Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Ūkininkai negalės naudoti kai kurių augalų apsaugos produktų

Valstybinė augalininkystės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos panaikino augalų apsaugos produktų Tebusha 25 % EW, Tebuplius ir Poleci Forte registraciją Lietuvoje. Tai reiškia, kad nuo šiol Lietuvos ūkininkai šių augalų apsaugos produktų naudoti negalės.

Sprendimas priimtas gavus atsakymą iš akredituotos laboratorijos, kuri atliko šių produktų kiekybinės ir kokybinės sudėties tyrimus. Konstatuota, kad į Lietuvos rinką pateiktų Tebusha 25 % EW, Tebuplius ir Poleci Forte sudėtis neatitinka Lietuvos Respublikoje registruotų augalų apsaugos produktų sudėties.

Valstybinė augalininkystės tarnyba informuoja, kad nuo 2021 m. vasario 25 d. augalų apsaugos produktus Tebusha 25 % EW, Tebuplius ir Poleci Forte draudžiama saugoti, tiekti rinkai ir naudoti.

Neregistruotiems augalų apsaugos produktams nėra taikomas išpardavimo laikotarpis.

Vadovaujantis Augalų apsaugos saugojimo, tiekimo rinkai, naudojimo taisyklių, patvirtintų Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2003 m. gruodžio 30 d. įsakymu Nr. 3D-564 „Dėl Augalų apsaugos saugojimo, tiekimo rinkai, naudojimo taisyklių patvirtinimo“, nuostatomis importuotojai, platintojai, fiziniai ar juridiniai asmenys privalo šiuos augalų apsaugos produktus išimti iš rinkos ir taisyklėse nustatyta tvarka perduoti atliekų tvarkytojui, turinčiam teisę tvarkyti atitinkamas atliekas, sunaikinti.

Augalininkystės tarnyba primena, kad į rinką gali būti tiekiami tik Lietuvoje registruoti augalų apsaugos produktai.

Augalininkystės tarnybos direktoriaus Sergejaus Fedotovo teigimu, augalų apsaugos produktų registravimą ir vertinimą atlieka įvairių sričių kompetentingų specialistų grupė, kuri analizuoja ir vertina duomenis apie augalų apsaugos produktus ir jame esančias veikliąsias medžiagas, jų tapatumą, fizikines ir chemines savybes, toksikologinius ir metabolizmo tyrimus, poveikį žmonių sveikatai, aplinkai, veikliųjų medžiagų liekanas augaluose, augaliniuose produktuose, produkto veiksmingumą.

Todėl tik registruoti augalų apsaugos produktai yra veiksmingi ir saugūs. „Tuo tarpu neregistruotų ar falsifikuotų produktų poveikis nėra įvertintas ir jų naudojimas gali pakenkti ne tik apdorojamiems augalams, bet ir žmonių sveikatai bei aplinkai“, – perspėja tarnybos vadovas.

Rekomenduojami video