Pats darbymetis Zenono Rožėno ūkyje. Radviliškio rajone ūkininkaujantis vyras doroja kopūstus. Artimiausiu metu bus pradėti imti porai. Juos planuoja nuimti iki lapkričio pradžios. Koks bus jų derlius, dar sunku pasakyti. Vyras sakė, kad geriausią derlių atseikėjo kopūstai. Iš hektaro gauta apie 50–60 tonų kopūstų gūžių. Morkų ir burokėlių derlius – prastas, nes trūko drėgmės. Dalį daržovių vyras parduos dabar, o dalį – laikys sandėliuose.

Nebijo šalčių

Vytautas Zalatorius, LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės instituto Daržininkystės technologijų sektoriaus vedėjas

Daugelyje ūkių dar liko nenuimti kopūstai. Juos laukuose galima palaikyti iki šalčių. Kopūstų gūžės nebijo šalnų ir laukuose gali išbūti iki pastovaus 5–8 laipsnių šalčio. Svarbiausia, kad neperšaltų kopūstų kotai. Nuėmus daržoves būtina sutvarkyti laukus. Pirmiausia reikia sunaikinti ir įterpti augalines liekanas. Jei jų yra daug, reikėtų išberti apie 50 kg hektarui amonio salietros arba nupurkšti huminėmis medžiagomis. Paskui iš karto įterpti jas į 10–12 cm gylį. Galima naudoti skutikus, lėkštines akėčias. Praėjus 2–3 savaitėms, kai prasidės augalinių liekanų mineralizacija, spalio pabaigoje–lapkričio pradžioje, laukus būtina giliai aparti (iki 24–26 cm). Tai reikalinga tam, kad neplistų ligos ir kenkėjai.

Įvairios nuotaikos

vidas Juodsnukis ŠŪS

Vidas Juodsnukis, Lietuvos šeimos ūkininkų sąjungos tarybos pirmininkas

Skirtinguose regionuose daržovių augintojai sulaukė ir skirtingo derliaus. Kai kurių rajonų bulvių augintojai stebisi, kad po sausringos vasaros jie nuėmė 30 proc. didesnį derlių nei įprastais metais. Morkų derlius – prastokas. Didžioji dalis žieminių kopūstų – dar laukuose. Kopūstų gūžių augimas jau sustos, nes naktys – vėsios. Mūsų sąjungos nariai kopūstus žada nuimti iki pirmųjų šalnų. Masinis jų nuėmimas turėtų prasidėti šią savaitę. Laukuose, kuriuose drėgmės užteko, kopūstų derlius – normalus.

 

 

Rekomenduojami video