Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Traktorių „Valtra“ pasidovanojo gimtadienio proga

Vienas stambiausių Lietuvos ūkininkų Saulius Dambrauskas, aistringas traktorių „Valtra“ gerbėjas, toliau muša rekordus – praėjusį trečiadienį į jo kiemą įriedėjo jau šešioliktas suomiškas plieninis žirgas, papuoštas šventiniu kaspinu.

Per metus nusipirko du

Šiemet tai jau antras „Valtra“ traktorius, kurį Kėdainių rajono daržininkui ir javų augintojui pristatė suomiška ir kita vakarietiška technika Lietuvoje prekiaujanti bendrovė „Rovaltra“. „Traktorius „Valtra“ – geriausia gimtadienio, kurį švenčiu lapkričio mėnesį, dovana. Tik kai juos gaunu, jau būna sniego“, – patenkintas šypsojosi ūkininkas.

„Valtra“ traktoriai komplektuojami pagal individualius klientų poreikius – galima pasirinkti nuo norimos spalvos iki papildomų kabinos detalių. Šį kartą ūkininkas pasirinko juodos spalvos galiūną. Jis iš karto išbandė į kiemą įriedėjusį naujutėlaitį traktorių.

Apsukęs kieme ratą, S.Dambrauskas pasidalijo pirmais įspūdžiais. „Jaučiasi, kad galingas ir didelis, tokio ir norėjome. Dabar jis bus galingiausias ir sunkiausias tarp turimų „Valtrų“. Nusipirkome ražieninę sėjamąją, kuriai traukti pritrūkome galios. Tad teko rinktis dar vieną suomišką traktorių – galingesnį. Reikėjo tokio, kuris turėtų daugiau jėgos ir svorio. Jo galingumas – 270 arklio galių. Šiam traktoriui teks sunkiausi ūkio darbai“, – teigė ūkininkas.

Stambaus ūkio savininkui buvo pasiūlytas S serijos traktorius, sukurtas ūkininkams profesionalams, kuriems reikia aukštos kokybės ir didelės galios, taip pat – ir pačių pažangiausių technologijų. Šios serijos traktorių galingumas – nuo 270 iki 400 arklio galių.

S.Dambrauskas aiškino, kad šiuolaikinis ūkininkavimas verčia ieškoti vis efektyvesnių gamybos būdų. „Daugiau derliaus jau neišspausi, reikia mažinti gamybos kaštus. Įsigijus galingus ražieninę sėjamąją ir traktorių, nereikia arimo darbų. Taigi mažiau bus važinėjama po lauką, mažiau slegiama dirva“, – našios ir galingos technikos privalumus vardijo ūkininkas.

Į kiemą įriedėjęs naujas „Valtra“ bus galingiausias ūkyje tarp suomiškų traktorių parko.

Atlydėjo su dovanomis

Kėdainių rajono ūkininką, įsigijusį šešioliktą suomišką traktorių, galima būtų vadinti „Valtrų“ kolekcionieriumi. Tačiau taip gali pasirodyti tik iš pirmo žvilgsnio. Susipažinus su ūkiu, tampa aišku, kodėl vyras kasmet vis papildo suomiškos technikos parką. Kartu su sūnumi Povilu apie 1 000 hektarų žemės dirbantis S.Dambrauskas, be javų, augina nemažai bulvių ir svogūnų. Daržininkystės ūkyje prireikia daug technikos, ypač rudenį, kai dorojamas derlius ir ruošiamasi žiemkenčių sėjai. Tuomet spėriai sukasi ir žmonės, ir visos mašinos.

Ūkyje darbuojasi ir senuku vadinamas „Valtra Valmet“, kurį vyras pirko maždaug prieš dvidešimt metų. Aišku, jam tenka lengvesni darbai, bet įsigyto pirmojo vakarietiško traktoriaus ūkininkas dar nesiruošia išleisti į pensiją.

Naują traktorių į ūkį su dovanomis atlydėjęs „Rovaltros“ generalinis direktorius Romualdas Trainaitis sakė, kad pas S.Dambrauską visada važiuoja su gera nuotaika. „Tai vienas iš stambiausių mano pirkėjų, labai tuo džiaugiuosi, nes su juo malonu bendrauti“, – teigė vakarietiška technika prekiaujančios bendrovės vadovas. Šįkart R.Trainaitis ūkininkui įteikė meškerę ir palinkėjo daugiau laiko rasti mėgstamai žvejybai. „Galėsi važiuoti į Norvegiją otų gaudyti. Laikas vis daugiau ūkio valdymo darbų perleisti sūnui ir pereiti į žuvavimo režimą“, – atsipūsti po darbymečio ragino „Rovaltros“ generalinis direktorius.

Tausojantis aplinką

„Rovaltros“ pardavimų direktorius Justas Lukštas aiškino, kad naujas ūkininko įsigytas traktorius yra visiškai sukomplektuotas – čia įdiegta tiksliam ūkininkavimui svarbi automatinio vairavimo ir padargus valdyti leidžianti ISOBUS sistema, sumontuota AGCO bepakopė transmisija, turinti skirtingus darbo režimus skirtingoms užduotims atlikti ir užtikrinanti traukimo galios ir transmisijos efektyvumo optimizavimą, bei kitos naujausios technologijos, be kurių pažangūs žemdirbiai dabar neišsiverčia. Tokia technika suteikia daugiau komforto su ja dirbančiam mechanizatoriui, padidina darbo našumą, kartu – ir ūkio efektyvumą. „Be to, šis suomiškas traktorius, kaip ir kiti, atitinka „Euro 4“ standartą, todėl yra ekologiškas ir tausojantis aplinką. Juokaujama, kad tokie traktoriai galėtų Kinijoje dirbti ir valyti orą“, – pastebėjo J.Lukštas.

Jau antrame S.Dambrausko traktoriuje įdiegta ir kompanijos pasididžiavimu tapusi inovacija – išmanusis porankis „Smart Touch“, kuris suteikia daug naujausių tiksliosios žemdirbystės įrangos naudojimo ir traktoriaus bei daugybės padargų valdymo galimybių. Lengvai valdomas išmanusis porankis, giriamas tiek ekspertų, tiek ūkininkų, įdiegiamas N, T ir S serijos „Valtra“ traktoriuose.

Daugelis „Valtra“ traktorių gerbėjų žino, kad Hanoverio parodoje „Agritechnica 2017“ galingiausias T serijos modelis – „Valtra 254 Versu“ su „Smart Touch“ porankiu buvo pripažintas 2018 metų traktoriumi. Jam taip pat buvo skirtas ir auksinis medalis už dizainą.

S.Dambrauskas prisipažino, kad anksčiau gana skeptiškai vertino technologines naujoves, kurias siūlė traktorių gamintojai. Kai jas išbandė, nuomonė kardinaliai pasikeitė. „Dabar jau nebeįsivaizduoju, kaip galima dirbti be jų. Tikslioji žemdirbystė turi daug pranašumų, pirmiausia naujos technologijos leidžia taupyti sąnaudas ir laiką ir svarbiausia – žmogui palengvina darbą. Apvažiavai elektros stulpus ir gali sau ramiai klausytis muzikos – traktorius važiuoja lygiomis vagomis. Valdymą palengvina automatinė galulaukių sistema“, – modernių technologijų privalumus vardijo daržininkas.

Ūkyje dar dirba prieš dvidešimt metų įsigytas „Valtra Valmet“.

Ištikimas „Valtroms“

Ūkininkas pasakojo, kad, planuodamas naują investiciją, sulaukė daug pasiūlymų. Technika prekiaujančių įmonių atstovai vieni per kitus siūlė ir į kiemą vežė išbandyti jų traktorius. Javų ir daržovių augintojas išbandė bene šešis plieninius žirgus, bet nė vieno iš jų nepasirinko – liko ištikimas suomiškiems traktoriams. Vyras sakė nematęs reikalo blaškytis – „Valtra“ traktoriai patikimi ir našūs, o gamintojai juos vis tobulina ir diegia vis pažangesnes technologijas. „Dar svarbu ir tai, kad suomiškų traktorių kokybės, patikimumo ir kainos santykis – labai palankus ūkininkams“, – savo pasirinkimą pagrindė S.Dambrauskas ir pridūrė, kad tam įtakos turėjo ir nepriekaištingai dirbantis „Rovaltros“ išplėtotas techninės priežiūros tinklas Lietuvoje.

Pasak ūkio savininko, renkantis žemės ūkio techniką svarbu įvertinti, kokios yra šios technikos pardavėjo serviso paslaugos. „Traktorių „Valtra“ servisui priekaištų neturiu. Be to, „Rovaltra“ jau paskelbė apie planus šalia Kauno statyti naują centrą, jį žada atidaryti kitų metų rudenį“, – teigė jis.

Verta priminti, kad naujiems „Valtra“ traktoriams suteikiama trejų metų, arba 3 000 darbo valandų, garantija (kas sueis pirma).

S.Dambrauskas vertina ne tik suomiškus traktorius. Jo ūkyje veikia suomiška „Antti“ gamyklos grūdų džiovykla ir „Antti“ biokuro katilas. Mobilus biokuro katilas naudojamas ne tik grūdams džiovinti, bet ir dirbtuvėms šildyti, o pavasarį – ir bulvėms daiginti. Jis kūrenamas grūdų atliekomis ir smulkinta mediena.

Ūkyje dirba ir „Rovaltros“ atstovaujamos italų kompanijos „Merlo“ keturi krautuvai – nepakeičiami pagalbininkai, kurie ūkyje perkrauna tūkstančius tonų derliaus.

 

Rekomenduojami video