Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Sėti neonikotinoidais beicuotas sėklas galima, tačiau būtina griežtai laikytis reikalavimų

Vasarinių rapsų augintojai susiduria su kenkėjais, kurie, nenaudojant augalų apsaugos produktų, gali labai pakenkti pasėliams. Ypač sunku ankstyvaisiais augimo tarpsniais šiuos augalus apsaugoti nuo kryžmažiedinių spragių. Su panašiomis problemomis susiduria ir cukrinių runkelių augintojai, kurių pasėliai kenčia ne tik nuo spragių, bet ir nuo spragšių lervų.

Efektyviausia kovos su šiais augalų kenkėjais priemonė yra augalų apsaugos produktai (toliau – AAP), turintys neonikotinoidinių veikliųjų medžiagų. Nors, siekdama apsaugoti vabzdžius apdulkintojus, ypač bites, Europos Komisija 2018 m. uždraudė atviruose pasėliuose naudoti šių veikliųjų medžiagų turinčius AAP, nesant alternatyvų kenkėjams naikinti ir atsižvelgiant į žemdirbių prašymus, Lietuvoje bei kai kuriose kitose ES šalyse išimties tvarka buvo leista vėl sėti neonikotinoidais beicuotą sėklą. Įvertinusi visas sudėtingas aplinkybes, Valstybinė augalininkystės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos (toliau – Augalininkystės tarnyba) šiais metais išimties tvarka ir nustatytomis griežtomis naudojimo sąlygomis leido sėti neonikotinoidų grupės beicu Cruiser OSR apdorotą vasarinių rapsų bei beicu Force Magna apdorotą cukrinių runkelių sėklą.

Uždraudus neonikotinoidų turinčių AAP naudojimą su sunkumais apsaugant gumbus nuo spragšių ir grambuolių lervų susidūrė ir bulvių augintojai. Augalininkystės tarnyba taip pat atsižvelgė į Lietuvos daržovių augintojų asociacijos prašymą ir leido asociacijos nurodytiems ūkininkams sodinti beicu Monceren G apdorotas bulves.

Pasak Augalininkystės tarnybos direktoriaus Sergejaus Fedotovo, nekantriai laukiama naujų saugių neonikotinoidų alternatyvų, kurios bičių augintojams keltų mažiau rūpesčių. „Jeigu atsiras kitų veiksmingų AAP kovojant su kenkėjais, gali būti, kad šie metai bus paskutiniai, kai buvo leista sėti neonikotinoidais beicuotą vasarinių rapsų sėklą“, – teigia S.Fedotovas.

Pagrindinis reikalavimas tokių augalų augintojams – užtikrinti, kad informacija apie neonikotinoidais beicuota sėkla apsėtus žemės sklypus pasiektų bitininkus ir jie galėtų tinkamai pasirūpinti savo augintinėmis. Sėjant ar sodinant neonikotinoidiniais beicais apdorotą sėklą, privaloma per Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro (ŽŪIKVC) tvarkomą Paraiškų priėmimo informacinę sistemą (PPIS) prieš dvi kalendorines dienas pateikti informaciją apie planuojamus apsėti ar apsodinti laukus, nurodant sėjos ar sodinimo datą, laiką (pradžią ir pabaigą), vietą ir AAP, kuriuo buvo apdorota sėkla, pavadinimą. Žemdirbius, kurie jau pasėjo vasarinius rapsus, cukrinius runkelius ar pasodino bulves, bet nesuskubo pateikti duomenų į PPIS, raginame tą padaryti nedelsiant. Instrukciją, kaip prisijungti prie PPIS, galite rasti internete: http://www.vatzum.lt/uploads/documents/ppis_registravimo_instrukcija_4.pdf. Visi laukai, apie kuriuos bus pranešta į PPIS, bus pažymėti ŽŪIKVC viešai skelbiamuose žemėlapiuose. Jeigu bitininkai savo bitynus yra užregistravę šiame registre, jie laiku gaus informaciją apie 2,5 km atstumu nuo bitynų apsėtus ar apsodintus laukus. Ši iš anksto gauta informacija apie laukų vietas bei AAP, kurie bus naudojami, leis bitininkams imtis veiksmų apsaugant bites nuo galimo neigiamo poveikio.

Informacija apie laukus, kur pasėta neonikotinoidais beicuota sėkla, yra prieinama adresu:http://zuikvc.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=554b126da8a24b878d1770082f5d7e13.

Labai svarbu prisiminti ir tai, kad kitais metais tame lauke, kuriame buvo pasėta Force Magna apdorota cukrinių runkelių sėkla, gali būti auginami tik vabzdžiams apdulkintojams nepatrauklūs augalai, tokie kaip avižos, varpinės žolės, varpinės žolės sėklai, vasariniai kviečiai, vasariniai kvietrugiai, vasariniai miežiai, žieminiai kviečiai, žieminiai kvietrugiai, žieminiai miežiai ir žieminiai rugiai, o po beicu Monceren G apdorotų bulvių auginimo – javai, varpinės žolės, varpinės žolės sėklai, daržovės, kurių nelanko bitės.

Tik užtikrinus, kad išimties tvarka išduodant leidimus nustatyti reikalavimai Lietuvoje tinkamai įgyvendinami, ateityje išliks galimybė išduoti leidimus išimties tvarka naudoti AAP ypatingomis aplinkybėmis.

Visiems AAP naudotojams norime priminti, kad būtina griežtai laikytis naudojamų AAP etiketėse nurodytų reikalavimų, normų ir apribojimų: nepurkšti žydinčių augalų, kuriuos apdulkina bitės ir kiti vabzdžiai, tuo metu, kai bitės būna aktyvios ir maitinasi – nuo 4 val. ryto iki 21 val. vakaro bei nepamiršti pateikti informacijos į PPIS apie planuojamus žydinčių augalų purškimus profesionaliajam naudojimui skirtais AAP prieš dvi dienas iki planuojamų darbų pradžios.

Raginame AAP naudotojus būti sąmoningus. Graži, švari aplinka, sveikas maistas – tai ne tik kontroliuojančių institucijų, bet ir visų mūsų rūpestis.

 

 

Rekomenduojami video