Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Rudeninė piktžolių kontrolė - naudinga

Ilgą laiką skeptiškai vertinti, šiandien rudeniniai herbicidai tampa savaime suprantamu dalyku ne tik tarp rapsų, bet ir tarp javų augintojų Lietuvoje. Sezonui pasibaigus, prieš žiemą piktžolių naikinimu pasirūpinti spėję ūkininkai pavasario gali laukti ramiau – peržiemojus beliks nebent korekciniai purškimai.

Turi privalumų

Rudeniniai herbicidai turi ne vieną privalumą: juos naudojantys ūkininkai išlošia daugiau laiko darbymečiui pavasarį, jie efektyviai naikina piktžoles, didina derlių, o ir laukus nupurkšti kainuoja kone perpus pigiau nei naudojant pavasarinius herbicidus. Tačiau bene didžiausia nauda ta, kad veikdami per dirvožemį rudeniniai herbicidai padeda atsikratyti rezistencinių piktžolių.

„Reikėjo ne vienerių metų, kad Lietuvos ūkiai pradėtų atlikti piktžolių kontrolę rudenį. Dabar turime tam tinkamus padargus, mokame tinkamai pasiruošti dirvą. Antra, tokį poreikį diktuoja klimatas – įšalo sulaukiame vis vėliau, piktžolės spėja padaryti daugiau žalos. Taip pat formuojasi piktžolių atsparumas, vien pavasariniai purškimai šios problemos neišsprendžia. Taigi jau apie penkmetį stebime, kaip piktžolių kontrolė iš pavasario keliasi į rudenį“, – sako bendrovės „Scandagra“ augalų apsaugos ekspertas Dainius Štitilis.

Herbicidai brangsta

Kaip rodo tarptautinio chemijos pramonės koncerno „Bayer“ tyrimai, taikant rudeninį piktžolių naikinimą iš vieno hektaro išgaunamas iki 0,8–0,9 tonos didesnis derlius nei laukus purškiant pavasarį. Maža to, ūkininkai skaičiuoja ir finansinę naudą: rudenį vienam hektarui reikalingi herbicidai kainuoja apie 20 eurų, tuo tarpu pavasarį apsaugoti tokį pat plotą gali kainuoti 30 eurų ir daugiau.

Kitąmet kainų skirtumas gali būti dar didesnis, kadangi herbicidų kainos auga. D. Štitilis teigia, kad šįmet herbicidų kainos vidutiniškai augo iki 5 procentų, kitąmet galima tikėtis ir apie 15-20 proc. brangimo. Prognozuojama, daugiau brangs pigiausios priemonės, mažiau – brangesnės.

Padeda ne tik herbicidai

D. Štitilis primena, kad net naudojant rudeninius herbicidus, svarbu neužmiršti atlikti darbą iki galo ir išnaikinti visas piktžoles. „Atėjus pavasariui svarbu įvertinti situaciją, ar nereikia korekcinio purškimo, jei pastebimos kokių nors konkrečių rūšių piktžolės. Žinoma, vienas augalas 10 kvadratinių metrų plote derliui nuostolio nepadarys – 95 proc. efektyvumas yra priimtinas. Svarbiausia išnaikinti vienskiltes piktžoles, taip pat pelinį pašiaušėlį, kuris yra labai agresyvus ir dygsta net keliomis bangomis“, – pabrėžia D. Štitilis.

Be rudeninių herbicidų, kovoti su atspariomis piktžolėmis taip pat padeda sėjos vėlinimas, skirtingi žemės apdirbimo būdai, ypač svarbi  – sėjomaina.

Rekomenduojami video