Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Situaciją pieno sektoriuje pakeistų aiški kainodara ir ilgalaikės sutartys

Šią savaitę Žemės ūkio ministerijoje įvykęs ministerijos, pieno gamintojų bei perdirbėjų atstovų darbo grupės posėdis yra pirmasis žingsnis įgyvendinant Ilgalaikės pieno sektoriaus plėtros strategiją, kurią  kartu rengė visi sektoriaus dalyviai. Susitikimo metu aptartos galimos žalio pieno kainodaros formulės bei ilgalaikių sutarčių, „pririštų“ prie pasaulinių pieno kainų, galimybės.

Darbo grupės pirmininkas, žemės ūkio viceministras Saulius Savickis mano, kad pieno kainų nustatymo procesą padarius skaidresnį, pieno gamintojams suprantamesnį ir aiškesnį bei įvedus žalio pieno apskaičiavimo formulę, kuri atspindėtų pasaulines kainas, būtų lengviau suvokti kainų svyravimą ir pokyčius rinkoje. Pieno gamintojai, sekdami pasaulines tendencijas, galėtų prognozuoti pieno gamybos perspektyvas ir efektyviau planuoti veiklą bei investicijas.

Diskusijos dėl skaidrios, aiškios žalio pieno kainodaros bei ilgalaikių pieno tiekimo sutarčių atskleidė ne tik skirtingus lūkesčius, bet ir norą susitarti, rasti bendrą vardiklį, kuris būtų priimtinas ir pieno gamintojams, ir pieno perdirbėjams.

„Jeigu mes neišsprendžiame šio klausimo, nerandame bendro sutarimo tarp gamintojų ir perdirbėjų, strategijos įgyvendinimas darosi sudėtingas. Radus tiek pieno gamintojams, tiek perdirbėjams priimtiną sutarimą dėl ilgalaikių pieno tiekimo sutarčių ir kainodaros galėtume toliau įgyvendinti pieno plėtros strategiją, juk ne veltui  jos rengėjai viena didžiausių problemų įvardijo pieno sektoriaus stabilumą ir saugumą. Tai, sakyčiau, pagrindinė strateginė kryptis, kurios aplenkti neįmanoma”, – teigia žemės ūkio viceministras Saulius Savickis.

Kooperatyvo „EKO tikslas” direktorius Mindaugas Petkevičius pristatė kainų „pririšimo” galimybes, taip pat pabrėžė kelis galimus susitarimo aspektus: aiškios pieno kainos, kurią gaudami ūkininkai norėtų plėstis, įvardijimas, įmonių atvirumas su pieno gamintojais bei baudinės sankcijos, kad šalys atsakingiau vertintų bendradarbiavimą.  Taip pat buvo svarstomos ilgalaikių sutarčių sudarymo galimybės.

Darbo grupė sutarė susitikti ateinančių metų sausio 4 d. ir pateikti konkrečius pasiūlymus (formules) dėl žalio pieno kainodaros bei ilgalaikių sutarčių. Taip pat viceministras S. Savickis informavo dalyvius, kad  2018 m. sausio 8 d. numatytas Ilgalaikės pieno plėtros strategijos gairių aptarimas kartu su Premjeru Sauliumi Skverneliu.

Rekomenduojami video