Dabar pats metas mėgautis šviežiomis daržovėmis – jų kainos spėriai krinta žemyn. Kėdainių „Jaunatvės“ turgelis kasdien tiesiog skęsta įvairiaspalvių daržovių jūroje – šviežutėliai agurkai, raudonskruosčiai pomidorai, svogūnų laiškai, įvairios salotos... Tikra šviežių vitaminų bomba mūsų organizmui.
Kainos nesikandžioja
Turgelyje šiomis dienomis gausu ir įvairių žalumynų. Prekybininkai siūlo įsigyti įvairių salotų, krapų, petražolių, ridikėlių. Už ryšulėlį šių daržo gėrybių prašoma 30–50 centų.
„Dabar šių žalumynų turi kiekvienas prekybininkas, kiekvienas sodininkas ir daržininkas.
Žinoma, kol kas čia visi skinti iš šiltnamio arba auginti po agroplėvele, nes lauke neužaugtų taip anksti. Bet ir lauke jau kalasi po truputį, žiūrėkit, už savaitės ar kitos jau turėsime ir lauko žalumynų“, – atskleidė prekybininkai.
Kėdainių simbolis
Kas antras prekybininkas žmonėms siūlo įsigyti šviežutėlių, ką tik skintų agurkėlių.
Pas daugelį prekybininkų agurkai dar ir su žiedeliais, kas įrodo, kad jie tikrai skinti vos prieš keletą valandų. Už kilogramą agurkų šiomis dienomis prašoma 2–2,5 euro.
„Agurkų kainos krinta, nes oras šyla ir kaskart jų nuskiname vis daugiau.
Kai būna šaltos naktys, agurkai neauga, tada ir kainos kyla.
Ko reikia agurkui? Šilumos ir drėgmės. Jei tokios sąlygos yra, agurkas auga kaip pasiutęs ir kainos krinta, tad dabar pats metas mėgautis šia kėdainietiška daržove. Orai šils, agurkai tik pigs“, – konstatavo daržininkai.
Pomidorai, pomidorai
Turgelyje taip pat pūpso ir raudonskruosčiai pomidorai.
Deja, pas daugumą prekybininkų ši parduodama daržovė užauginta ne Kėdainiuose, ar kur kitur Lietuvoje, o dažniausiai atvežta iš užsienio šalių.
Vietiniams raudonskruosčiams gulti ant prekystalių dar anksti, tad prekiaujančių Lietuvoje užaugintais pomidorais, dar labai mažai.
Prekybininkai sako, kad nėra didelio skirtumo tarp Lietuvoje ir užsienyje užauginto pomidoro skonio, tačiau čia jau tegul kiekvienas sprendžia pagal savo supratimą.
Užsienietiškų pomidorų kilogramas kainuoja eurą su trupučiu, o štai lietuviškų pomidorų kilogramas vertas net trijų eurų.
Braškės – iš Graikijos
Turgelyje keletas prekybininkų prekiauja ir braškėmis. Paklausti jie net nebando slėpti, kad braškės – ne lietuviškos, o graikiškos. Už tokių braškių kilogramą prašoma 4–5 eurų.
Lietuviškos braškės yra kur kas brangesnės, o pirmųjų braškių kaina yra tikrai įspūdinga. Tad šių uogų gerbėjams dar teks palaukti, kol galės mėgautis pernelyg neskaičiuodami išlaidų.
Buvo ir pernykščių
Turgelyje vis dar galima rasti ir pernykščių daržovių.
Kilogramas didelių bulvių kainuoja pusę euro, tiek pat ir kilogramas morkų, burokų bei svogūnų. Obuolių kaina šiek tiek pakilusi – už jų kilogramą prašoma nuo vieno iki pusantro euro.
„Obuoliai brangsta, nes juos išlaikyti nesuvytusius yra sunku.
Pabandykite per žiemą obuolius išlaikyti.
Išsilaiko tik kai kurios obuolių rūšys ir labai šaltoje patalpoje. Todėl ir kainos kyla“, – konstatavo prekybininkai.
Dimitrijus KUPRIJANOVAS