Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Smidrų augintojų optimizmo šalnos nepakando

Didelių išbandymų šį pavasarį patyrė smidrų augintojai. Sausra ir šalnos pakirto ūkininkų svajonę gauti gausų derlių. Jie laukia šilumos ir drėgmės, kad vartotojams pateiktų jų laukiamų netradicinių daržovių.

Ketvirtus metus apie 40 arų smidrų auginantys lapiškiai ūkininkai Butkai šį karščiu pradžiuginusį pavasarį tikėjosi neblogo derliaus. Bet gamtai pašykštėjus drėgmės bei šilumos, lūkesčiai prasilenkė su realybe.

Šiemet smidrų ūglių užtenka tik pažįstamiems, draugams, savo šeimai ir artimiesiems. „Negaliu patenkinti visų norinčiųjų poreikio, neturiu ką vežti į turgų“, – sakė Jurgita Butkė. Beje, už ūkyje užaugintų smid­rų puskilogramį gauna apie 3 eurus.

Jaunieji ūkininkai svarsto galimybę įrengti laistymo sistemą, tačiau tai rizikinga investicija, nes žemę nuomojasi iš valstybės. Visgi jie nepraranda optimizmo. „Ūkininkavimas – puiki terapija, be to, šioks toks priedas prie šeimos biudžeto, – kalbėjo socialinį darbą dirbanti J. Butkė. – Turime susitaikyti su pokyčiais ir gamtoje, ir visuomenėje.“

Ūkininkas Tomas Karalius iš Dauparų taip pat laukia palankesnio oro, kad suvešėtų smidrai. „Porą savaičių skynėme ūglius ir staiga – šalnos, – apgailestavo Tomas, auginantis 1,10 ha smidrų. – Labiausiai nukentėjo laukuose, sodyboje smidrai nenušalo.“

Gargždų turguje šią savaitę niekas neprekiavo smidrų ūgliais.

 

Virginija AUKŠTUOLYTĖ

banga,logo

Rekomenduojami video