Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Pritarta įvairesnių pluoštinių kanapių veislių auginimui Lietuvoje

Trečiadienį Seimo Kaimo reikalų komitetas pritarė patobulintam Pluoštinių kanapių įstatymo pakeitimo ir papildymo įstatymo projektui, kuriuo siūloma išplėsti pluoštinių kanapių auginimą Lietuvoje.

Projekte numatyta, kad nuo 2023 m. sausio 1 d. būtų leidžiama auginti pluoštinių kanapių veisles, kuriose tetrahidrokanabinolio (THC) kiekis sudaro ne daugiau kaip 0,3 proc. (šiuo metu leidžiama ne daugiau 0,2 proc.), leidžiama pluoštines kanapes auginti kaip tarpinius pasėlius.

Taip pat numatoma leisti mokslinių tyrimų institutams, mokslo ir studijų institucijoms uždaruose gruntuose pluoštines kanapes auginti ne vien tik selekcijos tikslais, bet ir kitais moksliniais eksperimentiniais tikslais. Projektu nustatomos poveikio priemonės už pluoštinių kanapių gaminių gamybos, kurios metu susidaro pluoštinių kanapių tarpiniai produktai, kuriuose THC kiekis viršija leidžiamą 0,2 procento ribą, ir tiekimo rinkai reikalavimų pažeidimus.

Kokios pluoštinių kanapių veislės bus leidžiamos papildomai auginti priėmus šį įstatymą, bus skelbiama Europos Sąjungos Bendrajame žemės ūkio augalų rūšių veislių kataloge ir Nacionaliniame augalų veislių sąraše. Šiam projektui dar turės pritarti Seimas 2022 m. gruodžio mėnesį.


Rekomenduojami video