Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Ūkininkai ruošiasi naujam sezonui: ko tikėtis 2023 metais?

Žiema traukiasi, netrukus laukuose prasidės pirmieji darbai. „Agrokoncerno“ įmonių grupė, šiemet mininti 30-ąsias veiklos metines, jau pradėjo intensyvų pasiruošimą naujam sezonui tradiciniu konferencijų ciklu.

"Patirtys. Priemonės. Tikslai  2023".

Dalijasi tik praktikoje patikrinta informacija

Pirmoji konferencija vyks vasario 23 dieną Šiaulių arenoje, vasario 28 ir kovo 1 dieną kelsis į „Agrokoncerno“ įmonių grupės buveinę Babtuose (Kauno raj.), kovo 7 dieną kvies ūkininkus į Plungę, o kovo 9 dieną – į Panevėžį.

Pasak įmonės „Agrokoncernas“ direktoriaus Edgaro Šakio, šių konferencijų pagrindinis tikslas yra pasidalyti su ūkininkais sukauptomis žiniomis bei naujienomis, kurias jie galėtų taikyti ir savo ūkiuose.

„Esame vienintelis šalyje agroverslas, turintis mokslinį skyrių, kuriame atliekame įvairius tyrimus ir bandymus. Patys esame žemdirbiai, todėl su savo klientais dalijamės tik praktikoje patikrinta informacija ir sprendimais. Tai yra mūsų didžiausia stiprybė, nes dalijamės tik tuo, kuo patys tikime“, – sako E.Šakys.

Duomenys žemdirbiams – iš palydovo

Kalbėdamas apie 2023 metų tendencijas, įmonės „Agrokoncernas“ vadovas teigia, kad agrosektorius ypač aktyviai naudojasi technologine pažanga. Pavyzdžiui, įmonės vystomos „AgroSmart“ platformos vartotojai, vertindami savo laukų ir derliaus būklę, naudojasi ne tik įvairiais agronominiais įrankiais, bet ir palydovo duomenimis.

„Palydovo duomenys atnaujinami kas savaitę. Programa juos apdoroja žemdirbiui suprantama kalba, suteikdama galimybę įvertinti tokius parametrus kaip augalų būklė, vešlumas, probleminės lauko vietos ir kitus. Matydamas bendrą situaciją, žemdirbys gali imtis atitinkamų priemonių ir operatyviai ieškoti problemų sprendimo būdų, įvertinti, ar jie pasiteisina“, – paaiškina E.Šakys.

Į žemės ūkį vis labiau skverbiantis technologijoms, pažangūs žemdirbiai vis mažiau nori rizikuoti, todėl ieško patikrintų, praktikoje veikiančių sprendimų. Dėl šios priežasties pastartuoju metu tampa itin paklausūs specialistai, kurie moka dirbti su duomenimis, seka žemės ūkio sektoriaus naujienas ir tendencijas.

Matydamas augantį tokių specialistų poreikį, „Agrokoncerno“ inovacijų ir tyrimų centras „AgroITC“
 siūlo naują paslaugą – nepriklausomo agronomo konsultacijas. Ūkininkai turės galimybę užsisakyti agronomo paslaugas visais ūkio valdymo klausimais. „Asmeninis agronomas teiks mūsų tyrimų centro patikrintus sprendimus, taip pat suteiks informaciją apie pokyčius agrosektoriuje, padės valdyti darbo laiką ir užimtumą. Dar vienas didelis šios paslaugos privalumas yra tas, kad sprendimus priima ne vienas žmogus, o visa agronomų komanda“, – paaiškina E.Šakys.

Technologijos padeda taupyti

Tręšti tik ten kur reikia, kiek reikia ir kada reikia – nors ši tendencija ir nėra nauja, tačiau dėl sparčiai tobulėjančių technologijų ūkiams tampa vis labiau prieinama. Tai yra ypač aktualu dabar, kai trąšų kainos yra išaugusios ir sunkiai prognozuojamos.

Įmonės „Agrokoncernas“ padalinys – Tiksliųjų technologijų centras „AgroTTC“ daug dėmesio skiria dirvožemio tyrimams, kurie padeda adaptuoti technologijas skirtingoms veislėms. Pavyzdžiui, įmonės atstovaujami „Topcon“ azoto sensoriai, tokie kaip „CropSpec“, leidžia naudotojui stebėti lauko kintamumą, skenuoti pasėlius, darbo metu rinkti duomenis ir juos apdoroti, pateikti analizę.

Dar vienas istorinis įvykis šalies agroverslo sektoriuje – netrukus į laukus darbuotis išvažiuosiantis pirmasis Lietuvoje tokio tipo žemės ūkiui skirtas robotas „AgXeed“. Ši autonominė mašina gali atlikti tokius žemės ūkio darbus kaip šienavimas, mulčiavimas, žemės dirbimas, sėja. Robotas „AgXeed“ yra valdomas nuotoliniu būdu ir be sustojimo gali dirbti visą parą.

Pasak E.Šakio, didelis proveržis, siekiant užtikrinti augalų sveikatą, buvo padarytas ir augalų apsaugos bei augalų mitybos srityse. Šiemet rinkai „Agrokoncernas“ pristato unikalų fungicidą „Inatreq Active“, kuris yra visiškai nauja priemonė, skirta kovoti su javų ligomis. Paprastai tokios medžiagos sukuriamos tik kartą per porą dešimtmečių.

Ne mažiau svarbi naujiena „Agrokoncerno“ produktų portfelyje – biostimuliantas „BlueN“, kuris padeda augalams paimti azotą iš oro ir panaudoti jį savo augimui, taigi, gerėja derliaus kokybė. Paprastai azotas augalus pasiekia tręšiant dirvą, tačiau dabar jau yra ir papildomas azoto šaltinis. Šis naujas produktas gali padėti ūkininkams prisitaikyti prie besikeičiančių aplinkos sąlygų ir išlaikyti pasėlius derlingus bei sveikus.

Pasak E.Šakio, Lietuvos ūkininkai yra ypač imlūs naujovėms, todėl yra vieni pažangiausių Europoje. Būtent jų aktyvumas ir domėjimasis naujovėmis motyvuoja ieškoti efektyviausių sprendimų, skiriant įgyvendinti pagrindinį tikslą – užtikrinti sveiką ir kokybišką maistą ant mūsų stalų.

Rekomenduojami video