Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Tai, ką reikia žinoti žemdirbiams

Valstybinė augalininkystės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos (toliau – Augalininkystės tarnyba) nuotoliniu būdu organizavo viešą konsultaciją, kurios metu ūkio subjektai buvo supažindinti ne tik su naujausia ir aktualiausia informacija, bet ir sulaukė atsakymų į jiems rūpimus klausimus. Manome, kad atsakymai svarbūs ne tik renginio dalyviams, bet ir daugeliui ūkių, užsiimančių augalininkystės verslu.

Kada galima pasėlius purkšti „Reglone“ herbicidu, ar jis nepavojingas bitėms?

Leidimas naudoti šį herbicidą buvo išduotas 120 dienų laikotarpiui žieminių ir vasarinių rapsų, sėklinių pupų, sėklinių žirnių, sėklinių baltųjų garstyčių, sėklinių pašarinių (aliejinių) ridikų, sėklinių dobilų pasėliams defoliuoti prieš nuimant derlių. Naudojimo laikotarpis – nuo birželio 17 d. iki spalio 14 d. Nenustatyta, kad „Reglone 200 SL“ yra pavojingas bitėms. Šis produktas yra defoliantas, skirtas pasėliams purkšti prieš nuimant derlių, todėl privaloma laikytis etiketėje nurodytų naudojimo reikalavimų.

Insekticido „Nexide“ etiketėje yra įrašas „Pavojingas bitėms“, todėl, siekiant apsaugoti šiuos ir kitus augalus apdulkinančius vabzdžius, negalima jo naudoti augalų žydėjimo metu. Be to, įspėjama, kad rapsų pasėliuose šį insekticidą galima naudoti nuo skilčialapių išsiskleidimo iki jų žydėjimo pabaigos. Tačiau tada kyla klausimas, ar „Nexide“ galima naudoti žydinčių rapsų pasėlyje naktį?

Insekticidą „Nexide“ galima naudoti augalų žydėjimo metu, tačiau tik tada, kai baigiasi bičių aktyvaus maitinimosi metas, t. y. nuo 21.00 iki 4.00 val., ir apie purškimą pranešama Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) prieš dvi kalendorines dienas. Etiketėje pateikta informacija bus patikslinta, kad ji neklaidintų šių augalų apsaugos produktų naudotojų.

Ar galima purkšti žirnius jų žydėjimo metu, nes bitės jų nelanko?

Žydintys žirniai yra patrauklūs bitėms augalai, nes jie išskiria ir nektarą, ir žiedadulkes, todėl žydinčių žirnių negalima purkšti žydėjimo metu. Taigi juos galima purkšti tik pasibaigus bičių aktyvaus maitinimosi metui, t. y. nuo 21.00 iki 4.00 val. ir apie purškimą pranešti PPIS prieš dvi kalendorines dienas, kaip nurodyta augalų apsaugos produktų etiketėse.

Nuo kurio laikotarpio Integruotos kenksmingųjų organizmų kontrolės (IKOK) reikalavimai taikomi būtent punktui „laikosi augalų kaitos reikalavimų“? Pasirodo, kad Žemės ūkio ministerija 2023 m. leidžia atsėliuoti. Kaip Augalininkystės tarnybos atliks patikras pagal IKOK reikalavimus ?

IKOK reikalavimai taikomi nuo 2022 m. liepos 1 d., įsigaliojus Augalų apsaugos plano, patvirtinto Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2012 m. birželio 29 d. įsakymu Nr. 3D-535 „Dėl Augalų apsaugos plano patvirtinimo“ pakeitimui visi profesionalieji augalų apsaugos produktų naudotojai privalo laikytis šio dokumento 3 priede nustatytų IKOK taikymo reikalavimų, tarp jų – ir augalų kaitos:

https://www.e-tar.lt/portal/lt/legalActEditions/TAR.E94F072A30D8?faces-redirect=true

Lietuva pasinaudojo išimtimi, kurią suteikia Europos Komisijos reglamentas, todėl Geros agrarinės ir aplinkosauginės būklės (GAAB) reikalavimą dėl augalų kaitos taikymo žemės ūkio veikloje atidėjo iki 2024 m. Svarbu pažymėti, kad GAAB reikalavimų laikymasis yra susietas su išmokomis pagal Strateginį planą ir ši išimtis taikoma tik paramos sąlygų atitikties kriterijams. IKOK principus reglamentuojančioje direktyvoje tokios išimtys nėra numatytos.

Augalininkystės tarnybos specialistai tikrinimus atliks pagal IKOK taikymo kontrolinį klausimyną, su kuriuo galima susipažinti tarnybos tinklalapyje:

http://www.vatzum.lt/lt/administracine-informacija/ukio-subjektu-prieziura/kontroliniai-klausimynai/

Purškimai prasideda anksčiau nei būna patvirtinta deklaracija. Augalų apsaugos produktų naudojimo apskaitos žurnale reikalaujama nurodyti deklaracijoje esantį eilės numerį. Pildant popierinį variantą keblumų nekyla, – galima viską užpildyti ir galbūt tuos eilės numerius įrašyti gavus deklaraciją, tačiau kaip bus pavasarį, kai viską reikės pildyti per PPIS sistemą?

Kai naujo sezono deklaracijos dar nepatvirtintos, PPIS pildomame žurnale yra galimybė duomenis suvesti rankiniu būdu arba įsikelti paskutinės aktualios paraiškos duomenis ir juos paredaguoti. Jei pildant žurnalą PPIS kiltų klausimų, prašome pagal kompetenciją kreiptis į VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro (ŽŪIKVC) specialistus: https://www.vic.lt/

Kur galima susipažinti su IKOK principų taikymo ar netaikymo klausimynu AAP naudotojams, taip pat su tikrintojui skirtomis taisyklėmis, kuriomis vadovaujantis gali būti skiriamos baudos ?

Su Integruotos kenksmingųjų organizmų kontrolės (IKOK) taikymo kontroliniu klausimynu galima susipažinti Augalininkystės tarnybos interneto tinklalapyje:

http://www.vatzum.lt/lt/administracine-informacija/ukio-subjektu-prieziura/kontroliniai-klausimynai/

Augalų apsaugos produktų naudotojui skirtus IKOK reikalavimus galima rasti Augalų apsaugos plano 3 priede:

https://www.e-tar.lt/portal/lt/legalActEditions/TAR.E94F072A30D8?faces-redirect=true

Pažymime, kad administracinės baudos už IKOK reikalavimų nesilaikymą pagal Administracinių nusižengimų kodekso 3427 straipsnį skiriamos, jeigu ūkininkas nesilaiko nė vieno nustatyto reikalavimo arba jeigu per Augalininkystės tarnybos suteiktą terminą nepašalina patikrinimo metu duoto nurodymo ištaisyti nustatytą pažeidimą.

Norėtųsi sužinoti daugiau informacijos apie IKOK įsivertinimą iki gruodžio 31 d.. Kur rasti tą klausimyną? Nes kol kas apie tą prievolę išgirsta tik tie ūkininkai, kuriuos patikrina Augalininkystės tarnybos specialistai. Norėtųsi daugiau ir aiškesnės informacijos: kas bus, jei tokio įsivertinimo ūkininkas nepateiks iki nurodytos dienos?

Vienas iš IKOK reikalavimų – įvertinti, ar žemės ūkio veikloje taikytos IKOK priemonės buvo veiksmingos. Tai galima padaryti trimis būdais:

1. pagal Augalų apsaugos plano 6 priede patvirtintą anketą, kuri turi būti užpildyta popierine arba elektronine forma. Užpildytos anketos turi būti saugomos ne trumpiau kaip penkerius metus;

2. IKOK priemonių veiksmingumą aptarti su augalų apsaugos konsultantu, turinčiu galiojantį augalų apsaugos pažymėjimą ir užpildyti laisvos formos ir turinio individualų ūkio įsivertinimą, kuris turi būti saugomas ne trumpiau kaip penkerius metus;

3. pagal laisvos formos ir turinio individualų ūkio įsivertinimą, kuris turi būti saugomas ne trumpiau kaip penkerius metus.

Patikrinimų metu nepateikus anketos už praeitus metus, ūkininkui bus duodamas terminas įsivertinti IKOK taikymą ir pateikti Augalininkystės tarnybos specialistams įsivertinimo veiksmingumo rezultatus įformintus pagal vieną iš aukščiau nurodytų būdų.

Ar vykstant karui Ukrainoje bus privaloma laikytis sėjomainos? Gal tokiu metu svarbiau yra siekti apsirūpinti maistu?

Sėjomaina yra agronomijos pagrindas, todėl, jei žemės ūkio veikloje ji nebus taikoma, apsirūpinimas maistu tikrai taps problema, nes augalų tiesiog bus nebeįmanoma užauginti. Dėl netaikomos sėjomainos prastėja dirvožemio kokybė, plinta piktžolės, kenkėjai bei ligos, o atsižvelgiant į mineralinių trąšų kainas bei siekį mažinti augalų apsaugos produktų naudojimą žemės ūkyje, Europos Sąjungoje taikyti sėjomainą yra neišvengiama.

Ar ne juokinga, kad IKOK prieštarauja GAAB reikalavimui?

Prieštaravimų nėra, nes IKOK reikalavimų laikymasis pagal Augalų apsaugos įstatymą yra privalomas visiems profesionaliesiems augalų apsaugos produktų naudotojams, nesvarbu, ar jie siekia Europos Sąjungos skiriamų išmokų, ar ne. Tuo tarpu GAAB reikalavimų laikymasis yra susijęs tik su išmokomis.

Kokį patvirtintą dokumentą reikia gauti, kad būtų galima užpildyti trąšų naudojimo žurnalą?

Informuojame, kad žemės ūkio veiklos subjektas, naudojantis mineralines (neorganines) trąšas, turi pildyti trąšų naudojimo apskaitos žurnalą (2 priedas) popieriuje arba elektronine forma einamaisiais metais ne rečiau kaip du kartus: iki liepos 1 d. ir iki gruodžio 31 d., vadovaujantis Tręšiamųjų produktų naudojimo reikalavimų aprašo, patvirtinto Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2019 m. gegužės 29 d. įsakymu Nr. 3D-332 „Dėl Tręšiamųjų produktų naudojimo reikalavimų aprašo patvirtinimo“ (toliau – Aprašas) 32 punktu. Vadovaujantis Apraše nustatytais reikalavimais, norint užpildyti trąšų naudojimo apskaitos  žurnalą, jokio patvirtinančio dokumento laukti nereikia.

Ar bus privalomas tręšimo mineralinėmis trąšomis planas ?

Šiuo metu tręšiamųjų produktų naudojimo planas neprivalomas tręšiant mineralinėmis trąšomis, vadovaujantis Tręšiamųjų produktų naudojimo reikalavimų, patvirtintų Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2019 m. gegužės 29 d. įsakymu Nr. 3D-332 „Dėl Tręšiamųjų produktų naudojimo reikalavimų aprašo patvirtinimo“ nustatytais reikalavimais, apraše (toliau – Aprašas). Augalai turi būti tręšiami naudojant optimalias, aplinką tausojančias tręšiamųjų produktų normas pagal gamintojų nurodytas rekomendacijas arba pagal tręšimo planą, sudarytą vadovaujantis Aprašo 5 punktu.

Daugiau aktualios ir naudingos informacijos rasite Augalininkystės tarnybos interneto svetainėje www.vatzum.ltFacebook ir Linkedin paskyrose.

VAT informacija

Rekomenduojami video