Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Stambiesiems – riestainis, smulkiesiems – jo skylė

Jurbarko rajono valdžia nusprendė, kad žemės mokesčio lengvatos verti tik stambieji ūkininkai. Dėl to diskriminuojami pasijuto smulkieji ūkininkai.

Jurbarko rajono taryba, sulaukusi rajono ūkininkų sąjungos prašymo dėl šiemet tvyrojusios sausros ir pernai vyravusių žemės ūkiui nepalankių orų atleisti juos nuo žemės mokesčio, padėti neatsisakė, tačiau padarė tai „savitai“. Vietos politikai nusprendė, kad lengvatos nusipelno ne visi ūkininkai ir ne tokio dydžio, kokios prašyta.

Taigi žemės mokestis perpus bus sumažintas tik tiems ūkininkams, kurie yra įsiregistravę kaip pridėtinės vertės mokesčio (PVM) mokėtojai. Rajono teritorijoje iš viso yra registruota 2450 ūkių. Duomenų, kiek iš jų yra PVM mokėtojai, aptikti nepavyko.

Aišku tik tiek, kad beveik 65 proc. ūkių – daugiau kaip 1,5 tūkstančio – valdo iki 10 hektarų žemės. Tad vargu ar kuris jų yra PVM mokėtojas, nes pareiga registruotis Valstybinėje mokesčių inspekcijoje PVM mokėtoju ūkininkui atsiranda tik tuomet, kai jo ūkio metų pajamos viršija 45 tūkst. eurų. Tokias metų pajamas pasiekia tik stambieji, pramoniniai ūkiai.

Kiti ūkininkauja ir nebūdami PVM mokėtojais. Daugiau kaip 100 hektarų žemės Jurbarko rajone valdo apie 50 ūkių. Norėjo padėti Komentuodamas minėtą savivaldybės tarybos sprendimą, Jurbarko rajono meras Skirmantas Mockevičius „Lietuvos žinioms“ aiškino, kad tokia vietos politikų valia. Esą ne jis vienas nutarė, jog mokesčio lengvata galės pasinaudoti tik įsiregistravusieji PVM mokėtojais, taip nusprendė tarybos dauguma.

„Buvo ūkininkų sąjungos prašymas nustatyti lengvatą, ir mes jį patenkinome. Taip kompensuojame praradimus tiems, kurie vykdo ekonominę veiklą didesniu mastu, nes ūkininkai dėl nepalankių gamtinių sąlygų patyrė nemenką žalą“, – dėstė meras.

Tuo metu Jurbarko rajono ūkininkų sąjungos pirmininkas Raimundas Jovarauskas „Lietuvos žinias“ tikino, jog siekta, kad žemės mokesčio lengvata būtų nustatyta visiems žemę dirbantiems ūkininkams, o ne tik PVM mokėtojams.

Eliminuoti iš galimų lengvatos gavėjų siekta vadinamuosius sofos ūkininkus, kurie yra savo žemę išnuomoję ir patys jos nedirba. Mat tokie ūkininkai nuomos mokestį iš nuomininkų ima, neatsižvelgdami į tai, ar palankūs ūkininkauti metai buvo, ar ne.

„Savivaldybės taryba nutarė, kad neįmanoma identifikuoti ūkininkų, kurie nedirba žemės, o tik ją nuomoja, todėl nusprendė taip, kaip jai pasirodė parankiau, lengviau. Mūsų toks sprendimas netenkina, nes jis yra neteisingas“, – pažymėjo R. Jovarauskas.

Jaučia skriaudą

Netoli Veliuonos nedidelį karvių ūkį turinti ir iš jo gyvenanti ūkininkė Jūratė Preimonienė teigė nesuprantanti, kodėl rajono taryba ignoruoja smulkiųjų ūkininkų interesus, nors jiems išgyventi tikrai yra ne lengviau nei stambiesiems.

„Kodėl lengvata taikoma turinčiajam 200 karvių, o netaikoma man, turinčiai tik 5 karvutes? Gal aš esu kenkėja, gal trukdau stambiesiems ūkininkams?“ – retoriškai klausė ji. „Lietuvos žinių“ kalbinta Žemės ūkio rūmų savivaldos organizatorė Jurbarko rajone Rūta Misevičienė neabejojo, kad rajono tarybos sprendimas taikyti žemės mokesčio lengvatą tik tiems ūkiams, kurie yra įsiregistravę PVM mokėtojais, diskriminuoja daugumą rajono ūkininkų.

„Mūsų rajone vidutinis ūkis valdo apie 11,4 hektaro žemės. Šiandien kalbėjausi ne su vienu ir 20, ir 30 hektarų valdančiu ūkininku. Nė vienas jų nėra įsiregistravę PVM mokėtojais, todėl jiems žemės mokesčio lengvata nebus taikoma.

Tai labai neteisinga ir galbūt prieštarauja Konstitucijai, nes prieš įstatymą visi turi būti lygūs“, – sakė ji. Anot R. Misevičienės, ji jau kreipėsi į Jurbarko rajono vadovus, kad minėtas tarybos sprendimas būtų kuo skubiau koreguojamas.

Spręstų teismas

Vyriausybės atstovė Tauragės apskrityje Irena Ričkuvienė „Lietuvos žinioms“ pripažino, kad Jurbarko rajono tarybos sprendimas dėl žemės mokesčio lengvatos taikymo ir jai sukėlė abejonių.

Tačiau I. Ričkuvienė kol kas negali imtis jokių priemonių, nes iki šiol nėra gavusi mero S. Mockevičiaus pasirašyto tarybos sprendimo. „Tarybos sprendimo projektas dėl mokesčio lengvatos buvo visiškai kitoks.

Toks, koks buvo priimtas, atsirado jau vykstant tarybos posėdžiui. Per jį perspėjau tarybos narius, kad toks sprendimas gali būti pripažintas kaip diskriminacinis, tačiau į mano pastabas neatsižvelgta“, – pasakojo Vyriausybės atstovė Tauragės apskrityje.

Ji tikino ketinanti kreiptis į Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą. Šios tarnybos Teisės skyriaus vedėjas Vytis Muliuolis „Lietuvos žinioms“ aiškino, kad ji negali vertinti Jurbarko rajono tarybos sprendimo atitikties Lygių galimybių įstatymo nuostatoms, nes jame numatyta, jog visuose teisės aktuose būtų įtvirtintos lygios teisės ir galimybės, nepaisant lyties, rasės, tautybės, pilietybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, amžiaus, lytinės orientacijos, negalios, etninės priklausomybės, religijos.

„PVM mokėtojo statusas negali būti sietinas nė su vienu Lygių galimybių įstatyme išvardytų draudžiamos diskriminacijos pagrindų. Todėl rajono tarybos sprendimo teisėtumo klausimą gali vertinti tik administracinis teismas“, – sakė jis.

© Lietuvos žinios

Kazys KAZAKEVIČIUS

Rekomenduojami video