Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Šeimininkių pasiilgti lauko pomidorai grįžta į šiltnamius

Šalies ūkininkai atviri – pirmųjų šiltnamio pomidorų derlius vėluoja keletą savaičių. Nors tikrų, lauke užaugintų lietuviškų pomidorų valgytojai visada laukia, nes ir skonis, ir kvapas kitoks, daržininkai šiemet neslepia, kad dažnai lyjant užauginti ir sunokinti pomidorus – uždavinys ne iš lengvųjų. Todėl lauko pomidorų auginimą iš lysvių dažnas jau perkėlė į šiltnamius ir baiminasi, kad tik pomidorai nesupūtų. Daržininkai stengiasi, nes sezono metu pomidorai – viena populiariausių prekių.

Užpuldavo puviniai

Šiemet Kėdainių rajono daržininkas Giedrius Dzikas netęsia tradicijos – neaugina nei lauko agurkų, nei pomidorų. Juos užaugins naujame didesniame šiltnamyje. „Nors lauko pomidorus auginome gal apie septynerius metus, per paskutinius trejus metus realaus gero lauko pomidorų derliaus beveik neturėdavome. Kai reikėdavo juos skinti, užeidavo lietūs ir rūkas, o kai šlapia, šalta, pomidorus užpuldavo puviniai. Pernai iš viso lauko pomidorų beveik nenuskynėme. Tai dėl to nebeauginsime jų ir šiemet“, – priežastis, kodėl neaugins lauko pomidorų, VL paaiškino ūkininkas G.Dzikas.

Anot daržininko, Lietuvoje išauginti lauko pomidorus įmanoma. Jie kurį laiką tą sėkmingai darė, todėl yra sukaupę nemažą lauko pomidorų auginimo patirtį. Tačiau pastarieji treji metai lauko pomidorams vien dėl gamtos sąlygų nebuvo palankūs. „Rugpjūtį prasidėdavo derliaus nuėmimo metas, bet tuo pačiu laiku gamta taip pasisukdavo, kad dėl nepalankių orų pomidorai pūdavo. Jie pūdavo tiesiog ant kelmo. Negalėdavome žalių nuskinti ir jie pradėdavo pūti, o kurie jau būdavo raudoni, sunokę, juos dar greičiau apimdavo puvinys“, – dėstė Kėdainių krašto daržininkas.

Jis pamena, kaip pernai vasaros pradžioje lauko pomidorai gerai atrodė ir augo, tarsi viskas sekėsi, o paskui užėjo rugpjūčio lietūs. Apmaudu, nes pernai Dzikai lauke augino netoli 2 tūkst. pomidorų daigų. Darbo būdavo sočiai. Daržininkas pasakojo, kad pirmiausia užsiaugindavo daigus. Tada juos išsodindavo lauke. Keletą metų mulčiavo šiaudais, kad nereikėtų ravėti ir pomidorai būtų švarūs. O pernai, kad žolės neaugtų, daigus augino plėvelėje. Tačiau daržininkas pajuto ir minusų.

„Šiaudai, kai tik juos užkloji, pradžioje pristabdo pomidorų augimą. Šiaudai duoda tokį tarsi šaltį, o pomidorui labiau reikia šilumos. Kai uždengdavome šiaudais, pomidorai „pastresuodavo“ keletą dienų. Vis tiek saulė juodą žemę geriau kaitina, negu šiaudus, juk šiaudai nesugeria šilumos. Bet toliau augant šiaudai yra geriau, jie išlaiko drėgmę ir palaiko vienodesnę temperatūrą“, – patirtimi dalijosi daržininkas iš Kėdainių rajono.

Nusprendę atsisakyti šiaudų, jie keletą metų bandė auginti lauko pomidorus žemę apdengdami plėvele. Bet iškilo problema – vasaros antroje pusėje prasidedantys rūkai ir lietūs, o kartu su jais pasirodydavę pomidorų puviniai. „Per daug rizikinga. Lygiai tas pats ir šiltnamyje, jeigu neuždarinėji naktimis, laikai pravirą, rudenį irgi turėsi puvinius“, – aiškino daržininkas.

Skaičiuoja, kas naudingiau

G.Dzikas VL patikino, kad jau negrįš prie lauko pomidorų – per daug rizikinga. Ūkio savininko teigimu, uždarbis iš lauko pomidorų nėra solidus, kad būtų verta vėl rizikuoti. „Jeigu užauga, tai gerai uždirbi, bet kai neužauga, supūva – neuždirbi nieko. Būtų galima pakentėti vienerius metus, jeigu tęstinumą turi, bet gauni tą patį, jokio skirtumo, ar augini lauko, ar šiltnamio. Be to, iš šiltnamio ilgesnis, o iš lauko – trumpesnis derliaus rinkimo periodas. Šiltnamyje derlių imame ilgą laiką, o lauko pomidorai pradėdavo nokti antrą rugpjūčio savaitę. Tada skindavome, nokdavo ne ant kelmo, o daigyne-šiltnamyje“, – lauko pomidorų ėmimo laikus pamena G.Dzikas.

Jo teigimu, iš šiltnamio nuskintų pomidorų jau nereikia nešti nokinti į daigyną. Galima nešti tam, kad palengvėtų šakos ir greičiau sunokintų daugiau derliaus. Jų praktika tokia – šiltnamyje pomidorus skina kartą per savaitę, nuskina raudonus ir jau įnokusius, juos pasiruošia ir veža į turgų. Vieniems pirkėjams reikia gerai prinokusių, kitiems – mažiau.

Pernai Dzikai pasistatė didesnį šiltnamį. Prieš tai turėjo tik nedidelį šiltnamį, kuris tarnaudavo ir kaip daigynas, ir kaip auginimo vieta. Jame užsiaugindavo ir laukui skirtus daigus. Šiek tiek pomidorų palikdavo augti šiltnamyje, o kiti keliaudavo į lauką. Pernai išplėtė šiltnamių plotus, kad būtų galima kuo daugiau pomidorų užauginti šiltnamiuose.

„Mes šiemet auginame gal net šiek tiek mažiau pomidorų, bet planuojame, kad šiltnamyje derlius bus geresnis“, – planavo ūkininkas.

Lauko pomidorai – jau praeitis. Kaip ir lauko agurkai, kurių auginimo šiemet G.Dzikas taip pat atsisakė. Jis sakė, kad augino ir juos, bet pastaraisiais metais ir agurkų derlius nedžiugindavęs. „Kai šiemet tokia permaininga gamta, tai ir iš lauko agurkų sunku būtų tikėtis apčiuopiamo derliaus. Sunku tiems, kurie juos dabar augina, nes labai šaltas sezonas, daug lietaus, todėl abejoju sėkme“, – nepasigesdamas nei lauko pomidorų, nei lauko agurkų, svarstė ūkininkas.

Lauko pomidorai – jau praeitis. Kaip ir lauko agurkai, kurių auginimo šiemet G.Dzikas taip pat atsisakė. Jis sakė, kad augino ir juos, bet pastaraisiais metais ir agurkų derlius nedžiugindavęs.

Atsisakęs lauko pomidorų bei agurkų, Giedrius savame ūkyje lauko žemėje augina tradicines daržoves: bulves, morkas, burokėlius, svogūnus, česnakus. Dzikai yra auginę porų, jie nepasiteisino, tačiau šakninių ir lapinių petražolių, pastarnokų neatsisako. Prieskoninės daržovės nėra tokios paklausios, kaip pomidorai, agurkai, bet jų pirkėjų irgi atsiranda.

Derlius – antroje vasaros pusėje

„Mes vėliau sodiname ir auginame vėlyvesnius pomidorus bei agurkus šiltnamyje. Pas mus pomidorai birželio 13 dieną dar tik pradėjo žydėti, tada nuo jų pasodinimo ėjo trečia savaitė. Mes auginame natūraliomis sąlygomis, nes šiltnamio nešildome“, – pasakojo augintojas, tikėdamas, kad užauginti padės daug naudos duodanti saulė.

Kada šiemet sulauks pomidorų derliaus pardavimui, anot ūkininko G.Dziko, dar sunku numatyti. Ūkininko prognozėmis, pirmi lietuviški pomidorai šiltnamiuose pas kitus ūkininkus jau turėtų sunokti maždaug per Jonines. Patys Dzikai, jeigu gerai seksis, sunokusius pomidorus šiltnamyje turėtų pradėti skinti nuo liepos vidurio.

Norint pomidorus valgyti birželio mėnesį, anot daržininko, reikia nuo vasario mėnesio pradėti šildyti daigyną, anksti užsiauginti daigus. Šiemet buvo toks oras, kad auginantiems ankstyviausius reikėjo dar ir pasodintus pomidorus auginti pašildant šiltnamį. „Tai kainuoja, bet mes niekada nekūrenome ir neturime tokių planų“, – teigė G.Dzikas.

Dzikai pomidorus sėja balandžio pradžioje. Šiemet, kaip ir pernai, pomidorų daigus planavo sodinti gegužės 14 dieną, bet dėl užsitęsusių šalnų pasodino savaite vėliau. Skaičiuoja, kad užauginti pomidorus nešildant šiltnamio išeina pigiau, o produkcija vis tiek paklausą turi ir antroje vasaros pusėje. Kaip sako pats daržininkas, vasarai einant į antrąją pusę ir link pabaigos jie gali pasiūlyti gražiausius pomidorus – šiltnamyje svyra didžiausios pomidorų kekės ir tuo metu juos skina pardavimui.

Anot ūkininko, jo šeima ūkininkauja ne itin derlingose Kėdainių rajono priesmėlio žemėse. Daržovėms augti jos dar tinkamos, tačiau tokia žemė ne grūdams auginti. „Visur yra gerai parduoti, jeigu tik sugebi užauginti, paruošti ir atvežti parduoti gerą produkciją. Tik, aišku, reikia laiko susirasti savo klientą. Aš prekiauju nuo pirmųjų metų, kai buvo atidaryti mobilieji ūkininkų turgeliai, nuo jų įsikūrimo pradžios apie 2008 m.“ – ūkio išėjimo į turgelius metus skaičiavo G.Dzikas.

„Šiemet labiausiai daržoves vargina ištisai aplankantys lietūs. Jau kai kur net per daug drėgmės. Jeigu lytų tvarkingai, tai viskas tvarkoje, toks lengvas trumpas lietus, bet dabar išlyja labai didelius kiekius vienu metu. Atvažiuoji į savo laukus, žiūri, kad bulvių vagose vanduo stovi, net nespėja susigerti. Daug kam birželio pirmoje pusėje ledai per liūtis išdaužė augalus ir net derlių. Kai kas gal mažai ką turės pardavimui. Mums patiems prieš porą metų buvo išdaužę taip stipriai, kad ridikėliai buvo likę be lapų. Šiemet birželio mėnesio liūtys su ledais mūsų daržų nelietė, bet visai netoliese, kituose ūkiuose, žmonėms pridarė žalos – nudaužė ūgtelėjusius augalus“, – pasakojo Giedrius.

Pradeda nokti

Pomidorų derlius dėl šaltų orų vėluoja ir Suvalkijoje. Pasak Marčiukinio kaimo (Liudvinavo sen., Marijampolės sav.) daržininko Egidijaus Petrausko, lyginant su praėjusiais metais, šiemet šiltnaminių daržovių derlius, žinoma, prastesnis, nes orai buvo labai netinkami.

„Daug šalnų, daug visko. Galiu palyginti praėjusius ir šiuos metus, kaip augo pomidorai. Apie birželio 8 dieną šituo laiku pernai mano ūkio šiltnamyje jau noko pomidorai, jau buvo raudonų, o šiemet dar nežinia, kada jų bus. Gal po dviejų savaičių – apie birželio 22 dieną jau ir bus sunokusių. Tiesiog neina tiek prišildyti, per brangi energija, kad naktį šiltnamyje galėtum išlaikyti 15–20 laipsnių temperatūrą“, – išauginimo rūpesčius išvardijo E.Petrauskas.

Nors jam užauginti ankstyvąsias šiltnamio daržoves sąnaudų reikėjo kur kas daugiau, produkcijos pardavimo kaina beveik nepakilo. „Gal tik vaizduotėje žmonėms tokia susidaro nuomonė, kad turguje kainos padidėjusios, nes prekybos tinklai daro visokias akcijas. Iš tiesų kaina panaši kaip ir pernai“, – sakė jis, pridurdamas, kad prekyba Marijampolės ūkininkų turgelyje netoli geležinkelio stoties vis dar vangoka dėl to, kad pasikeitė turgaus vieta.

E.Petrauskas pastebi, kad pirkėjų sumažėję visur, ne tik turguje – žmonės perka po mažiau. „Nėra tiek tų tokių turtingų pirkėjų. Jų sumažėję“, – tikino daržininkas, vildamasis, jog prekyba dar įsivažiuos, ypač kai sunoks pomidorai.

Pirmaisiais nokstančiais pomidorais šiltnamyje birželio 12 dieną jau džiaugėsi daržininkė Zita Germanavičienė iš Kėdainių, viešoje daržininkų ir sodininkų grupėje pasidalinusi raustančių pomidorų nuotrauka.

Rekomenduojami video