Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Sodiečiai gali išsikviesti į namus ir mechaniką, ir serviso paslaugą

Beieškant sau vietos po saule vis plečiasi kaime teikiamų bendruomenės žmonėms reikalingų paslaugų spektras. Vietos verslininkai sugalvoja ir įgyvendina vis originalesnes idėjas. Šakių krašto verslininkas Jonas Abromavičius užsiima keturračių, motorolerių, žoliapjovių, įvairios sodo ir daržo technikos remontu. Ir ne tik šias paslaugas jis šiandien siūlo kaimiškoje teritorijoje. 

Pradėjo keturiolikos

Zanavykas J.Abromavičius ėmėsi to, ko Šakių rajone iki jo niekas nedarė –balansuoja motociklų ratus, prireikus dar suteikia mobilią serviso paslaugą į namus – pagal iškvietimą važiuoja į užsakovo vietą. Jeigu nuvykus nepavyksta suremontuoti, sugedusią techniką savo transportu gabenasi į stacionarią remonto dirbtuvę. 

Jis savo sodyboje Girėnų kaime (Šakių r.) yra įkūręs serviso paslaugų bazę ir parduotuvę, kurioje išrikiuota technika žolei pjauti, keturračiai. Jaunas verslininkas jau kalba ir apie būsimus planus – reikėtų statytis sandėlį, nes jaučia vietos stoką po stogu.

„Čia, kur dabar esu įsikūręs, dar tik visko pradžia. Mano veiklai dar tik 4 metai – yra kur tobulėti, tvarkingai ištobulinti tai, ką jau esu pradėjęs“, – VL sakė reikalingas paslaugas teikiantis Šakių krašto verslininkas.

Tiems, kurie jo dar nepažįsta, įdomus ir šio verslininko ankstyvas susidomėjimas technikos remontu. „Geležimis“ – riedančiomis transporto priemonėmis – Jonas susidomėjo dar būdamas vaikas, jos jį ilgam patraukė. Pats sako, kad pradėjo nuo 14 metų ir iki šių dienų dar nebuvo nutrūkusi jo „tepaliaus“ – technikos remontuotojo – veikla. 

Dešimt metų jis dirbo specializuotos įmonės atstovybės parduotuvėje Šakiuose. Ten remontuodavo ir naujam gyvenimui prikeldavo įvairius sugedusius sodo ir daržo įrankius. Po darbo grįžęs į namus remontuodavo sugedusius draugų ar pažįstamų motorolerius, automobilius. Turėdavo papildomos veiklos, tad ir kažkiek užsidirbdavo. 

Išaugino savarankišką verslą

Įgijęs daugiau patirties, meistras nusprendė „atsisėsti ant savo užpakalio“ ir susikurti savarankišką verslą. Jaunam nagingam vyrui buvo patikėti remontuoti ir keturračiai, išsiplėtė atsarginių detalių tiekėjų ratas. Jį pastebėjo Kaune įkurtos keturračių įmonės vadovas ir pasiūlė atstovauti jiems Šakių krašte.

Tada dirbtuvė namuose meistrui Jonui pasidarė per ankšta, ir jis išsinuomojo patalpas, bet darbų apimtys vis augo, tad Girėnų kaime (Šakių r.) nusipirko sodybą ir visą verslą perkėlė į ją. Verslininko draugai jį padrąsino žengti dar vieną žingsnį – pabandyti gauti paramą verslo plėtrai kaime. Šiandien dėl tokio sprendimo jaunas vyras nesigaili.

„Be paramos, vien tik iš savo kišenės, man nebūtų pavykę šito įgyvendinti, bet nesakau, kad jau viskas įgyvendinta, ne, dar viskas yra tik įgyvendinama“, – sakė Girėnų kaimo verslininkas.

Erdvioje sodyboje J.Abromavičius neskubėdamas kuria servizo bazę. Daug visko turėjo nuo jaunų dienų, dar daug papildė ją, dirbdamas nuomojamose patalpose, bet dar vis kažko trūko. Dabar viską sukėlė į vieną vietą ir dar papildė. „Įrankius, reikalingus tokiame darbe, pirkausi palaipsniui. Kai nori plėstis, reikia ir daugiau įrankių. Sulaukęs finansinės paramos, nusipirkau motociklų keltą ir didelį įrankių vežimėlį, atkeliavo tepalo presai“, – patenkintas pasakojo Šakių rajono verslininkas, nusprendęs Zanavykijoje teikti dar ir tokią paslaugą, kurios niekas dar neteikė – motociklų ratų balansavimą. 

J.Abromavičius savo sodyboje Girėnų kaime (Šakių r.) yra įkūręs serviso paslaugų bazę ir parduotuvę, kurioje išrikiuota technika žolei pjauti, keturračiai. Jaunas verslininkas jau kalba ir apie būsimus planus – reikėtų statytis sandėlį, nes jaučia vietos stoką po stogu.

Šią vasarą J.Abromavičiaus sodyboje–servise apsilankęs Šakių rajono meras Edgaras Pilypaitis pats „pasimatavo“ keturratį. Viešnagė Girėnuose esančioje verslininko rezidencijoje merui paliko gerą įspūdį. „Siekiame rajoną modernizuoti, ieškome naujų, atraktyvių paslaugų, kuriame darbo vietas. Drąsiai ieškokime savo krašto produkcijos gamintojų ir paslaugų teikėjų ir naudokimės. Juk savi marškiniai – visada arčiau kūno“, – teigė E.Pilypaitis.

Įdarbino padėjėją

Jonas rekonstravo ir verslui įsigytos sodybos pastatus – čia atsirado specializuota parduotuvė, kurioje prekiaujama įvairia technika, o servisą sukoncentravo rekonstruotame ūkiniame pastate ir poroje garažų. Prieš nepilnus metus J.Abromavičius sukūrė vieną darbo vietą ir įdarbino gabų, nagingą, pareigingą meistrą, kurį išmokė šio amato paslapčių ir dabar jis talkina teikiant paslaugas žmonėms. „Manau, kad dirbdami ranka rankon, mes abu kartu tuos darbus gana neblogai įveikiame“, – VL užsiminė verslo sumanytojas J.Abromavičius.

Verslininkui dar net minties nebuvo tik vadovauti, nežino, ar kada galės sau tai leisti, nebent verslas klestės. Kai dirba dviese, darbus pasiskirsto – Jonas dažniausiai dirba parduotuvėje, bendrauja su klientais, rūpinasi pardavimais, detalių užsakymu ir tiekimu, o meistras turi savo konkretų darbą – remontuoja žmonių atvežtą sugedusią techniką – vejos traktoriukus, žoliapjoves, trimerius, keturračius ir kt.   

Tuo tarpu J.Abromavičius teikia namų serviso paslaugą. Turi specialų autobusiuką, kuriuo važiuoja į kliento namus, ir jeigu bėda nedidelė – vietoje remontuoja, o jei gedimas rimtesnis – įrenginį kelia į autobusiuką ir vežasi remontuoti į savo servisą.

Pelno teks palaukti

Anot J.Abromavičiaus, palyginus su ankstesniais metais, tokių paslaugų poreikis vis auga. Kurie neturi transporto, neturi kuo nuvežti sugedusio įrenginio, prašo namų serviso paslaugos. „Skambina, prašo, kad atvažiuočiau pasiimti arba pataisyčiau vietoje“, – apie darbo pobūdį pasakojo verslininkas, stebintis, kad vasaros laikotarpiu žmonės daug dirba gamtoje, todėl sugedus žoliapjovei ar sodo technikai, kuri yra nepigi, noriai remontuoja.

Pasak jo, jau ir prieš 10 metų sodo ir daržo technikos žmonės turėjo nemažai, bet pastaraisiais metais jos kiekiai sparčiai išaugo. Net remonto paslaugas teikiantys meistrai susiduria su sunkumais – darbų tiek daug, kad pritrūksta detalių, o jų sunku gauti. Sodo, daržo ir kitokios technikos remonto paslaugos daugiausia kreipiasi Šakių ir Jurbarko rajono gyventojai. Tik dviračių Jono servisas neremontuoja. Šakiuose juos remontuoja kitas meistras ir jie abu šitoje vietoje nesusidubliuoja. 

Iš Šakių rajono verslininko J.Abromavičiaus verslo plėtra pareikalavo daug asmeninių lėšų. Jis VL sakė, kad nereikėtų pamiršti, jog kaimiškuose rajonuose paslaugų įkainiai nėra aukšti, per porą metų išauginti verslą iki tokio lygio, kad galėtum skaičiuoti atsipirkimą ar net pelną, neįmanoma. „Kol kas dar tik bandome pašokti iki to nuliuko“, – aiškino zanavykas. 

Emigruoti neplanuoja

Jono tėviškė – Giedručių kaime (Šakių r.). „Kaime esu gimęs, tai viskas tiktai kaime, niekada niekur kitur nebuvau. Dabar visi mano darbai, gyvenimas sukasi kaime“, – apie save sakė J.Abromavičius. Anksčiau Jono tėveliai gyveno ūkiškai, rūpinosi ir laukais, ir gyvuliais.

J.Abromavičiui šiandieną truputį apmaudu, kad jis nėra diplomuotas mechanikas. Jaunystėje susidėliojo taip, kad gal ir patingėjo mokytis. Pasirinko kelią, kuris siejosi ne su mokslais, ne su teorija, bet su mopedais – pradžioj pats sėdo ant jų, paskui bandė juos remontuoti, taip ir „prilipo“. Nuo 16 metų pradėjo užsidirbti iš remonto. Mokslas taip ir liko nuošalyje.

Kai parduotuvėje dirbo meistru, buvusiam vadovui padedant įgavo dar daugiau praktikos, turėjo galimybę tobulėti seminaruose. Per didelį norą ir gerą praktiką išmoko šio amato pagrindų. Trumpam buvo išvažiavęs užsidirbti į Vokietiją, bet ten nepritaikė nei savo rankų, nei patirties, – jam teko su mechanika nieko bendra neturintys darbai. Emigracijoje užsidirbti pinigai buvo skirti namo remontui.

„Manau, kad daugiau nereikės išvažiuoti. Įsitikinau, kad jeigu nori, tai gal truputį ilgiau užtruks, bet ir Šakių krašte, tvarkingai susidėliojus visus darbus, gali gana neblogai išsilaikyti“, – atvirai sakė Jonas.

Jam tenka vairuoti beveik visas riedančias transporto priemones, kurias remontuoja, o jį patį labiausiai žavi klasikiniai motociklai.

Rekomenduojami video