Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Šiemet cukriniai runkeliai augintojų nenuvylė

Suvalkijos ūkininkai įsitikino, kad šiemet cukriniai runkeliai užderėjo labai skirtingai. Priklausomai nuo lauko, kuriame jie augo, ūkiai prikasa maždaug nuo 50 iki 90 t/ha. Tačiau augintojai dėl to pernelyg neliūdi – pas perdirbėjus cukriniai runkeliai keliauja saldesni nei įprastai, jų purvingumas dar nėra didelis. Žemdirbiai neslepia – šiemet auginti cukrinius runkelius nuostolinga, ko gero, nebus. Bet cukrinių runkelių dorojimo sezonas dar tik prasidėjo ir nežinia, kokių iššūkių iškrės gamta.

Šaknys mažokos, bet saldžios

ŽŪB „Kuktai“, šiemet cukrinius runkelius auginanti daugiau kaip 80 ha plotuose, spalio 12 dieną pradėjo juos kasti, tačiau šakniavaisių derlingumas žemdirbius kiek nuvylė. Pasak ŽŪB „Kuktai“ pirmininko Antano Jasiulevičiaus, viskas gal būtų buvę gerai, jeigu nebūtų užmirkusių plotų. Ten, kur ilgiau pastovėjo susikaupusi drėgmė, runkelių šaknys mažokos, todėl ir derlingumas iš tų plotų – menkesnis.

A.Jasiulevičiaus svarstymu, prastą derlingumą galėjo lemti ir ne visai tinkama vieta, nes cukrinių runkelių auginimui pakliuvo nedėkingi laukai – juose šią vasarą, per lietingąjį laikotarpį, užsikimšo seni melioracijos drenažo vamzdžiai, kai kur pakloti prieš 50 metų. ŽŪB „Kuktai“ vadovo teigimu, cukrinius runkelius šiemet augino dviejuose skirtinguose laukuose ir abiejuose plotuose buvo rimtų drenažo gedimų. Vanduo net buvo išsiveržęs į viršų. Pasak jo, kai sistema užsipildė vandeniu ir susidarė drėgmės perteklius, cukriniai runkeliai iš karto reagavo, jie tam yra labai jautrūs.

„Net nebūtina, kad vanduo būtų susitvenkęs dirvos paviršiuje. Po keleto dienų jis gali susigerti, nes melioracijos sistemos dar kažkiek veikia, bet dirvoje drėgmė išlieka kur kas ilgesnį laiką. Kai taip atsitinka, runkeliai tiesiog nustoja augti, jų lapai pradeda gelsti. Po to, kai drėgmė sumažėja, pasiekia normą, jie kažkiek atsigauna, bet vis tiek jau ne tas. Augalas turi vienodai ir nuolat augti, o jeigu auga su pertraukomis, iš karto iš vegetacijos išbraukia tam tikrą etapą, pavyzdžiui, dvi savaites, o per tiek laiko runkeliai visgi nemažai užauga. Kaip ir žmogaus gyvenime, jeigu būna blogas etapas, tai palieka pėdsaką, taip ir to augalo – šį kartą runkelių“, – priežastis analizavo ŽŪB „Kuktai“ pirmininkas.

Jo teigimu, vieną gedimą taisė spalio pirmą savaitę, tai buvo 1951 metų drenažas. „Tai ko norėti, kad jis patikimai veiktų. Daugiau kaip pusę amžiaus atlaikė. Kai šiemet drėgnesni metai, iš karto pasimatė, kur melioracijos sistemos visai neveikia, kur silpniau veikia“, – teigė A.Jasiulevičius.

Anot jo, kol kas labai sunku prognozuoti, koks iš tikrųjų bus cukrinių runkelių derlius, bet iš pirmųjų hektarų nukastos saldžiosios šaknys mažokos. Kaip bus toliau, paaiškės lapkritį–gruodį. Nelaukdamas pabaigtuvių, A.Jasiulevičius preliminariai darė išvadą, jog derlingumas gali būti vidutinis arba net žemiau vidutinio. Spalio mėnesio pirmoji pusė buvo dėkinga nors tuo, kad Baraginės kaime įsikūrusios bendrovės laukuose buvo sausa. Tačiau žemdirbiai sakė, jog cukrinių runkelių šaknys vis tiek aplipusios žemėmis, tad turi valyti papildomai. Didelę paguodą teikia pirmųjų dienų runkelių tyrimai, parodę, kad runkelių šaknų cukringumas yra kur kas didesnis nei įprastai. ŽŪB „Kuktai“ išaugintų cukrinių runkelių cukringumas šiemet siekia 18,6–18,8 proc.

Pagal Marijampolės cukraus fabriko sudarytą grafiką, ŽŪB „Kuktai“ cukrinius runkelius į perdirbimo įmonę pristatys skirtingu laikotarpiu – per tris vežimo etapus.

Skiriasi pagal augimo vietą

Intensyvus darbymetis ir Gudelių seniūnijos (Marijampolės sav.) ūkininkų Tamošaičių šeimos laukuose. Čia runkeliai augo 65 ha plote. Šeimos ūkiui atstovaujantis Darius Tamošaitis šiemet cukrinių runkelių derliumi patenkintas, nors ir pas juos yra numirkusių vietų, kai kur jau kadais nugeltusiais lapais runkelių plotų.

„Jau ne viena diena, kai vežame runkelius į fabriką. Dar neturime cukringumo, švarumo rodiklių. Kiek pats pasiskaičiavau, cukrinių runkelių derlingumas ten, kur jie labai prasti, siekia apie 50 t/ha, kur geresni laukai – 76 t/ha, o derlingiausias laukas davė 90 t/ha. Iš skirtingų laukų derlingumas skiriasi. Preliminariai skaičiuojant, bendras derlingumas turėtų būti vidutinis“, – sakė D.Tamošaitis.

Cukrinių runkelių šaknys aplipusios žemėmis, tad reikia valyti papildomai. Didelę paguodą teikia pirmųjų dienų runkelių tyrimai, parodę, kad runkelių šaknų cukringumas yra kur kas didesnis nei įprastai. ŽŪB „Kuktai“ išaugintų cukrinių runkelių cukringumas šiemet siekia 18,6–18,8 proc.

Lyginant su kitomis ūkio auginamomis kultūromis, Gudelių seniūnijos ūkininkas Darius patikino, kad užsiimti su cukriniais runkeliais buvo verta, nes supirkimo kaina, atsižvelgiant į visus rodiklius, gana nebloga. Be to, cukrinius runkelius jų šeimos ūkis augina ir dėl sėjomainos. Po cukrinių runkelių sėjamos grūdinės kultūros.

Iš Tamošaičių ūkio paskutiniai cukriniai runkeliai į fabriką pagal grafiką iškeliaus iki gruodžio vidurio. Dariaus teigimu, spalį sausa, tad purvo ant šakniavaisių ne per daugiausia. „Mums su runkeliais kol kas neblogai sekasi. Keliai dar neblogi, sausa, orai išvažiuoti iš laukų dar leidžia. Kai prilyja, reikia ištempti mašinas iš laukų į kelius, tuomet kelius sugadiname“, – atviravo ūkininkas.

Cukrus jau byra

UAB „Lietuvos cukraus fabrikas“ vadovas Augustas Obuchavičius VL teigė, kad Marijampolės cukraus fabrikas perdirbti cukrinius runkelius pradėjo spalio 3 dieną. „Tikimės, kad priveš tiek, kiek planavome. Tik planavome nedaug, tai tas tikrai liūdina, o šiaip tikimės, kad derliai bus neblogi“, – pastebėjo įmonės vadovas.

Jo teigimu, runkelių derlingumą iš vienos darbo savaitės dar sunku prognozuoti, dar nėra tokių augintojų, kurie būtų pilnai nusikasę savo runkelių laukus ir galėtų pasakyti, bet atvežtų perdirbti runkelių cukringumas perdirbėjus džiugina. A.Obuchavičiaus duomenimis, spalio 14 dieną vidutinis cukringumas siekė 17,5 proc.

„Lyginant su Vakarų Europa, mus tikrai labai džiugina toks rezultatas. Girdime, kad Vakarų Europa labai skundžiasi prastoku cukringumu. Pas mus ir purvingumas šiemet nėra labai didelis. Jis svyruoja apie 9 proc. Bet dar tik pati perdirbimo sezono pradžia, buvo kelios lietingos dienos, tai tuomet purvingumas buvo šoktelėjęs, o dabar nelyja, sausa“, – rezultatais pasidžiaugė įmonės direktorius.

A.Obuchavičius neneigė, kad šį perdirbimo sezoną pasitikta su nemažai iššūkių – teko pereiti prie alternatyvios energetikos, nuo dujų iki krosnių kuro. Marijampoliečiai džiaugiasi, kad jiems pavyko laiku persiorientuoti ir sezoną pradėjo su alternatyvia energetika, kas padės susimažinti gamybos kaštus šiais energetikos atžvilgiu beprotiškai sunkiais metais. Dabar palanki ir cukraus kaina.

„Kol kas mes turime pakankamai aukštą Lietuvos cukraus produkcijos kainą. Tikrai visa Europa susidūrė su energetikos iššūkiais, visoje Europoje cukrinių runkelių derliai yra mažesni negu praeitais metais. Tai dėl to gatavos produkcijos kaina yra gana aukšta“, – gamybos sezono pradžioje kalbėjo UAB „Lietuvos cukraus fabrikas“ vadovas A.Obuchavičius.

Įsivažiavo darbymetis

Kitame Lietuvos cukraus fabrike Kėdainiuose gamybos sezonas tęsiasi jau nuo rugsėjo mėnesio vidurio. Rugsėjo 30 dieną AB „Nordic Sugar Kėdainiai“ baigti perdirbti ekologiški cukriniai runkeliai. Šiais metais ekologiškai augintos šaknies dydis buvo mažesnis nei ankstesniais perdirbimo metais. Cukringumo rodiklis siekė 17,26 proc. Ekologiškų runkelių augintojai kasė apie 40 t/ha.

Ekologiškus runkelius auginančios AB „AUGA group“ vykdantysis direktorius Tadas Baliutavičius VL aiškino, kad cukriniai runkeliai jų ūkiuose nukasti rugsėjo mėnesio antroje pusėje. „Darbai praėjo sklandžiai ir greitai dėl gerų oro sąlygų (tuo metu vyravo sausi orai) bei kokybiško visų įsitraukimo – nuo ūkių darbuotojų, kasėjų iki vežėjų ir perdirbėjo. Dėl palankių oro sąlygų kasimo metu šiemet galime pasidžiaugti gerokai švaresniais runkeliais.

Cukringumas taip pat didesnis – šiais metais jis siekė 17,2 proc., kai pernai skaičiavome 15,9 proc. Tai – geras rodiklis, nes auginame ekologinius cukrinius runkelius, kurie kasami anksčiau nei įprastuose ūkiuose.

Bendras kultūros derlingumas šiemet, kaip ir praėjusiais metais, buvo vidutinis. Geresnio rezultato nepavyko pasiekti dėl šaltų pavasario orų ir liūčių vasaros viduryje“, – aiškino T.Baliutavičius.

AB „Nordic Sugar Kėdainiai“ pateiktais duomenimis, 40 savaitę prasidėjęs tradicinių cukrinių runkelių perdirbimas parodė džiuginančius rezultatus: švarumas siekė 93,43 proc., cukringumas – 18,18 proc. Tradicinių runkelių šaknies dydis yra mažesnis, bet kokybiniai rodikliai gamybos pradžioje teikia vilties. Spalio mėnesį Vidurio Lietuvoje tradicinių runkelių auginimo ūkiuose įsivažiavo intensyvus darbymetis.

Rekomenduojami video