Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Turgavietėse ožkos jau nepopuliarios – pirkėjai renkasi auginti triušius

Sandoriai ir kainos šalies turgavietėse yra puikus Lietuvos kaimo ir žemės ūkio tendencijų veidrodis. Itin kritusios obuolių kainos liudija apie gerą pernykštį derlių, o besibaigiančios pernykščių kopūstų atsargos šią daržovę kilstelėjo į rekordines kainų aukštumas.

Šalyje mažėja ožkų populiarumas: palyginti su praėjusių metų geguže, šiemet paskutinį pavasario mėnesį labiausiai sumažėjo ožkingų ožkų ir ožkavedžių kaina.

Naujausias Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro leidinys „Agro Rinka“ skelbia, kad ožkingą ožką ar ožkavedę šiemet gegužės pabaigoje buvo galima įsigyti už 76 eurus, kai lygiai prieš metus toks pirkinys atsiėjo 125 eurus, taigi, šios rūšies ūkiniai gyvūnai atpigo net 39 proc.

Gerokai pigiau (23 proc.) kainuoja ir ožiai, mažiausiai (9 proc.) pigo ožkų prieauglis. Palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu net 29 proc. pigiau šalies turguose parduodamos ir ėringos avys bei ėriavedės. 2018 metų gegužę jos kainavo 131 eurus, o šiemet ėringą avį ar ėriavedę buvo galima įsigyti už 93 eurus.

Avinų kaina sumažėjo 27 proc., o ėriukų (iki 18 mėnesių) – 14 procentų. Tačiau šiemet gerokai – iki 26 proc. – ūgtelėjo mėsinių triušių kaina.

Pernai gegužę 12 mėnesių mėsinio triušio kaina nesiekė 6 eurų, o šiemet už tokį pirkinį jau teks mokėti 7,5 euro. Nežymiai, tačiau vis dėlto krito gaidžių, vištų bei viščiukų kaina, o ančių jauniklių truputį pakilo. Galvijų kainos, išskyrus prieauglį iki 8 mėnesių, praktiškai nekito ir turėjo nedidelę kainos augimo tendenciją, o prieauglio sumažėjo beveik 6 procentais.

Mažėja ožkų populiarumas: palyginti su praėjusių metų geguže, šiemet labiausiai sumažėjo ožkingų ožkų ir ožkavedžių kaina.

Paršeliai ir kiaulės, palyginti su praėjusių metų geguže, šiemet pabrango beveik 18 procentų.

O štai javų kainos Lietuvos turgavietėse šiemet gegužę turėjo stiprią kainos kilimo tendenciją. Palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, labiausiai išaugo avižų kaina.

Pernai 50 kg avižų kaina nesiekė 8 eurų, o šiemet už tiek tenka pakloti beveik 12 eurų, arba beveik 45 proc. daugiau. Panašiai ( beveik 44 proc.) brango ir miežiai, o mažiausiai (34 proc.) padidėjo kviečių kaina. Mobiliose turgavietėse beveik 17 proc., palyginti su 2018 metų geguže, atpigo ir ožkų pienas.

Vis dėlto kainų kritimo rekordas priklauso medui – šis produktas atpigo kone penktadaliu.

Pernai gegužę už 1 kg medaus šalies mobiliose turgavietėse vidutiniškai mokėjome 6,8 euro, o šiemet kaina nesiekia 5,5 euro.

Trečioje atpigusių produktų vietoje atsidūrė obuoliai, jie gegužę kainavo beveik 15 proc. mažiau nei pernai.

Mobiliose turgavietėse labiausiai – 61proc. pakilo svogūnų, neplautų seno derliaus morkų (45 proc.) bei seno derliaus bulvių (31 proc.) kainos.

Didžiosios dalies žemės ūkio ir maisto produktų vidutinės kainos stacionariuose turgavietėse šiemet, palyginti su pernai, ūgtelėjo. Nepralenkiami rekordininkai buvo lietuviški baltagūžiai seno derliaus kopūstai, kainavę beveik 167 proc. daugiau nei pernai gegužę.

Svogūnai, palyginti su pernai, turguose brango 85 proc., o neplautos seno derliaus morkos – beveik 61 procentu.

Vilma Kasperavičienė

 

Lietuvos žinios

Rekomenduojami video