Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Rizikos, kurias privalote žinoti pirkdami senesnį nei 10-ties metų automobilį

Statistika rodo, kad didžioji dalis mūsų šalies gyventojų renkasi maždaug 10 metų senumo ar dar senesnius automobilius, tačiau nusprendus įsigyti tokią transporto priemonę visada svarbu būti pakankamai atidiems ir įvertinti tam tikras rizikas. Naivu tikėtis, kad senesnis nei  10 metų automobilis neturės jokių trūkumų: laikui bėgant įvairios automobilių dalys nusidėvi, todėl jos turi būti pakeičiamos naujomis. Jei rinkdamiesi transporto priemonę įvertinsite kelis esminius dalykus, galėsite išvengti papildomų išlaidų.

Kai kurių markių automobiliams būdingi specifiniai gedimai

Anksčiau buvo paplitusi nuomonė, kad „Opel“ markės automobiliai labai greitai ima rūdyti, tačiau šiandien galime pasidžiaugti, kad ši gamintojo klaida jau yra ištaisyta. Vis dėlto, šia problema vis dažniau skundžiasi „Mazda“ markės automobilių savininkai, todėl nusprendę įsigyti tokį automobilį turėtumėte papildomai pasirūpinti antikorozine apsauga. „Toyota“ markės automobilių savininkams neretai tenka susidurti su vairo stiprintuvo elektronikos darbo sutrikimais, o „Volvo“ vairuotojams – automatinės greičių dėžės gedimais. Visa tai žinodami galėsite paprasčiau įvertinti tam tikrus parduodamos transporto priemonės trūkumus, ir tai gali padėti paprasčiau apsispręsti dėl dominančios transporto priemonės įsigijimo.

Pasidomėkite automobilio praeitimi

Blogiausia yra tai, kad automobilių pardavėjai žino tikrai nemažai gudrybių, kaip nuslėpti tikrąją transporto priemonės praeities istoriją, ir tą sėkmingai taiko praktikoje. Būsimiems automobilio savininkams tai tikrai nėra palanku, nes anksčiau ar vėliau pradės lįsti tokios problemos, apie kurias įsigyjant automobilį nė nebuvo susimąstyta. Nors tam tikrais atvejais sužinoti apie tikruosius automobilio defektus yra paprasčiausiai neįmanoma, tačiau turėtumėte būti gudrūs, ir kreiptis į pagalbos į autoserviso specialistus. Gana dažnai automobilių pardavėjai nori vykti į būtent jų pasirinktą autoservisą, su kurio darbuotojais yra galimai iš anksto susitarę. Žinoma, tokiu atveju būsimam pirkėjui bus pateikta tik teigiama informacija apie automobilį, o apie įvairius neigiamus aspektus paprasčiausiai bus nutylėta. Būtent todėl pirkėjai turėtų siūlyti apsilankyti jų parinktame autoservise, kuriame bus atlikta objektyvi transporto priemonės patikra. Automobilio patikros metu bus atliekama nuodugni apžiūra: įvertinami transporto priemonės mazgai, analizuojama kėbulo būklė, apžiūrimas variklis, ir t.t. Nuvykus į automobilių servisą dažniausiai galima išsiaiškinti, ar transporto priemonė nėra paveikta korozijos, įvertinama, ar automobilis neturi tam tikrų rimtų gedimų, ir t.t. Tam tikrais atvejais pardavėjai stengiasi piktybiškai nuslėpti tam tikrus transporto priemonės trūkumus, tačiau tikrai ne visada: kartais pardavėjas apie tam tikrus gedimus iš tiesų nieko nežino, tad tokia patikra gali būti naudinga abiem pusėms.

Pakankamai dėmesio skirkite detalėms

Iš pirmo žvilgsnio automobilis gali atrodyti tarsi naujas, tačiau ekspertai pataria būti pakankamai pastabiems, ir atsižvelgti į tam tikras transporto priemonės detales:

  1. Tikroji transporto priemonės rida būsimiems automobilio savininkams neretai kelia nerimą. Laimei, tikrai nėra paprasta ženkliai sumažinti nuvažiuotų kilometrų skaičių, be to, visada galima atsižvelgti ir į tokius dalykus, kurie atrodo tarsi smulkmenos: nusitrynęs vairas, nusidėvėję salono užvalkalai, ir t.t. Žinoma, šiuos dalykus galima pakeisti naujais, todėl tuomet, jei salonas atrodo tarsi naujas, tai taip pat gali kelti įtarimų;
  2. Patikrinkite automobilio prietaisų skydelį: įsitikinkite, kad neužsidega tam tikros įspėjamosios lemputės, pasidomėkite, ar veikia transporto priemonės valytuvai bei žibintai, patikrinkite, ar sklandžiai atsidaro langai (senesniame nei 10 metų automobilyje jie gali atsidaryti su trikdžiais arba neatsidaryti visai);
  3. Įvertinkite kėbulo būklę: korozija yra viena didžiausių senų transporto priemonių problemų, todėl prieš pirkdami naudotą automobilį turėtumėte būti itin atidūs. Ekspertai rekomenduoja atidžiai apžiūrėti ratų arkas, slenksčius ir dugną. Nereikėtų bijoti atsuktuvu šiek tiek stuktelėti į kėbulą ir įsitikinti, ar jis nėra surūdijęs (jei transporto priemonė yra smarkiai paveikta korozijos, dažai atšoka net ir nuo nedidelio smūgio);
  4. Įvertinkite variklio būklę: jei transporto priemonė yra senesnė nei dešimties metų, naivu tikėtis, kad jos variklis bus visiškai švarus. Jei susidarytų įspūdis, kad variklis atrodo tarsi naujas, tikėtina, kad jis buvo paprasčiausiai išplautas. Imdamiesi tokios gudrybės automobilių pardavėjai dažniausiai stengiasi paslėpti tam tikrus variklio trūkumus: tokius kaip tepalo prasisunkimas per tarpines, ir t.t.

Visuomet prašykite pabandyti pavažiuoti automobiliu

Deja, parduodamoms transporto priemonėms neretai būna atliktas vadinamas „kosmetinis“ remontas, kuris nepagerina transporto priemonės būklės, tačiau sudaro įspūdį, kad su automobiliu viskas gerai. Į dienos šviesą įvairios automobilio problemos gali imti lįsti tik tada, kai atsisėdama prie vairo, todėl perkant automobilį yra tiesiog būtina atlikti bandomąjį važiavimą. Net ir trumpos kelionės metu apie transporto priemonę galima sužinoti tikrai nemažai: ekspertai teigia, kad pirmas dalykas, į kurį turėtumėte atkreipti dėmesį, yra pašaliniai garsai, kurių kelionės metu neturėtų girdėtis. Taip pat svarbu įsitikinti, ar važiuojant automobilio netraukia į šoną. Jei pastebite tokį defektą, tai gali reikšti, kad kėbulo arba važiuoklės geometrija yra netinkama (taip pat toks trūkumas gali būti pastebimas ir dėl prastos kokybės padangų). Jei stabdymo metu pastebėsite, kad vairas ima vibruoti, tai gali būti susiję su deformuotais stabdžių diskais (nors šios automobilių dalys tikrai nėra brangios, tačiau jų keitimas visada reiškia papildomus rūpesčius).

Remonto pavyksta išvengti tik labai retais atvejais

Nors perkant automobilį visada tikimasi, kad neteks susidurti su papildomomis išlaidomis, tačiau taip nutinka tik labai retais atvejais. Deja, tam tikrose situacijose į įsigytą transporto priemonę tenka investuoti kone tiek pat, kiek kainavo toks automobilis: jei keičiamos automobilių dalys yra ganėtinai brangios, didelės išlaidos yra tiesiog neišvengiamos. Būtent todėl visada rekomenduojama neskubėti apsispręsti dėl vienos ar kitos transporto priemonės įsigijimo, ir nepagailėti pinigų automobilio apžiūrai servise. Net ir tada, jei atrodo, kad naudotas automobilis neturi jokių trūkumų, patartina atsidėti tokią pinigų sumą, kuri sudaro maždaug dešimt procentų automobilio vertės: nusiteikite, kad gali tekti pakeisti nusidėvėjusias transporto priemones detales ar tiesiog atnaujinti automobilio saloną.

Rekomenduojami video