Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Prieš šventes apie ožkų sūrius gali tekti tik pasvajoti

Ožkos pieno produktų poreikis kiekvienais metais didėja – mėgstantieji ožkų sūrius iš gamintojų juos išgraibsto gerokai prieš Kalėdas. Vieni ožkų augintojai teigia sūrių nebeturintys, kitų asortimentas sulig kiekviena diena mąžta.

Įvairių rūšių sūriai

Varėnos rajone gyvenantys Valdas Kavaliauskas ir Rasa Ilinauskaitė ožkas laiko dvylika metų. Valdas pasakojo, kad jie ožkos pieną, turintį labai daug naudingų medžiagų, nuo pat pradžių pradėjo perdirbti ir iš jo ėmė gaminti sūrius. Žinoma, pradžioje jų kokybė buvo gana vidutiniška.

„Pirmaisiais metais sūrių pagamindavome nedaug. Tai buvo mokymosi ir sūrių gamybos sau bei draugams metai. Rimčiau dirbti ir pardavinėti sūrius pradėjome po trejų metų“, – prisiminė pašnekovas.

Dabar jų ūkyje yra per 50 melžiamų ožkų, kurios vasarą duoda 130, o žiemą – 100 litrų pieno. Valdas ir Rasa gamina beveik aštuonių rūšių sūrius (fermentinius, pelėsinius, puskiečius ir pusminkščius fermentuotus, kietuosius ir kt.).

Pasak Valdo, sūrius jie gamina atsižvelgdami į kitų ožkų augintojų gaminius. Jei šie siūlo panašios rūšies sūrį, tuomet jie stengiasi išgauti naujesnį skonį.

Šaldytuvai tušti

Prieš šventes V.Kavaliauskas tikino sulaukiantis daug skambučių ir pageidavimų iš klientų, kurie norėtų įsigyti ožkos pieno sūrių. Deja, jie visi jau išpirkti. „Ožkos rudeniop užtrunka ir pieno duoda vis mažiau, nuo gruodžio 1 dienos jų nebemelžiame. Kadangi pieno neturime, tai ir sūrių nebegaminame, jų šventiniu laikotarpiu klientams nesiūlome. Mūsų šaldytuvai jau tušti“, – teigė vyras. Sūrių gamyba ūkyje vėl prasidės vasario mėnesį.

Pasak Valdo ir Rasos, daugumą jų gaminamų sūrių turgeliuose nuperka vilniečiai. Vasaros sezono metu daugiau klientų užsuka tiesiai į ūkį. „Vasarą žmonės daugiau juda, jie važiuoja į sodybas ir pas mus užsuka. Todėl sūrius išperka vietoje“, – pasakojo pašnekovas.

Valdo teigimu, sūriai iš ožkų pieno, pasižymintys ypač švelniu, natūraliu skoniu, yra brangesni nei iš karvių pieno, kilogramas jų kainuoja nuo12 iki 20 eurų.

Poreikis auga

Širvintų rajono ūkininkės Andželos Dalios Ėmužytės ūkis gyvuoja du dešimtmečius. Per šį laikotarpį ekologinio ūkio savininkė išplėtė ožkų sūrių gamybos asortimentą iki septynių dešimčių rūšių. Ji gamina šviežius, brandintus ir fermentinius sūrius. Anot moters, sūrių gamyba yra sezoninė. „Šiuo metu ožkos išėjusios į dekretines atostogas, todėl sūrių negaminu. Dabar realizuoju vasarą darytus brandintus sūrius“, – šypsodamasi pasakojo ūkininkė.

A.D.Ėmužytė teigė, kad prieš šventes iš ūkyje pagamintų sūrių ji daro rinkinukus, kuriuos kiekvienais metais tobulina.

Prieš Kalėdas A.D.Ėmužytė sulaukia didelio klientų srauto. Siekdama patenkinti visų poreikius, ji kasmet priima išankstinius užsakymus. Moteris teigė, kad prieš šventes iš ūkyje pagamintų sūrių ji daro rinkinukus, kuriuos kiekvienais metais tobulina. „Šiais metais užsakovams siūlau 8 rūšių brandintus sūrius. Beje, pirmus metus prie sūrių įdedu ir rūkytų ožkienos dešrelių“, – sakė sūrių gamintoja ir pridūrė, kad minėtus rinkinukus užsisako gurmanai.

A.D.Ėmužytės teigimu, pastaraisiais metais Lietuvos rinka tobulėja, vartotojų skoniai – taip pat. Žmonės, apsilankę kitose šalyse ir ten paragavę brandintų sūrių, jais pradeda labiau domėtis, todėl jų poreikis auga.

Pageidavimai įvairūs

A.D.Ėmužytė teigė, kad kai kurių sūrių atsargos jau senka. Todėl ji mano, kad vėliau užsisakiusieji rinkinius jau gali likti be mėgstamo skonio sūrio. Jos siūlomi sūrių rinkiniai kainuoja nuo 10 iki 20 eurų. Tačiau yra ir tokių užsakovų, kurie užsisako ir už 50 eurų.

Produkcija iš A.D.Ėmužytės ūkio keliauja į Vilnių, Kauną, Klaipėdą. „Mūsų ūkyje yra parduotuvėlė. Į ją sutartu laiku taip pat atvyksta klientų“, – sakė ūkininkė.

Prieš šventes ožkų ūkio šeimininkė puoselėja gražią mintį iš ožkienos privirti sriubos ir pavaišinti ja maisto stokojančius žmones. Todėl ji prašo atsiliepti labdaros organizacijų narius, besirūpinančius senais, vienišais žmonėmis. „Man niekada neteko susidurti su šiomis organizacijomis, tikrai nusivilčiau, jei maistas nukeliautų ne ten, kur reikia. Todėl prašau į mane kreiptis tik tas organizacijas, kurios tikrai užsiima šia veikla. Noriu, kad Kalėdos būtų sočios visiems“, – prašymą išsakė A.D.Ėmužytė.

Vyks fiesta

Ekologinio ožkų ūkio savininkė jau ruošiasi ir gegužės mėnesį ūkyje vyksiančiai gurmanų festivalio šventei. Į aštuntus metus organizuojamą festivalį bus pakviesti ne tik ožkų augintojai, bet ir vartotojai. Šventės metu bus pristatyta ožkų produkcijos įvairovė, populiarinamas sveikas maistas ir lietuviška virtuvė.

A.D.Ėmužytė prasitarė, kad šiais metais festivalio svečiai turės galimybę pasimaudyti ožkų pieno išrūgų ir pieno voniose, kurios standina, atjaunina ir regeneruoja odą. „Kleopatra, norėdama išsaugoti odos jaunatviškumą, maudydavosi piene. Senovės Romoje buvo tikima, kad pienas naikina odos raukšles, švelnina ir balina odą“, – sakė festivalio organizatorė. A.D.Ėmužytė sakė, kad festivalio dalyviai, kurių patiekalai iš ožkienos produktų bus įvertinti geriausiai, bus skraidinami oro balionu.

Faktai

  • Kadangi ožkų pieno nėra daug, jis brangesnis nei karvių. Brangesni ir ožkų pieno sūriai, sviestas bei kiti produktai.
  • Ožkos pieno riebalų lašeliai yra labai smulkūs, todėl jie gerai išsilaiko piene ir ne­nusistoja viršuje kaip karvės piene. Tad ožkos pieno baltymų nereikia skaidyti, moksliškai sakant, – homogenizuoti.

Liaudies medicina

Ožkos pienu žmonės gydosi nuo seno. Garsusis senovės gydytojas Avicena patarė pagyvenusiems žmonėms nuolat gerti ožkos pieno ir taip apsisaugoti nuo senatvinės sklerozės. Ožkos pienas žmones gerai nuteikia, stabdo senėjimą, jis pagerina ir sergančiųjų cukriniu diabetu savijautą.

Liaudies medicinos žinovai ožkos pienu pataria gydyti bronchinę astmą, tulžies pūslės, kepenų, šlapimo pūslės ir inkstų, nervų sistemos ligas, kolitą, virškinamojo trakto sutrikimus ir kitas ligas. Patariama dažnai žagsintiems vaikams duoti mažais gurkšneliais išgerti šilto ožkos pieno.

Rekomenduojami video