Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Ūkininkų problemos panašios ir šiapus, ir anapus Atlanto

Rugsėjo 12–14 d. Kanadoje, Princo Edvardo saloje, vyko ES ir Šiaurės Amerikos ūkininkų suvažiavimas. Kanados žemės ūkio federacija (CFA), bendradarbiaudama su didžiausia Europos ūkininkus ir kooperatyvus vienijančia organizacija COPA-COGECA, Amerikos ūkių biuru surengė konferenciją, kurioje aptarti aktualiausi abiem žemynams žemės ūkio klausimai. Konferencijoje dalyvavęs Žemės ūkio rūmų (ŽŪR) pirmininkas dr. Arūnas Svitojus pasakojo, kad ūkininkai abejose Atlanto pusėse susiduria su panašiomis problemomis, kurias būtina spręsti drauge.

Dalijosi idėjomis, kaip spręsti problemas

ES ir Šiaurės Amerikos ūkininkų suvažiavimas – du kartus per metus vykstantis renginys, suburiantis ūkių lyderius iš ES ir Šiaurės Amerikos. Šie susitikimai skirti tam, kad būtų aptariamos neatidėliotinos problemos, turinčios įtakos žemės ūkiui, o ūkininkai bei jų atstovai bendradarbiautų ir dalintųsi idėjomis ieškant sprendimų. Šiame susitikime dalyvavo apie 280 atstovų iš ES valstybių narių, taip pat iš Kanados, Meksikos ir Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV).

Konferencijoje vyko diskusijos apie aktualiausias žemės ūkio problemas: pasaulinius iššūkius, žemės ūkį ir pasaulinę prekybą, reagavimą į rinkos ir vartotojų tendencijas, maisto saugumą ir atsparumą žemės ūkio sistemoje. Ūkininkai abejose Atlanto pusėse susiduria su panašiu klimato kaitos, didelių gamybos sąnaudų, darbo jėgos trūkumo ir kintančių rinkos bei vartotojų tendencijų spaudimu.

„Šiaurės Amerikos ir ES žemės ūkio konferencija – tai forumas, skirtas dalytis informacija ir kartu dirbti ieškant kai kurių sektoriaus problemų sprendimų. Tai toks bendradarbiavimas, kuris padės mums pasiekti bendrą tikslą – tvariai maitinti pasaulį, kartu kuriant stiprias, produktyvias ir atsparias maisto sistemas“, – forume kalbėjo Kanados žemės ūkio ir žemės ūkio maisto ministras Lawrence’as MacAulay.

Kanados pieno rinkos pamokos Lietuvai

Iš forumo į Lietuvą sugrįžęs ŽŪR pirmininkas dr. A.Svitojus pastebėjo, kad savo klimato sąlygomis Lietuva labai primena Kanadą, todėl mūsų šalių ūkininkavimo tradicijos yra panašios. Dėl to abiejų šalių ūkininkai gali rasti nemažai bendro.

„Kanados klimatas panašus kaip Estijoje, Lietuvoje. Ten taip pat nėra daug derlingų žemių, todėl natūralu, kad didelis dėmesys skiriamas gyvulininkystei. Buvau susitikęs su Keith Currie, CFA prezidentu, kuris pasakojo apie Kanados pieno supirkimo rinkos subtilybes. Ten pieno gamintojai gauna 0,55 ct už pieno litrą ir ši kaina negali būti mažesnė už šią nustatytą ribą. Nesvarbu, kokiu atstumu ūkininkas gyvena nuo pieno supirkėjo, nepaisant to, kokį pieno kiekį jis pristato, visi pieno gamintojai gauna tokią pačią kainą“, – pažymėjo ŽŪR vadovas.

Daugiau dėmesio vartotojų švietimui

Anot dr. A.Svitojaus, konferencijoje daug diskutuota ne tik apie žemės ūkį, bet ir apie vartotojus. Pastebima, kad žmonės vis labiau atitrūksta nuo kaimo, žemės ūkio gyvenimo. Pavyzdžiui, JAV atlikta apklausa parodė, kad vos 1 proc. apklaustųjų tiksliai žino, kokia maisto produktų kilmė ir kaip jie auginami.

„Tai tikrai kelia didelį susirūpinimą. Mes turime skirti daugiau dėmesio piliečių švietimui, vaikų ir jaunimo edukacijoms“, – pripažino ŽŪR pirmininkas dr. A.Svitojus.

Susitikimo metu buvo surengti dvišaliai įvairių Šiaurės Amerikos ir ES regionų lyderių susitikimai, kuriuose buvo išsamiai diskutuojama tokiomis temomis, kaip pasirengimas ekstremalioms situacijoms, augalų veisimo naujovės, ir apie vartotojų tendencijas.

Parengta pagal ŽŪR

Rekomenduojami video