Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Sodai jau brandina obuolius ir viltis

Šiemet obuolių augintojai gali ramiau atsidusti – kai kur soduose obelų šakos jau linksta nuo vaisių. Tačiau itin gausaus derliaus nesitikima, nes dėl palyginti sausos vasaros obuoliai užaugo ne itin dideli. Jų skynimas taip pat tampa rimtu iššūkiu – surasti trumpam laikui padirbėti ateinančių skynėjų nėra taip paprasta.

Obuolių yra

Po kelių nelabai sėkmingų metų UAB „Luksnėnų sodai“ (Alytaus r.) tikisi atsigauti. Dzūkai džiaugiasi, kad ne tik obuolių soduose netrūksta, bet ir kaina palanki. Penktus metus bendrovei vadovaujantis Vaidas Stanaitis viliasi, kad šiemet pavyks atsitiesti.

„Sodininkai visada tikisi kuo geresnio derliaus, bet 2018 metai parodė, kad derlius dar ne viskas. Pavyzdžiui, prieš dvejus metus turėjome tikrai įspūdingą derlių, bet nebuvo geros kainos. Daug obuolių pardavinėjome žemiau savikainos“, – nepalankius metus pamena direktorius.

Šiuos metus jis vertina atsargiai, bet prognozuoja, kad bus geriau nei pernai, kuomet turėjo tik 30 proc. įprasto derliaus. Praėjusiais metais obuolių trūko ne tik Dzūkijos soduose, bet ir visoje Lietuvoje, nes stiprios šalnos nukando žiedus per patį obelų žydėjimą. Kai kurie sodininkai pernai surinko vos 10 proc. įprasto derliaus. Luksnėnų sodininkams palyginti pasisekė, bet išgyventi buvo sudėtinga.

„Nebankrutavome ir nežadame bankrutuoti. Dažnai pajuokauju, kad jeigu reikėtų, ir pats galėčiau į traktorių atsisėsti, bet teko eiti į banką ir prašyti paskolų. Nė vieno darbuotojo neatleidome, nė vienam nesumažinome atlyginimo. Turime daug metų išdirbusių ir patikimų darbuotojų, bet po truputį atnaujiname kolektyvą, priimame jaunesnius“, – pasakojo vadovas.

Bendrovė šiemet, kaip ir pernai, planuoja įdarbinti 100 sezoninių talkininkų.

Analizuodamas šių metų derliaus praradimus, V.Stanaitis užsiminė, kad juos išgąsdino gegužės 12-osios sniegas, užklojęs žydinčias obelis net 15 cm sluoksniu. Pagelbėjo tai, kad gegužės sniegas gan greitai nutirpo, todėl didelės žalos nepridarė, tik šiek tiek praretino žiedelius.

V.Stanaitis prognozuoja, kad šiemet obuolių derliumi rekordų nesumuš, bet kaina jau dabar tenkina, tad po tragiškų pernykščių metų yra tikimybė atsigauti. Darbymečiui rugpjūtį gelbėjo ir palankūs orai. Sodininkai vylėsi, kad šiemet bus gražus ruduo ir gamta leis nusiskinti obuolius. „Norėtųsi valdininkų paklausti, ar Lietuvai reikalingi lietuviški obuoliai, nes kartais atrodo, kad jų nebereikia“, – retoriškai klausė jis.

Susirenka skynėjus

Rugpjūčio mėnesį UAB „Luksnėnų sodai“ pakvietė talkininkus registruotis į 2020 metų obuolių skynimo sezoną. Tai ne tik darbas gamtoje, draugiškas kolektyvas, bet ir sąžiningas atlygis. Sezonas trunka nuo dviejų iki trijų mėnesių. Jo trukmė priklauso orų ir kartais talkininkus į patalą paguldančių peršalimo ligų. Keletą mėnesių padirbėti gali bet kas, net Alytaus pataisos namų nuteistieji.

Bendrovės vadovas nesiskundė – sezoninių obuolių skynėjų skambučių sulaukia beveik kasdien. Rugpjūčio 25 dieną jie jau buvo nuskynę ir išvežę prekybos tinklams apie 10 tonų ankstyvųjų obuolių, daugiausia – alyvinių. Šiomis dienomis pradės skinti dar kelių ankstyvųjų veislių obuolius. Be to, vadovas stebi, kad labiausiai pirkėjų pamėgtų „Auksių“ sėklos jau ruduoja. Tai ženklas, kad ir jie bus skinami rugsėjį.

Dzūkai džiaugiasi, kad ne tik obuolių soduose netrūksta, bet ir kaina palanki.

UAB „Luksnėnų sodai“ skinti obuolius įsileidžia ir nuteistuosius. V.Stanaitis pusiau juokaudamas, pusiau rimtai teigia, kad tokie talkininkai – vieni geriausių darbininkų. Jie būna fiziškai pasirengę, ateina dirbti blaivūs, o trečias pliusas – bendrovė žino, kad jie tikrai ateis. Tuo tarpu „iš gatvės“ susirinkusieji kartais prisižada ateiti, bet, liaudiškai sakant, „užbaliavoja“ ir nepasirodo. Sodininkai mėgsta iš vakaro susiplanuoti darbus, susiskaičiuoti, kiek žmonių kokiam darbui reikės.

Bendrovės direktorius apgailestavo, kad šiemet turi tik vieną soduose dirbantį nuteistąjį, nes Alytaus pataisos namuose vyksta reformos ir kol kas negalima įdarbinti skynėjais daugiau nuteistųjų. V.Stanaičio teigimu, pas juos dažnai įsidarbina žmonės, kuriuos slegia skolos, spaudžia antstoliai. Talkininkai įdarbinami pagal žemės ūkio paslaugų kvitus. Jie gali užsidirbti 20–30 eurų per dieną. Bendrovė šiemet, kaip ir pernai, planuoja įdarbinti 100 sezoninių talkininkų.

Teikia vilčių

„Luksnėnų sodai“ kasmet atnaujina sodų plotus, o šiemet dar ir išplėtė. Šį pavasarį iš Olandijos parsivežė naujų perspektyvių veislių obelų sodinukų ir jomis apsodino 2 ha žemės, įkūrė intensyvų sodą. Tiesa, žemaūgės desertinės obelaitės derlių duos dar negreitai – reikės 3–4 metus palaukti, kantriai jas prižiūrėti, formuoti.

„Kiekvienais metais stengiamės pasodinti arba atsodinti 3–4 tūkst. medelių, kad išlaikytume tą patį plotą, nes visada žūsta kokia nors sodo dalis: tai ligos ar kenkėjai užpuola, tai zuikis nugraužia ar stirna apkramto. Šį pavasarį soduose susidarė ežerų – iškrito 130 mm kritulių per parą“, – vardijo obelų nunykimo pagrindines priežastis sodų šeimininkas.

Šiemet užderėjusius nacionalinės kokybės obuolius luksnėniečiai skins 115 ha sodų plotuose. Be jų dar puoselėja 65 ha ekologiško sodo. V.Stanaitis prisipažino turintis gan skeptišką nuomonę apie ekologiją. Jis mano, kad su obelimis kartais nutinka panašiai kaip su žmonėmis: jei šie suserga kokia lengva liga, gali užtekti žolelių arbatos su medumi, bet susirgus rimtai tenka eiti į vaistinę.

„Kas geriau – šiek tiek chemijos ar leisti numirti? Tas pats ir su medžiais. Kai ligos „suvalgo“ ar vabaliukai sugraužia pusę derliaus, lieka vienas kitas sveikesnis obuolys, bet ekologiškų obuolių ir nacionalinės kokybės produktų kainos skirtumas to nekompensuoja. Nežinau, gal šis ekologinis sodas toks „iš idėjos“ – pagyvensime, pamatysime“, – patirtimi dalijosi V.Stanaitis.

Nepaisant iškylančių sunkumų, V.Stanaitis tikisi, kad šie metai bus palankūs. „Derlių mėgstu skaičiuoti tada, kai jis jau šaldytuvuose arba išvežtas į parduotuves. Kol kas tikimės tikrai neblogų metų“, – vylėsi vadovas.

„Valstiečių laikraščio “ kalbintas AB „Ažuožerių sodai“ direktorius Jonas Janišius teigė, kad Anykščių rajone laukiamas taip pat neblogas obuolių derlius. Rugsėjo pirmąją savaitę jie planuoja pradėti skinti obuolius pardavimui. Šiemet talkininkų ilgai ieškoti nereikėjo – jau pakankamai norinčių skinti obuolius ir užsidirbti.

„Metai bus normalūs, jeigu koronavirusas nepaguldys“, – apie darbymetį soduose kalbėjo J.Janišius.

Bendrovė spaudžia obuolių sultis, bet pastebėjo kitą rūpestį – rinka nedidelė, todėl spaudžia tiek, kiek gali parduoti.

Obuoliai pigūs nebus

Vitalija Kuliesiene

Vitalija Kuliešienė, Lietuvos verslinių sodų asociacijos „Vaisiai ir uogos“ prezidentė

Manyčiau, kad šiemet Lietuvoje sulauksime vidutinio obuolių derliaus – dėl buvusių sausrų obuoliai ne itin dideli, trūksta kokybės. Žodžiu, derliumi pasidžiaugti negalime, o ir dabartinė obuolių kaina mūsų netenkina. Tikimės, kad krituoliai kainuos 15–20 centų. Jeigu net 15 centų negausi, jų neverta rinkti – darbo jėga labai daug kainuoja ir jos trūksta, nes kaimuose mažai žmonių. Desertinių obuolių kaina turėtų svyruoti tarp 40–60 centų, priklausomai nuo obuolių kokybės ir veislės. Šiemet kaimyninėje Lenkijoje obuoliai labai sudaužyti, desertinių nebus daug, todėl jų kaina gali būti gan aukšta. Kol kas ji nenusistovėjo.

 

 

 

Rekomenduojami video