Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Ūkininkams – dar palankesnės sąlygos įdarbinti saulę

Vis daugiau ūkininkų renkasi tapti gaminančiais elektros vartotojais. Saulės elektrines vis dažniau matome ne tik ant privačių namų stogų, bet ir ant fermų ar kitokių ūkinių pastatų stogų, stoginių ar net tvorų. Dabar atsivėrė dar daugiau galimybių investuoti į saulės energiją. Nuo šių metų birželio startavo Lietuvos energetikos agentūros (LEA) organizuojamas kvietimas labai mažoms ir mažoms įmonėms, ūkininkams, atsinaujinančių išteklių energijos ar piliečių energetikos bendrijoms teikti paraiškas investicinei paramai gauti saulės elektrinėms. Saulės elektrinių projektams įgyvendinti skirta 67 mln. eurų.

Prieš teikiant paraišką būtina gauti ESO sąlygas

Kaip nurodo LEA, finansuojami bus tik gamintojų projektai, t. y. tų pareiškėjų, kuriems elektros tinklų operatoriaus išduotos elektrinės prijungimo prie elektros energijos skirstomųjų tinklų sąlygos bus skirtos gamintojams. Gaminančio vartotojo turimos ESO prijungimo sąlygos šiuo atveju nebus tinkamos. Todėl jau dabar rekomenduotina kreiptis dėl sąlygų gavimo. Tai paprasčiausia padaryti užpildant formą ESO savitarnos svetainėje.

Reikalavimai norint gauti paramą

Labai mažos, mažos įmonės ir ūkininkai, registruoti ne trumpiau kaip vienerius metus, turi galimybę įsirengti mažos galios (iki 500 kW) saulės elektrines ir gauti finansavimą, siekiantį iki 35 proc. nuo pagal įkainį paskaičiuotos sumos. Ši parama bus teikiama gamintojams savo ar ūkio poreikiams, o ne gaminantiems vartotojams. 

Kartu su paraiška taip pat turės būti pateiktas leidimas plėtoti elektros energijos gamybos pajėgumus arba ESO prijungimo sąlygos. Jei šių dokumentų neturima, nuo paraiškos patvirtinimo bus suteikiamas 3 mėn. laikotarpis juos gauti. Paraiškas finansavimui gauti bus galima teikti iki 2023 m. rugpjūčio 29 d., užpildant elektroninę formą.

Inovatyvūs būdai įsirengti saulės elektrinę

Daugiau nei dešimtmetį tvarius energetikos sprendimus namams ar verslui taikančios įmonės „Viasolis“ pirkimų vadybininkas Mantas Sereika sako, kad šiandieną ūkininkai gali paraiškas dėl paramos saulės elektrinėms gali ir patys, ne vienam jų ne tik teikė konsultacijas, padėjo parengti projektus, bet ir atliko visus saulės elektrinės montavimo bei pajungimo darbus. Anot pašnekovo,  dažniausiai ūkininkai renkasi saulės elektrines montuoti ant namo ar ūkinių pastatų stogų dėl mažesnių įrengimo išlaidų, greitesnio įrengimo ir neužima žemės ploto. Tačiau vis daugiau dėmesio sulaukia ir kiti elektrinių įrengimo būdai. Vis dar labai populiarios antžeminės saulės elektrinės, kurios yra efektyvesnės, nes didesnis tarpas tarp modulių ir žemės dėl vėjo geriau aušinasi, taip yra pasiekiamas dar didesnis efektyvumas lyginant su saulės elektrinėmis įrengiamomis ant stogo. Antžeminėms saulės elektrinėms rekomenduojama montuoti dvipusius modulius ir taip net iki 7 proc. išgauti daugiau elektros.

„Dar vienas naujas, inovatyvus antžeminės saulės elektrinės montavimo būdas, atsiradęs rinkoje prieš maždaug 3 metus – tvora, kuri atlieka dvigubą funkciją: gamina elektrą ir žymi teritorijos ribas. Šio sprendimo esminis privalumas yra tas, kad apima efektyvų žemės naudojimą, aplink saulės paneles kada auginami pasėliai arba ganosi mažesni gyvūnai, pavyzdžiui, avys. 

„Visi ūkininkai, kurie turi santaupų, tikrai turėtų pagalvoti apie saulės elektrines. Ypač tie, kurie turi pasirašę neprotingas elektros tiekimo sutartis, kai tenka stipriai permokėti už elektrą. Pasirinkite patikimus partnerius, kurie padės nueiti visą kelią nuo projekto iki pajungimo. Taip jausitės labiau užtikrinti“, – pataria Kėdainių krašto pieno ūkio šeimininkė E. Turskienė.

Taip pat galime saulės elektrinę įrengti ir stoginėje, kur, tarkime, laikote savo automobilį ar žemės ūkio techniką. Tai būtų ne tik parkavimo, bet ir elektros generavimo vieta. Pastogei suteikiama 15 metų garantija. “ – dėsto įmonės „Viasolis“ atstovas.

Mažesnė kaina net 25 metams

Ūkininkams, svarstantiems apie nuosavą saulės elektrinę, tai ypač gera proga žymiai sumažinant jos įrengimo išlaidas ir pagreitinti atsiperkamumą per 3-4 metus. Kitaip tariant, saulės elektrinės investicija yra tarsi elektros kainos fiksavimas 25 metams į priekį už daugiau nei dvigubai mažesnę kainą nei yra šiuo metu. Pasak M. Sereikos, turint nuosavą saulės elektrinę gaminiesi pats sau energijos ir tampama mažiau priklausomu nuo elektros tiekėjo. Saulės elektrinių pagalba prisidedama prie tvarumo, nes mažinamas CO2 kiekis.

Ir ant namo, ir ant fermos stogo

Sutaupyti ir ūkyje gaminti žalią energiją prieš kelerius metus pasiryžo Kėdainių rajono pieno ūkio šeimininkė Erlenda Turskienė. Ūkininkė šiandieną melžia 150 karvių, fermoje kiekvieną dieną veikia melžimo įranga, pieną vėsina šaldytuvai, veikia daugybė kitų elektros įrengimų, todėl sąskaitos už elektrą ūkininkę privertė ieškoti alternatyvos. Šį pavasarį, bendradarbiaujant su „Viasolis“ įmone, ant jos fermos stogo iškilo 13 kW saulės elektrinė.

„Visiems rekomenduoju investuoti į saulės elektrinę, ypač dabar, kai pamatėme, kokias aukštumas gali pasiekti elektros kainos. Saulės elektrinę turime ne tik ant fermos, bet ir ant namų stogo. Abu projektus mums įgyvendinti padėjo „Viasolis“. Jie man pasirodė patikimi, jie vietoje įvertino mūsų stogo nuolydį, aukštį ir kitus parametrus. Be to, kai kreipiesi dėl atsinaujinančios energijos, pats esi „žalias“, nesupranti visų įstatymų ar pasinaudojimo parama plonybių, o reikia žinoti tiek daug: kur, kada, kam ir kaip pateikti paraišką, kokius dokumentus gauti. Šios įmonės atstovai profesionaliai atliko savo darbą, jie man tikrai daug padėjo, aiškiai atsakė į visus klausimus“, – sakė patenkinta E.Turskienė ir pridūrė, kad netolimoje ateityje jos fermos stogas bus dar labiau įdarbintas gaminant elektrą. Jos planuose – saulės elektrinės plėtra.

Pasiteiravus, kiek laiko užtruko visas procesas nuo dokumentų parengimo iki saulės elektrinės paleidimo, ūkininkė tvirtino, kad tai neužtruko ilgai. Žiemą pradėjus tvarkyti dokumentus, pavasarį ji jau gamino elektrą. Dabar saulėtomis dienomis saulės elektrinė ant fermos stogo pagamina 80–90 kWh per parą.

Rekomenduojami video